Búza nélkül

„Enyhe” cöliákia

A klasszikus cöliákia csak a lakosság 1 százalékát érinti, ám két elterjedt bélprobléma már sokkal több embert. Az egyik az úgynevezett irritábilisbél-szindróma, a másik pedig a reflux özofagitisz. Mindkét kórkép a cöliákia „enyhébb” formáját reprezentálja.

Az irritálisbél szindróma

Az irritábilis bél tünetegyütteséről viszonylagos gyakorisága el-lenére keveset tudunk. Jellemzői: tompa vagy görcsös hasi fájdalom, hasmenés, híg széklet és székrekedés váltakozása. A populáció 5-20 százalékát érinti – attól függően, hogy a szakemberek hogyan értelmezik a definícióját. Maga a betegség olyan, mintha a bélrendszer megzavarodott volna, és egy kelekótya forgatókönyv szerint működne, hogy jól megbonyolítsa az ember életét.

Reflux özofagitiszben a gyomortartalom az elégtelenül működő záróizom miatt visszafolyik a nyelőcsőbe. Mivel utóbbi nyálkahártyája nem tolerálja a gyomornedvet, ezért a nyálkahártyát felmarja az erős sav, és a gyulladás állandósul. A betegnek „ég a gyomra”, és kesernyés, savas ízt érez a szája hátsó részében.

Mindkét említett kórképnek két változata van: az egyikben a cöliákás markerek pozitívak, a másikban pedig nem mutathatók ki – az irritábilis bél esetében a páciensek 4, a reflux özafagitisznél pedig 10 százalékánál jelenik meg a vérben valamelyik marker.

Ugyanakkor a cöliákiások 55 százalékánál fennáll az irritábilisbél-szindróma, és 7-19 százalékuknál a savas reflux, amely az esetek 75 százalékában enyhül a búza elhagyásakor. Azok a nem cöliákiás refluxosok, akik nem hagynak fel a búzával, rendszerint jól reagálnak a savkötő vagy savképződést gátló készítményekre, azonban a kezelés felfüggesztésekor a problémájuk kiújul.

Lehet, hogy a búzától?

A búza kiküszöbölése mindkét betegség tüneteit enyhíti. Sajnos ezt a jelenséget még nem támasztották alá pontos számadatokkal, pedig a kutatókat már foglalkoztatja, hogy mekkora szerepe lehet a kórképekben a gluténnak. Jómagam több százszor tanúja voltam annak, hogy – markerektől függetlenül – jót tett a glutén eliminálása.

Szabaduljon meg a cöliákiától!

A cöliákia állandó állapot. Akkor is visszatér, ha a páciens a betegség klasszikus formájában vagy más, az immunrendszer által közvetített gluténintoleranciához köthető kórképben szenved, emiatt évekig gluténmentes étrenden él, majd ismét glutént fogyaszt.

Mivel a kórkép iránti fogékonyság legalább részben genetikai tényezőkre vezethető vissza, ezért a diéta, a testmozgás, a fogyás, a táplálékkiegészítők, a gyógyszerek, a napi beöntések, a gyógyító kövek ugyanúgy nem segítenek rajtunk, mint az, ha az anyósunk bocsánatáért esedezünk. Mindaddig elkísér minket, amíg nem tudjuk kicserélni a génjeinket – azaz egész életünkben.

Jegyezzük meg! Az alkalomszerű gluténfogyasztásnak is megvannak a következményei – még akkor is, ha a hasmenés és egyéb tünetek nem jelentkeznek.

A cöliákiások számára szerencsére nincs minden veszve. A búzamentes étrend nagyon is élvezetes lehet számukra, sőt ők jobban megbecsülik az ételeket, ezért finomabbnak érzik őket. A kalória-szükséglet mellett azért eszünk, mert a tápláléknak jó az íze és az állaga. A gluténmentes diétát betartó pácienseknek nincs a búza által keltett ellenőrizhetetlen evési kényszerük.

Csak azt tudom mondani, hogy ne tekintsük a cöliákiát tehernek, hiszen ez a betegség egyenesen felszabadít!