Búza nélkül

Cukorbeteg ország – A búza és az inzulin rezisztencia

A búza a létező legrosszabb szénhidrát-forrás, és nyílegyenesen a cukorbetegség felé visz minket. A búza a szénhidrátok által alkotott levescsontklubjának az elnöke.

Ez a növény hihetetlen mértékben képes megugrasztani a vércukorszintet, a glükóz-inzulin rendszer hullámvasútjával étvágyat kelt, függőséget okozó, agyunkra ható exorfinokra bomlik le, és növeli a zsigeri zsír mennyiségét, ezért ez a legfontosabb élelmiszer, amelytől meg kellene szabadulni, hogy a diabéteszt megszüntessük, de legalább a gyakoriságát csökkentsük. El lehet hagyni a diót vagy a mogyorót is, de annak semmilyen befolyása sincs a cukorbaj kockázatára, és ugyanezért nem érdemes száműzni az uborkát vagy a spenótot, valamint a sertés- vagy marhahúst sem.

A búzát érdemes kiiktatni, mert ekkor látványos eseményláncolat indul el a szervezetben: megszűnnek a vércukorszint-kiugrások; nem kerülnek az agyunkba a fokozott fogyasztásra ösztönző exorfinok; el sem kezdődik az étvágyat felkorbácsoló glükóz-inzulin ciklus. Az étvágy visszaáll arra a szintre, amely a normál fiziológiás szükségletek fedezéséhez kell; csökken a kalóriabevitel; eltűnik a viszcerális zsír; csökken, majd megszűnik az inzulinrezisztencia, valamint a magas vércukorszint.

Takarodót fújnak a kóros cukoranyagcseréhez kapcsolódó jelenségek – köztük a magasvér-nyomásbetegség, a gyulladások és a glükáció -, továbbá csökken az LDL-koleszterin- és a trigliceridszint.

A búza kiebrudalása tehát megszünteti az eseményeknek azt a konstellációját, amely egyébként cukorbetegséget eredményezne annak összes káros egészségügyi hatásával és a gyógyszerszedéssel együtt, valamint jócskán megrövidítené az életünket.

Diabétesz: költséges az államnak is!

Gondoljunk bele abba is, hogy a diabétesz személyes és társadalmi költségei egyre tetemesebb összeget emésztenek fel. Amerikában átlagosan 180-250 dollár közötti összeget költ el csak a cukorbaja miatt egy 50 évesen diagnosztizált cukorbeteg, aki az átlagos 80 év helyett 8 évvel korábban, 72 évesen halálozik el. Ez a pénz összességében legalább a negyede annak az egymillió dollárnak, amennyibe a statisztikák szerint egy gyermek felnevelése kerül, és a 8 év majdnem a fele annak, amennyi idő alatt ez a gyermek felnő.

A búza elhagyásának diabéteszre gyakorolt hatását dokumentáló adatok bizonytalanok, mert fő-fő gabonánkat általában egyszerűen besuvasztják a szénhidrátok kategóriájába. Az egészségtudatosán élők rendszerint azt a hagyományos tanácsot követik, hogy „együnk sok teljes kiőrlésű terméket”, és a szénhidrátbevitelük 75 százalékát valamilyen búzából készült élelmiszerrel fedezik.

Ez több mint elég ahhoz, hogy ők is tiszteletbeli levescsontklubtagok legyenek, és elinduljanak a cukorbetegek növekvő orvosi költségeinek, sokasodó egészségügyi problémáinak útján, a rövidebb élet felé. Ám elég, ha csak a főkolompost kiakolbólítjuk, és a díszes társaság máris feloszlik.