Búza nélkül

Az étkezések között mit együnk ami egészséges?

A búzamentes étrend mellett gyorsan le lehet szokni a “legelészésről” – a napi többszöri táplálkozásról és a főétkezések közötti nas­solásról. Ennek az az oka, hogy megszűnnek a búza miatti 90-120 percenként leeső vércukor- és inzulinszinttel járó ciklusok és azok étvágykeltő hatása. Ettől persze még jólesik néha-néha elrágcsálni valamit, és ilyesmiben sem szenvedünk hiányt:

Nyers magvak

Ne a magvak sült, pirított, mézzel ízesített vagy panírozott változa­tait válasszuk, hanem a nyerset (az amerikai mogyoró kivételével).

Sajtok

Ne csak egyfélét fogyasszunk! Egy tál sajt, nyers mag és olajbogyó kiadós adag rágcsálnivaló. A sajt sokáig eláll hűtés nélkül, ezért el is lehet vinni otthonról. Szerencsére ízét, állagát és illatát tekintve bőséges a választék, és nagyszerűen illik más ételekhez.

Étcsokoládé

Nem árt az óvatosság, mert a legtöbb „csokoládénak” nevezett valami nem más, mint kakaóval ízesített cukor. Olyan terméket kell vásárolni, amely legalább 85 százalék kakaót tartalmaz. Az étcsokoládét nem mindenki szereti, pedig hamar hozzá lehet szokni a magas kakaótartalom miatti kesernyés, ugyanakkor nagyon is kellemes ízhez, ráadásul többféle ízesített áru közül válogatha­tunk. Természetesen az étcsoki is emeli a vércukorszintet, azonban egy 5×5 centiméteres darabkától ez az emelkedés nem számot­tevő.

A csokiszeletet bele lehet mártogatni mogyoró-, mandula-, vagy napraforgóvajba, illetve ugyanezekkel meg is lehet kenni. A kakaóport az ételeink elkészítéséhez is használhatjuk, de ehhez nem jó a „holland módszerrel” elkészített változat, mert a feldol­gozás során használt alkáliák kivonják a kakaóból azokat az egész­séges flavonoidokat, amelyek csökkentik a vérnyomást, növelik a HDL-koleszterinszintet, és ellazítják az artériákat.

Tipp: Kakaópor, fahéj, tej vagy kókusztej összekeverésével és felmelegítésével nagyszerű csokoládéízű italt készíthetünk.

Szénhidrátszegény rágcsálnivalók

Mint többször is említettem, általános szabályként a valódi ételek­hez és nem azok szintetikus utánzataihoz kell ragaszkodnunk, de néha megengedett egy kis kilengés. Vannak olyan alacsony szén­hidráttartalmú nassolnivalók, amelyeket eleszegethetünk némi humusszal, uborkamártással vagy salsával Különösen azokat ajánlom, amelyek barna rizsből vagy lenmagból készültek. Az ilyen kekszekben és perecekben általában darabonként csak 1 gramm szénhidrát található, ezért többet is lehet belőlük fogyasztani. Aki­nek van ételszárító berendezése, otthon maga is készíthet szárított zöldséget – cukkinit, répát stb. – rágcsálnivalónak.

Zöldségmártások

Paprika, zöldbab, retek, cukkini, valamint humusz, vaszabi, mustár, torma és krémsajt felhasználásával ízletes, többféle rágcsálnivaló­hoz is használható mártásokat készíthetünk.

Jegyezzük meg! A búza és a „gonosz” szénhidrátok kiiktatásával jókora űr kelet­kezik az étrendben, ám ezt meglepően változatos ételekkel tudjuk betölteni. Nem kell hozzá más, csak kicsit ki kell bővíteni eddigi vásárlási szokásainkat.

Mivel a búza eltüntetése után másképpen – ismét normáli­san – érezzük az ízeket, valamint csökken az étvágy kénysze­re és a kalóriabevitel, ezért jobban értékeljük az ételeket. Ennek eredményeként a búzamentes életet élők többsége a korábbiaknál jobban élvezi az étkezéseket, a nassolást és általában az életet is.

