Aromaterápia

Hordozóolajok

A különféle célokra alkalmazandó illóolajokat természetes alapú olajokban oldjuk fel. Ezek az úgynevezett hordozók tápláló esszenciális zsírsavakat. E-vitamint fehérjét, antioxidánsokat és egyéb öregedésgátló összetevőket tartalmaznak, amelyek széppé teszik hajunkat és bőrünket.

Olajfajták

A hordozóolajokat lehetőség szerint hidegsajtolással, finomítás nélkül gyártják. (Egyetlen kivételtől – a jojobától eltekintve – rendkívül markáns illatuk van.) A finomított olajokat gyakran magas hőfokon sajtolják, vagy kémiai oldás útján állítják elő; különféle adalékok, színezékek és illa­tosítok lehetnek bennük. Az ásványi olaj petróleumból készül, és emberi felhasználásra alkalmatlan.

Avokádóolaj (Persea americana)

A csodásan gazdag, zöld színű olaj jelentős mennyiségű esszenciális zsír­savat, E-, D-vitamint, béta-karotint és linolsavat tartalmaz – ez utóbbi gon­doskodik a testünkben lévő sejtmemb­ránok egészségéről. Az avokádóolaj kitűnően felszívódik, puhítja, hidratál­ja a bőrt. Minden bőrtípushoz hasz­nálható, de különösen a száraz, sérült, öregedő bőr ápolásához ajánlott.

Búzacsíraolaj (Triticum vulgare)

Sűrű, sárgás-narancssárgás olaj, erős aromával. Önmagában nem használ­ható hordozóolajként, de tehetünk belőle keveset a masszázskeverékek­hez, hogy könnyebben felszívódjanak, és még táplálóbbak legyenek. Sok A-, D- és E-vitamint tartalmaz. A búza­csíraolaj minden bőrtípushoz jó; külö­nösen napégés, sebek és terhességi csíkok kezelésére használják.

Csipkebogyóolaj (Rosa rubiginosa)

A gazdag narancsos-piros színű olaj kiváltképp gazdag esszenciális zsírsa­vakban és az A-vitamin elővitaminjában, melynek köszönhetően hozzá­járul a sejtmembrán egészségének megőrzéséhez és a bőrszövetek regenerálódásához. Csökkenti a hegesedést, elsimítja a ráncokat, és halvá­nyítja a pigmentációt. Kiváló gyógy-olajként tartják számon.

Jojobaolaj (Simmondsia chinensis)

Régi bőrápoló szer; kíméletes, zsírmen­tes „folyékony viasz”, amely minden bőrtípushoz használható. Különösen jót tesz, ha durva bőrt kívánunk felpuhítani, tisztítani, hidratálni, illetve a faggyú­termelődést szeretnénk szabályozni.

Ligetszépeolaj (Oenothera biennis)

A világos aranysárga olaj igen gazdag esszenciális zsírsavakban. Az aromaterá­piában a bőr hidratálását, ruganyosságának helyreállítását, a sejtregeneráló­dás gyorsítását célzó keverékekhez használják. Hatékony lehet a pikkely­sömör és az ekcéma kezelésében.

Makadámdió-olaj (Macadamia integrifolia)

Finom állagú, tiszta, aranyszínű olaj. Ugyanazt a palmitolajsav nevű esszen­ciális zsírsavat tartalmazza, mint a faggyú, tehát teljesen bőrbarát; kitűnő hidratáló, puhító és tápláló tulajdon­ságokkal rendelkezik.

Mandulaolaj (Prunus amygdalus)

Édesmandula-olaj néven is ismert, könnyű szerkezetű, halványsárga olaj, diós aromával. Enyhén csúszós, picit ragacsos tapintása miatt kitűnő alap masszázskeverékekhez. Nyugtató hatású, és rendkívül tápláló. Linolsav­és E-vitamin-tartalmának köszönhető­en alkalmas a viszkető, száraz, kicserepesedett bőr ápolására. Minden bőrtípushoz illik. Kiváló hordozóolaj.

Olívaolaj (Olea europaea)

Az aranysárga szűz olívaolaj a kemény, éretlen olívabogyó második préseléséből készül, s leginkább otthoni aromaterápiás kezeléshez használják. A szűz és az extraszűz változatnak is erőteljes gyümölcsös aromája van; bőrtápláló zsírsavat, alfalinolénsavat tartalmaz.

Szőlőmagolaj (Vitis vinifera)

Halványzöld színű, nagyon híg olaj, amely könnyen felszívódik. Szinte tel­jesen szagtalan, s minden bőrtípushoz illik.

Az olajok keverése

Az illóolajok nagyon tömények; aro­materápiás keverékekben csak hígítva használhatók. Az ebben a könyvben javasolt célzott kezelések esetén tíz csepp illóolajhoz két-három evőkanál hordozóolajat adunk. Ez felel meg egy teljes testmasszázshoz szükséges mennyiségnek (abban az esetben, ha átlagos felépítésű emberről van szó). Amennyiben csupán egy-egy területet (például a vállat, a hátat vagy a láb­fejet) kezelünk, akkor három-négy alkalomra elég.

Arckezeléshez, illetve különösen érzékeny bőrű egyének esetén öt csepp illóolajat számoljunk húsz milliliter hordozóhoz. A keverékek általában há­rom-hatféle illóolajat és egy-kétféle hordozóolajat (illetve valamilyen alapot, például sót – a fürdővízhez -, hidratálókrémet vagy Aloe vera gélt) tartalmaznak. A cél minden esetben kellemesen aromás elegy készítése a leghatékonyabb kezelés érdekében.

Egyszerre kis mennyiséget állítsunk elő, mert levegővel érintkezve az illó- és a hordozóolajok is könnyen oxidálódnak. Egy illóolaj-keverék szoba­hőmérsékleten hat hétig, hűtőben pedig három hónapig áll el. Adjunk egy kis búzacsírát vagy E-vitamint a keverékekhez; mindkettőnek enyhe tartósító hatása van.

Az olajok tárolása

A tiszta hordozóolajokat sötét színű üvegben, sötét helyen, hőtől, nedves­ségtől elzárva tároljuk.

Mindig ellenőrizzük a lejárati időt a címkén. A nyers hordozóolajok közül néhány csupán kilenc hónapig tartható el; bizonyos típusok ugyanak­kor akár három évig is elállnak (mint a sárgabarack, a mandula, az olíva, a makadámdió stb.). Mindegyiket hideg helyen (körülbelül tíz C-fokon) tartsuk (hűtőben is lehet, de némelyikük meg­szilárdul).

Figyelem! Mindig végezzünk bőrpróbát, mielőtt új keveréket alkalmazunk.

Saját keverék készítése

  • Mérjünk ki húsz-harminc milliliter (két-három evőkanál) hordozóolajat, például édesman­dulát, és öntsük egy kis tálba.
  • Cseppenként adjuk hozzá a kiválasztott illóolajat (maximum tíz cseppet). Kissé melegítsük fel a tenyerünkben, és teszteljük az illatot.
  • Konyhai tölcsér segítségével töltsük a keveréket apró, sötét színű üvegcsékbe (gyógy­növényboltokban vagy gyógyszertárakban kaphatók).