Dietetika

A cukorbetegséghez társuló betegségek étrendi ajánlásai

Elhízás

Testtömegcsökkentő, energiaszegény étrend, egészsé­geseknek javasolt összetételben.

Magas vérnyomás

Szükség esetén testtömegcsökkentő étrend, egészségeseknek javasolt összetételben, a konyhasó bevitelének mérséklése.

Hypertonia esetén az étrend konyhasótartalmára is figyelni kell, mivel az a folyadékot a szervezetben tartja, s ez is emelheti a vér­nyomást. A lakosság konyhasófogyasztása magas (4-5-szöröse az ideálisnak), így a megszorítás elég drasztikusnak tűnhet. Fon­tos a fűszerek használata és azok a konyhatechnikai eljárások (pl. pirítás), melyek a „sótlan ízt” elfedik. Fokozatosan is le lehet szokni a sós ízekről, ha az ételkészítés során lassan csökken az ételhez adott só mennyisége.

Jegyezzük meg! Figyelembe kell venni azt is, hogy az ipar által előállított élelmisze­rek nagy része elég jelentős sómennyiséget tartalmaz. Ezért ezekből kevesebbet célszerű fogyasztani, vagy házilag készített kevésbé sózott, egyéb fűszerekkel ízesített sültekkel lehet helyettesíteni.

A vízhajtók adása miatt teljesen sómentés étrendet csak nagyon ritkán szükséges elrendelni, de igen makacs, gyógyszerre nehezen reagáló esetekben ez is előfordulhat. Jó hatású lehet a heti egy napon beiktatott zöldségekből, főzelékekből és gyümölcsökből álló nyers étrend vagy a „salátanap”. Természetesen a diabetes miatt a gyümölcsök csak az ajánlott mennyiségekben fogyasztha­tók. A salátának való alapanyagokat nyersen célszerű használni, vagy sótlan vízben kell kíméletesen megfőzni. A citromos-olajos, borecetes-olajos vagy ecetes-édesítőszeres pádé elfedi a sótlan ízt. Használható a csökkentett Na-tartalmú só vagy sópótló fűszer.

Magas vérzsírszint

  • Szükség esetén testtömegcsökkentő étrend, egészségeseknek javasolt összetételben.
  • A vérzsírszintek kezelése függ attól, hogy mennyire emelkedet­tek a lipidértékek. Magas lehet csak a koleszterinszint vagy csak a trigliceridszint, de előfordulhat, hogy mindkettő normális feletti értéket mutat. Fokozottabb szív- és érrendszeri problémát okozhat, ha a HDL-szint alacsony.
  • Hypercholesterinaemia esetén régebben elsősorban az állati zsiradékok, a koleszterintartalmú nyersanyagok mennyisége korlá­tozódott. Jelenleg úgy tűnik, hogy élelmiszerek koleszterintartalma csak 10-15%-ban befolyásolja a vér koleszterinszintjét. Hatásosabb gyógymód a testtömeg-karbantartó egészséges életmód: a mozgás és az étrend. A szénhidrátokon belül különösen hangsúlyt kap a ros­tok fogyasztása. Mivel a rendszeres zöldség és gyümölcsfogyasztás hozzájárul a szív és az érrendszer egészségének fenntartásához, naponta javasolt legalább 40 dkg (de inkább 60-80 dkg) zöldség, főzelék és gyümölcs. Ezek fogyasztása nem csak a rosttartalom miatt fontos, hanem a vitaminok, ásványi anyagok és egyéb mik­roelemek, a karotinoidok, flavonoidok stb. miatt is.
  • Az energiabevitel csökkentésére – az egészségeseknek is javasolt módon – az ételkészítésnél célszerű növényi zsiradékot (olajat) hasz­nálni – korlátozott mennyiségben -, és minőségileg a zsírszegény állati eredetű fehérjeforrásokat kiválasztani (gépsonka, színhúsok, sovány tej, sovány sajtok). A zsírsav-összetétel szempontjából csök­kentendő a telített zsírok mennyisége, omega-3-zsírsavak bevitele szempontjából hetente 2-3 alkalommal lenne ajánlott a tengeri halak fogyasztása. Javasolt a fitoszterintartalmú olajos magvak és hőke­zelés nélkül préselt olajok étrendbe illesztése, ill. szteroltartalmú élelmiszerek fogyasztása.
  • A hypercholesterinaemia részben önállóan fordul elő, de együtt járhat hypertriglyceridaemiával is. A trigliceridszintet a zsiradék fo­gyasztása mellett a sok és kedvezőtlen összetételű szénhidrát bevi­tele (több cukor és keményítő, kevesebb rost) és az alkoholos italok fogyasztása is befolyásolhatja. Bizonyos állapotok (fogamzásgátló szedése, terhesség) és egyes betegségek is hozzájárulnak a trigli-ceridszint emelkedéséhez. Ezek közül a leggyakoribbak a viszcerális típusú obesitas és a rosszul beállított diabetes.
  • Kissé emelkedett trigliceridszint esetén az étrendi ajánlások figye­lembevételével már néhány hét alatt is lehet csökkenést elérni. Az ét­rendben nem csak a zsírok, hanem a szénhidrátok mennyiségét is korlátozni célszerű. A cukorbetegek étrendje a kalóriamérséklés, a natív cukrok kerülése, a szénhidrátok és a zsiradékok minőségi válogatása miatt alkalmas a kb. 2-6 mmol/l-es trigliceridszint nor­malizálására.

Magas húgysavszint, köszvény

Szükség esetén testtömegcsök­kentő étrend az egészségeseknek javasolt összetételben, a purin-tartalmú élelmiszerek bevitelének kontrollja.

Az eddig felsorolt problémáknál ritkábban, de előfordulhat, hogy magas lesz a húgysavszint (ami köszvényt is okozhat).