Aromaterápia

Tömjén leírása és felhasználása

Az egyik legősibb illat, amelyről azt tartják, hogy elűzi a gonosz szelleme­ket, és segíti az égiekkel való kapcsolatot. Az egyiptomiak, a rómaiak, a kínaiak és az indiaiak is tömjént égettek vallási szertartásaik során. Ezen­kívül parfümöt, bőrápolót, továbbá balzsamozó- és mumifikálóanyagot készítettek belőle.

Főbb hatása: antidepresszáns, gyulladáscsökkentő, vízhajtó, köptető, immunserkentő, altató, méherősítő.

Leírása

A tömjénillóolajat úgy készítik, hogy a balzsamfák vékony kérgét több ponton bemetszik, és a kicsorduló gyantát (más néven „könnycseppeket”) össze­gyűjtik, majd vízgőz-desztillációval fel­dolgozzák. Színe a teljesen átlátszótól az aranysárgáig terjed. Erősen balzsa­mos, meleg, gazdag aromája van, némi fűszeres, édes felhanggal. Jól kever­hető citrusokkal (például citrommal, naranccsal) és egyéb fűszeres aromák­kal (mint a cédrus, a ciprus, a boróka vagy a pacsuli).

Bölcsek növénye

A tömjén – a háromkirályok egyiké­nek ajándéka az újszülött Jézusnak – meglehetősen „intelligens” viselkedést mutatott egy klinikai vizsgálat során. Kivonata ugyanis képes volt különbsé­get tenni egy húgyhólyag rákos, illetve egészséges sejtjei között, ráadásul a beteg sejteket elpusztította, míg az egészségeseket békén hagyta.

Felhasználás

Hatékony vérzéscsillapító, erősítő és fertőtlenítő hatása miatt szappanok, kozmetikumok és parfümök készítésé­hez használják, a gyógyászatban elsősorban izomlazító krémekben fordul elő.

A tömjén fantasztikus fiatalító, gyógyító és öregedésgátló tulajdonsá­gokkal rendelkezik. Használhatjuk kelések, sebek, ráncok, bőrbetegsé­gek, fekélyek és pattanások ellen. Adhatjuk vágások, kiütések, horzsolá­sok kezelését célzó és az elfertőződést gátló arcpakolásokhoz, valamint fürdővízbe, masszázskeverékekhez és borogatásokhoz.

Különösen kedvezően hat az érett bőrre, mert kitűnő erősítő, összehúzó hatású, és fokozza a vér- és nyirok­keringést. Ennek eredményeképpen a bőrfelszín visszanyeri természetes fényét, feszességét, így eltűnnek az apró ráncok, az újak kialakulását pedig késleltethetjük.

Belélegezve nyugtat

Segíti a las­sabb, mélyebb légzést, ellazítja a feszes légzőizmokat. Mindezek mellett fertőtleníti a tüdőt, oldja a nyákot, ezért tökéletes választás inhaláláshoz, fürdőbe és masszázsolajba, amikor megfázást, bronchitist, hurutot, gége­gyulladást, influenzát, köhögést és asztmát kezelünk.

A tömjénről régóta tudják, hogy méherősítő hatású, ezért sokféle urogenitális eredetű probléma ellen alkalmazzák. Masszázsolajban, fürdő­keverékben vagy borogatáshoz ada­golva enyhítheti az erős menstruáció­val járó és a vajúdás során fellépő fájdalmat.

Figyelem! Terhesség alatt ne használjuk. Bár a tömjén általánosságban nem irritáló hatású, alkalmazás előtt mindig érdemes bőrpróbát végezni.

Lelkiállapot

Nyugtató és kiegyensúlyozó tulajdon­sága miatt a tömjénillóolaj az egyik legjobb szer szorongás, idegesség, valamint az érzelmi stresszhez köthető állapotok enyhítésére, illetve feloldá­sára. Megszállottság esetén is kiváló olajválasztás. Tökéletes hangulatot te­remthetünk vele meditáláshoz, mert segít a befelé fordulásban és az össz­pontosításban.

Spirituális szempontból a tömjén állítólag elősegíti a belátást, a dolgok mélyére hatolást; békés, elmélyülésre alkalmas hangulatot teremt. Kifejezet­ten azoknak ajánlott, akik úgy érzik, megrekedtek egy életszakaszban, s félelem, bizonytalanság, önértékelési problémák, apátia, valamilyen trauma, bánat, fizikai vagy lelki gyengeség gyötri őket. A tömjénfa kérgéből nyert gyantát apró kövek vagy granulátum („könnycseppek”) formá­jában árulják füstölőként.