Búza nélkül

A glutén hatásai – Mit szólsz a kiütéseimhez?

A dermatitisz herpetiformisz (DH) úgy jellemezhető, mint a bőr övsömört utánzó gyulladásos elváltozása. Ebben az esetben is egy olyan búza által kiváltott immunreakcióról van szó, amely nem a béltraktusban jelentkezik. A viszkető, herpesszerű hólyagokkal teli kiütés kialakulásához semmilyen köze sincs a herpeszvírusnak, és a gyógyulása után bőrelszíneződések, hegek maradnak vissza.

Leg­gyakrabban a könyék és a térd feszítő oldalán, a farpofán, valamint a fejtető, illetve a hát bőrén jelentkezik, és rendszerint szimmetri­kus, kétoldali elváltozás. Ritkábban a száj vagy a vagina nyálka­hártyáján, illetve a péniszen, esetleg a tenyéren jelenik meg. Az esetek többségében biopsziára van szükség a pontos diagnózishoz.

Érdekes módon a DH-soknál nem állnak fel a cöliákia jellegze­tes tünetei, pedig a legtöbbjüknél igazolható a belek gyulladásos, szövetkárosodással járó folyamata. Amennyiben a páciensek nem térnek át a gluténmentes étrendre, lassanként náluk is kifejlődnek a cöliákia olyan szövődményei, mint a belekre lokalizált limfóma, az autoimmun kórképek és a diabétesz.

A DH kiújulása

A DH kezelésének alapja nyilvánvalóan a búza és más gluténforrások radikális megvonása. Néhány páciensnél a kiütés napok alatt eltűnik, másoknál hónapokig gyógyulgat. Sajnos meglehetősen gyakori, hogy a betegek diétahibája miatt a DH kiújul. Ekkor általában jó hatású egy egyébként a lepra kezelésére használt gyógyszer, a dapszon, amelyet szájon át kell szedni. Ennek a toxikus vegyületnek sok a mellékhatása – fejfájás, levertség, májkárosodás, illetve súlyosabb esetekben epileptiform görcsök vagy kóma.

Tegyük fel, hogy valakinek a búzától viszkető, csúnya kiütések jelennek meg a bőrén. Ekkor az illető elkezdi szedni a potenciáli­san mérgező dapszont azért, hogy folytathassa a búzából készült ételek fogyasztását, és így kitegye magát az emésztőszervi rákos folyamatok, valamint az autoimmun kórképek veszélyeinek.

Mi ebben a ráció?

A pattanások után a DH a búza gluténja hatásainak leggyakoribb bőrmanifesztációja, de ezzel még nem értünk a felsorolás végére. Sok olyan bőrelváltozásról tudunk, amely a glutén rovására írható, miközben a betegeknél vagy megjelennek a cöliákiás markerek, vagy nem. A legtöbb ilyen kórképet más tényezők – gyógyszerek, daganatos megbetegedések, vírusok – is kiválthatják.

A gluténhoz köthető viszonylag gyakori bőrproblémák vázlatos listája

  • Szájüreg: A nyelv vörös duzzanatával járó gyulladás (glosszitisz); a szájzug fájdalmas gyulladása (anguláris keilitisz); a szájnyálkahártya időn­ként kifekélyesedő gyulladásos elváltozásai – ezek a gluténnal összefüggő leggyakoribb szájüregi nyálkahártya- bőrelváltozások.
  • Érgyulladások a bőrben (vaszkulitisz kutánea): Horzsolásra emlékeztető, kiemelkedő bőrelváltozások, amelyek­ben biopsziával a kis erek gyulladása igazolható.
  • Akantózisz nigrikansz: Bársonyos fényű, fekete színű bőrgyulladás, amely leggyakrabban a tarkón jelenik, meg, de előfordulhat a hónaljban, valamint a térd és a könyék hajlító oldalán. Ijesztően gyakori diabéteszes gyermekeknél és felnőtteknél.
  • Eritéma nodózum: Tipikusan a lábszár felszínén megjelenő – de máshol is előfordul­hat – fényes, vörös, meleg és fájdalmas, 3-5 centiméteres bőrel­változás. A gyulladás valójában a bőr alatti sok zsírt tartalmazó kötőszövetben, az erek körül alakul ki, és a gyógyulás után barnás heg marad vissza.
  • Pikkelysömör (Pszoriázis): Vöröses, pikkelyes, leggyakrabban a könyök hátsó, a térd elülső részére, illetve a fejtetőre lokalizált bőrgyulladás, amely alkalman­ként az egész testre is kiterjedhet. A búza és a glutén megvonása után is több hónap kell a gyógyuláshoz.
  • Foltos festékhiány (Vitiligó): Ebben a fájdalmat nem okozó elváltozásban a bőr bizonyos helyein foltokban eltűnik a pigment. A kialakult vitiligón nem mindig segít a glutén kiküszöbölése.
  • Bechet-kór: A szájnyálkahártya és a genitáliák kifekélyesedő elváltozása leg­gyakrabban kamaszoknál és fiataloknál fordul elő, de számtalan más megjelenési formája – agyi érintettség esetén pszichózisok; bénító fáradtság; ízületi gyulladások – ismert.
  • Bőr-izom gyulladás (dermatomiozitisz): Vörös, duzzadt, izomgyengeséggel és a véredények gyulladásával járó kiütés.
  • „Halszerű” bőrgyulladások (Ihtioziform dermatózisok): Általában a szájban és a nyelven jelentkező pikkelyes bőrelváltozás.
  • Pioderma gangrenózum: A bőr gennyes, fekélyes gyulladásával járó szörnyű, a pácien­seket egy életre eltorzító betegség. Leggyakrabban az arcon és a végtagokon alakul ki. Általában mély hegekkel gyógyul, de gyakran krónikussá válhat. Leggyakrabban immunszupresszív (az immunrendszer hatását csökkentő) készítményekkel, illetve ciklosporinnal kezelik. Időnként előfordul, hogy az érintett végtag teljesen elüszkösödik (gangréna), ezért amputálni kell. A betegség néha még ma is halállal végződik.
A felsorolt kórképek mindegyikére jellemző, hogy a gluténtól is ki­alakulhatnak, és ekkor a búza elhagyása javítja a betegek állapotát, vagy meggyógyítja őket. Hogy a glutén milyen mértékben játszik szerepet a kialakulásukban, azt pontosan nem lehet megmondani, mert többnyire nem is gondolnak rá – éppen a legkézenfekvőbb ok sikkad el, és a kezelést is ennek megfelelően találomra végzik szteroidokkal és más gyulladáscsökkentőkkel.

Kénytelen vagyok egy rossz hírrel folytatni: a fenti lista koránt­sem teljes, pedig már így is elég ijesztő. Rengeteg gluténnal össze­függő bőrbetegséget felsorolhatnék még.