Dietetika

A nephropathia dietetikai kezelése

A diabètes gondozása követ­keztében a cukorbetegek túlélési esélye jelentősen javult, így egyre többen érik meg azt az időt, amikor a cukorbetegség veseelváltozásai kialakulhatnak. Az elváltozások ritkábban és lassabban alakulnak ki, ha a cukorbetegséget jól kezelik, és a betegek betartják az orvos által javasolt szénhidrátmennyiséget.

Jegyezzük meg! A cukorbetegek között igen gyakran fordul elő hypertonia, amely szintén a vese károsodását segíti elő. Ezért fontos a vérnyomás és a szénhidrát-anyagcsere együttes rendezése. Veseszövődmény kialakulása esetén a diéta további megszorításokat is igényel.

A napi energia- és szénhidrátbevitel meghatározása kiegészül a napi elfogyasztható fehérje mennyiségének meghatározásával. A javasolt étrendi ajánlások az Autoimmun kórképek és vesebe­tegségek dietetikája c. fejezetben olvashatók.

Macroangiopathiák esetén javasolt étrend.

A nagyerekben kiala­kuló érelmeszesedés kivédése céljából a társuló kockázati tényezők kezelésében fontos a hypertonia, a vérzsírszintek megfelelő kezelése (a vérnyomás 130/80 Hgmm alatt, az összkoleszterin 4,5 mmol/l, az LDL 2,5 mmol/l alatt legyen), a dohányzás elhagyása, a testtö­meg normalizálása. A kardiovaszkuláris kockázat már IGT és IFG esetében is fokozott.

Tapasztalatok szerint egészséges étrendi ajánlásokat a páciensek nagy része ismeri, probléma a betartásukkal van. Mivel sok esetben csak laboratóriumi eredmények mutatják ki az emelkedett értékeket, nincs rosszullét, ritkán van fájdalom (pl. köszvény esetén), ezért nincs közvetlen visszajelzés a diétahibákra, nem alakul ki a betegségtudat. Ha kezdetben ügyelnek is a javasolt étrend összeállítására, megerő­sítések híján feloldódik a fegyelem.

Az étrend betartásához fontos a motiváció, hiszen a „diéta” célja a szövődmények megelőzése.