Cukorbetegség

Célzott szűrő- és ellenőrző vizsgálatok cukorbetegségben

A szűrővizsgálatok célja valamely, kezeletlen állapotban, illetve későn, vagy elégtelenül kezdett kezelés esetén ismerten egészségkárosító hatású betegség időben történő felismerése, és ennek alapján, hatékony kezelésének megkezdése.

A világon mindenütt ezért – epidemiológiai célzatú, adott népesség körében való előfordulás tudományos igényű vizsgálatai kivételével – ún. kockázatalapú szűrést végeznek, a szűrést azon csoportokra korlátozva, akik cukorbetegség tekintetében fokozott kockázattal rendelkeznek.

Kutatási eredmények: A Magyar Diabetes Társaság hazai vonatkozásban eddig egyedülálló vizsgálatában fokozott diabéteszkockázatú személyek esetében ajánlotta meg terheléses cukorvizsgálat végzését. Az eredmény igen elgondolkodtató volt. Szénhidrátanyagcsere-zavarról addig nem tudó, háziorvosukat más okból felkereső, magukat anyagcsere tekintetében egészségesnek vélő személyek körében 1750 esetben (7,66%) volt kórismézhető addig felismeretlen, már fennálló cukorbetegség. További 5663 személyen (24,79%) állt fenn a cukorbetegség csökkent cukortűrő képességű előállapota, 3217 személyen (14,08%) pedig a cukorbetegséget megelőző másik kórforma, az emelkedett éhomi vércukorszint kategória. A cukorterheléssel vizsgáltak 46,53%-ában volt a szénhidrátanyagcsere valamilyen mértékű károsodása igazolható. E vizsgálat tapasztalatai alapján javasolta a Magyar Diabetes Társaság az egészségügyi döntéshozóknak rendszeres, legalább 3 évente ismétlendő lakossági diabéteszszűrés bevezetését.

A terhességi cukorbetegség időben történő felismerése az anya és a magzat számára egyaránt kiemelt jelentőségű. Az anya számára egyrészt azért, mert a felismeretlenül és szakszerű kezelés nélkül maradó diabétesz a magzat elvesztéséhez, spontán vetéléshez, koraszüléshez vezethet, másrészt pedig azért, mert az emelkedő vércukorszint megindíthatja érszövődmények kialakulását.

A magzat számára a koraterhességi emelkedett vércukorszint a szervtelepek fejlődésében okozhat károsodást (fejlődési rendellenességek kialakulása), a terhesség későbbi szakaszában bekövetkező vércukoremelkedés pedig kóros növekedést (makroszómiá), a magzatvíz mennyiségének felszaporodását, születést követően súlyos vércukorcsökkenéseket (újszülöttkori hipoglikémia) okozhat. A fel-soroltakból eredően kötelező a terhességi cukorbetegség teljes körű, azaz minden várandós nőre kiterjedő szűrése.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint a ma általánosan követett eljárás koraterhességben (a terhesség felismerésekor, vagy az azt követő időben) éhomi vagy véletlenszerű (random) vércukorvizsgálatot, rendezett értéke esetén a terhesség 24-28. hetében 75 gramm cukorral történő terheléses cukorvizsgálatot alkalmaz. Gesztációs cukorbetegség tekintetében fokozott kockázatú csoportokban már koraterhességben is terheléses cukorvizsgálatot kell végezni, ennek rendezett értéke esetén pedig meg kell ismételni a vizsgálatot a 24-28. terhességi hét között is.

Terhességi cukorbetegség szempontjából fokozott kockázatúnak minősülő állapotok

  • 35 év feletti életkor
  • Terhességi cukorbetegség fennállása az előző várandósság idején
  • Cukorbetegség előállapotai valamelyikének korábbi fennállása, vagy átmenetileg emelkedett vércukorszint szereplése a kórtörténetben.
  • >=27 kg/m2 testtömegindex (túlsúly/elhízás fennállása)
  • Cukorbetegség halmozott előfordulása az első fokú hozzátartozók között
  • Kórelőzményben szereplő halvaszületések
  • Korábbi terhességből fejlődési rendellenességel született gyermek
  • Ikertherhesség hordozása
  • Mesterséges megtermékenyítéssel fogant terhesség

Ha a koraterhességi éhomi és/vagy random vércukorvizsgálat kóros értéket mutat, a várandós nőt terhességi cukorbetegség ellátásában jártassággal rendelkező cukorbeteg-szakellátóhelyre kell irányítani a további vizsgálatok elvégzése, illetve a terhes nő gondozásba vétele céljából.

A terhességi cukorbetegség ellátásában jártas szakellátó helyek jegyzékét a Magyar Diabetes Társaság Oktatási Minősítő és Koordinációs Bizottsága a társaság honlapján közzéteszi. Az ellátóhelyek egy része terhességi cukorbetegség ellátására („A” szintű akkreditáció), más része gesztációs és pregesztációs cukorbetegség ellátására („B” szintű akkreditáció) tanúsított.

Fontos tudnunk, hogy vannak olyan ellenőrző vizsgálatok is, amelyekre a cukorbeteg-gondozás során rendszeresen sort kell keríteni. Elvégzésük azért szükséges, hogy a kezelőorvos panaszmentes esetekben is tájékozódhasson esetleges szövődmények vagy társbetegségek kialakulásáról, vagy azok hiányáról.