A búza után is van élet

A búzamentes élettel együtt jár, hogy az ember egy idő után többet jár piacra, zöldséges és hentesüzletbe, miközben gyorsan elfeled­kezik a pékárurészlegről, valamint a tésztákkal és süteményekkel teli polcokról.

Törvényszerűen bekövetkezik egy másik változás is: egyre ke­vésbé lesznek érdekesek a nagy élelmiszergyártók és a termékeik, már nem annyira vonzók az élelmiszerekre írt „bio-“, „természetes” jelzők és hasonló marketingszólamok. A nagy nemzetközi élelmi­szercégek nevei hallatán eleinte elnézően elmosolyodunk, aztán később már ennyire se méltatjuk őket.

A cöliákiások a megmondhatói, hogy a társasági összejövete­leken minden a búza körül forog

Az ilyenkor adódó kellemetlen helyzeteket úgy kezelhetjük a legdiplomatikusabban, ha azt mond­juk, hogy allergiások vagyunk a búzára. A legtöbb civilizált ember megértő az egészségügyi problémák iránt, és így elejét vehetjük annak, hogy a kínos szituáció ünneprontóvá váljon. Ha már leg­alább néhány hete búzamentes életet élünk, akkor a kísértés sem lesz nagy, és valószínűleg beérjük némi rákkoktéllal, olajbogyóval, valamint salátával.

A nem otthoni étkezések olyanok, mint egy búzával, kukorica­keményítővel, cukorral, magas fruktóztartalmú kukoricasziruppal és más egészségtelen szemétkajával aláaknázott mező. Itt is óriási a kísértés, pedig erőt kell vennünk magunkon, amikor a pincér étkezés előtt étvágygerjesztőnek odahoz az asztalhoz egy kosárka ínycsiklandóan illatozó, meleg, fokhagymás bagettet.

Amikor az ét­lapról választunk, az a legjobb, ha előnyben részesítjük az egyszerű dolgokat. A gyömbéres mártással felszolgált lazac valószínűleg elég biztonságos, ám egy bonyolult nevű, franciásan elkészített ételben már lehetnek nemkívánatos dolgok, ezért muszáj megkérdezni a felszolgálót. Sajnos nem mindig vehetjük készpénznek azt, amit mond, egy cöliákiásnak pedig különösen gyanakvónak kell lennie.

Egyre több étterem kínál gluténmentes menüt, de ez sajnos nem ga­rancia arra, hogy az ételeikben nincs kukoricakeményítő vagy más olyan összetevő, amely az égbe repíti a vércukorszintet. Mindent figyelembe véve az otthoni étkezés jár a legkevesebb kockázattal. Amikor csak lehetséges, olyasmit kell enni, amit saját magunk vagy valamelyik családtagunk készít el, mert csak így tudhatjuk ponto­san, hogy mi van az ennivalónkban.

A búzától mindenáron tartózkodni kell, mert az ismételt fo­gyasztása váratlanul komoly kellemetlenségeket okozhat. Biztos nehéz visszautasítani egy szelet születésnapi tortát, ám nagyon nem éri meg az a heves hasfájás és hasmenés, ami utána következik (egy cöliákiás sohasem engedheti meg magának, hogy elcsábuljon).

A kultúránk ma már egy olyan „teljes kiőrlésű világ”, amelyben búzából készült termékek töltik meg az üzletek polcait, de ott van­nak a kávézókban, az éttermekben és a plázákban, a pékségekről, lángossütőkről, rétes- és fánkboltokról már nem is beszélve. Néha nagyon nehéz megtalálni azt, amit keresünk, de a búza kiiktatása akkor is a hosszú élet és a jó egészség alapfeltétele. A búzamentes élet ugyanolyan teljes és változatos lehet, mint a korábbi alterna­tívája – és mindenképpen sokkalta egészségesebb.