Aromaterápia

Teafa tulajdonságai (Melaleuca altemifolia)

A kisméretű bokros, tűszerű levelekkel és apró sárga vagy mályvaszínű virágokkal rendelkező fafajta Ausztráliában őshonos. Ugyanabba a család­ba tartozik, mint az eukaliptusz és a szegfűszeg. Rokonaihoz hasonlóan erősíti az immunrendszert, hatékonyan száll szembe a fertőzésekkel.

Főbb hatások: fertőtlenítő, gombaölő, parazitaölő, vírusölő, köptető, immunerősítő.

Leíras

A teafa-illóolajat vízgőz-desztillációval állítják elő a növény leveleiből és ágacskáiból. Színe halványsárga, néha egy leheletnyi zöldes árnyalattal. Éles, gyógyszerre emlékeztető kámforos aromája van, fűszeres, fenyő-, fás és citromos felhanggal. Hatása élénkítő, pezsdítő, hűsítő, tisztító. Nem hiá­nyozhat az otthoni elsősegélykész­letből. Jól vegyíthető más aromákkal: eukaliptusszal, fenyővel, rozmaring­gal, citrommal; virágos illatokkal (főleg levendulával, muskotályzsályá­val és gerániummal), valamint fűszeres illatokkal (mint a szegfűszeg).

Felhasználás

A teafa-illóolajat adhatjuk borogatás­hoz, fürdővízhez vagy pakolásként bár­milyen kisebb bőrproblémára, illetve -fertőzésre: kelésekre, tályogokra, szemölcsökre, pattanásokra, herpeszre, lábgombára, napégésre; hatékony még lábszag, korpás haj, horzsolás, rovar­csípés, zsíros, mitesszeres bőr és kiütés esetén.

A teafa-illóolaj hatékony segítség lehet vírusos és bakteriális eredetű légúti fertőzések leküzdésében: jól kezelhető vele a megfázás, az influenza, a bron­chitis, a hörghurut, a köhögés, az arc­üreggyulladás, továbbá más fertőző betegségek, például a bárányhimlő.

Ha fürdővízbe vagy masszázs­keverékbe teafa-illóolajat teszünk, fokozódik a verejtéktermelés, vagyis inhalálóban, párologtatóban; hígított formában ülőfürdőben alkalmazva se­gíthet az enyhébb urogenitális pana­szok – hólyaghurut, viszketés és hüvely-gyulladás – enyhítésében.

A teafa-illóolaj kiváló háztartási fertőtlenítő!

Ha meg akarunk szaba­dulni a poratkáktól, az ágynemű mo­sásakor tegyünk az utolsó öblítővízhez néhány cseppet. Ezenkívül a szobába permetezve megöli a levegőben lévő baktériumokat, és távol tartja a szú­nyogokat.

Lelkiállapot

A teafa a léleknek ugyanúgy támaszt nyújt, mint ahogy a testnek segít. Érdemes párologtatóba vagy masszázskeverékbe tenni néhány cseppet, hogy serkentsük az agyműködést, erősítsük az önbizalmat, és növeljük tisztánlátásunkat. Ha belélegezzük, könnyebben megy az összpontosítás, illetve traumák, megrázó események után nő az energiaszintünk.

A baktériumok ellensége

Klinikai kutatások igazolták, hogy a teafa-illóolaj jelentős mértékben csök­kenti a levegőben előforduló baktériu­mok mennyiségét. Hatékonynak bizo­nyult (a bőrön és a levegőben is) a staphylococcus aureus baktérium ellen is, amely egyébként rezisztenciát mutatott a meticillin nevű antibioti­kummal szemben. Egy harmadik vizsgálatban a teafaillóolaj-tartalmú lemosó és orrcsepp jobban hatott, mint a hagyományos triklozán hatóanyagú termékek.

Figyelem! Általában nem irritáló, de erre érzékeny, illetve allergiára hajlamos egyé­neknél bőrreakciót válthat ki. Mindig hígítva alkalmazzuk, használata előtt végezzünk bőrtesztet.