Alzheimer-kór – más kutatási területek a gyógyítására

Mit mondhat nekünk a genetikai kutatás az Alzheimer-kór kialakulásáról, és hogyan lehet felhasználni ezt az információt?

A genetikai kutatások már több olyan gént is azonosítottak, amelyek szerepet játszanak az Alzheimer-kór kialakulásában. A humán genom projekt befejeződésével nagyon valószínű, hogy további géneket is azonosítani fognak, amelyek befolyásolják a kór kifejlődését. Az is lehetséges, hogy a későbbi kutatások ki fogják mutatni, hogy pontosan hogyan okozzák a hibás gének az Alzheimer-kórt vagy hogyan segítik elő a kialakulását.

Az Alzheimer-kór okaival kapcsolatos genetikai kutatások első gyakorlati alkalmazása az Alzheimer-kór azon nagyon ritka fajtáinak kimutatására szolgáló teszt kifejlesztése volt, amelyek egyetlen génnel öröklődnek. Az Alzheimer-kór többi fajtáját kimutató genetikai teszt jelenleg nem feltétlenül lenne hasznos, főleg mivel a betegségre nem létezik gyógymód.

A jövőben a genetikai vizsgálatok alapján esetleg eldönthető, kinek használhatnak legtöbbet az Alzheimer-kór kezelésére kifejlesz-tett gyógyszerek, vagy azonosíthatják az Alzheimer-kór különleges kezelést igénylő változatait.

Elméletileg lehetséges, hogy eljön az idő, amikor ki lehet cserélni vagy javítani a hibás vagy károsodott géneket, így azokat is, amelyek az Alzheimer-kórt okozzák. Az erre irányuló kutatások azonban még gyerekcipőben járnak, és még hosszú évekig nem számíthatunk gyakorlati eredményekre.

Folytattak kutatásokat a demencia nem gyógyszeres kezelésének lehetőségeiről?

Igen, végeztek kutatásokat különböző nem gyógyszeres módszerek alkalmazási lehetőségeiről a demencia kezelésében. Vizsgálták például az élénk színű fények és a zene alkalmazását az izgatott emberek megnyugtatásában, az erős mágneses mezők használatát a memória javításában, és a fizikai és szellemi tréning agyra gyakorolt hatásait. Egyes előzetes eredmények ígéretesnek látszanak, de további kutatásokra van szükség.

Az egyik dolog, amit a feleségem nagyon szeret a napközi otthonban, a közös éneklés. Van olyan kutatás, ami kimutatja, hogy ez jó?

Legtöbben élvezik az éneklést vagy más énekének hallgatását, és ez alól nyilvánvalóan az ön felesége sem kivétel. Az éneklés – a betegnek, vagy vele együtt – gyakran azon kevés dolgok egyike, amit együtt élvezhet a beteg és a gondozó.

A tanulmányok azt mutatják, hogy azok a demens betegek, akiknek a gondozói ismerős és kedvelt dalokat énekelnek, miközben mosdatják vagy öltöztetik a beteget, általában jobban hajlanak az együttműködésre. Lehet, hogy ez azért van így, mert a demencia kevésbé rongálja a zene és az éneklés értékelésében szerepet játszó agyterületet.

Folynak kutatások arról, hogy hogyan lehet a demens beteget gondozóknak segíteni elviselni ezt a terhet?

Nagyon sok vizsgálatot folytattak arról, hogy egy demens beteg gondozása milyen hatással van a gondozóra, és hogy lehetne csökkenteni a rá nehezedő stresszt. A kutatások szerint egészében véve annak ellenére, hogy hivatalosan képzetlenek, a gondozók remek munkát végeznek, de a stressz gyakran súlyos problémát jelent.

Kutatások és eredmények

Egy Ausztráliában végzett felmérés szerint a demens betegek gondozói jobb minőségű gondozást tudtak nyújtani, miután elvégeztek egy intenzív tanfolyamot a gondozott napközi otthonában. Ugyanezeket a gondozókat a rájuk nehezedő nyomás is kevésbé viselte meg. A demencia minden aspektusával és a gondozással kapcsolatos információ hozzáférhetősége is csökkentette a gondozókat érő stresszt. Egy demens beteg gondozása általában igen jelentős mértékben megváltoztatja a gondozó életvitelét.

Ennek ellenére sok gondozó nem használja ki eléggé az elérhető gyakorlati és érzelmi segítséget, amit a családjuktól, a szociális szolgáltató rendszertől és a gondozói önsegítő csoportoktól kaphatnának.

Kutatási eredmények: A kutatók úgy találták, hogy az otthoni gyakorlati segítség, a napközi otthon és a kisegítő gondozás mind jelentősen csökkenti a gondozókat érő stresszt azáltal, hogy időt ad a gondozónak arra, hogy önmagával is foglalkozzon.

A tanulmány kimutatta, hogy egy demens beteg gondozásával járó megterhelés egyes gondozóknál megnövelte a testi betegségek és a depresszió kockázatát. Ezek a gondok valamennyire csökkenthetők a problémás viselkedés megfelelő kezelésével, azzal, hogy a család más tagjai is segítenek a gondozásban és az orvosoktól, nővérektől és más szakemberektől kapott hasznos információval és megfelelő támogatással.

Címkék: Katgóriák: Mentális hanyatlás

Véleménye fontos számunkra, írja meg!

Az email cím nem lesz nyilvánosan olvasható! A * karakterrel jelölt mezőket kötelező kitölteni!

4 × 1 =