Dietetika

A túlsúly és az elhízás kezelésének pillérei

A terápia megkezdése előtt fontos feltárnunk mindazokat az egyéni körülményeket – környezeti tényezőket is melyek a súlygyarapo­dáshoz vezettek. Amennyiben a súlycsökkentés mellett döntünk, a hatékony kezelésnek magában kell foglalnia az étrend, a fizikai aktivitás valamint az elhízáshoz vezető magatartás megváltozta­tását, szükség szerint kiegészítve gyógyszeres terápiával. Extrém mértékű túlsúly esetén sebészi megoldások is szóba kerülnek.

Zsírmentesen

A zsírmentes testtömeg megőrzése érdekében is kívánatos, hogy a súlycsökkentés üteme ne haladja meg a heti 0,5-1 kg-ot, és a fogyás elérését ne kúraszerűen tervezzük, inkább törekedjünk a hosszú távú életmódváltásra, amely az elhízás kialakulásához vezető okok megszüntetésén keresztül ígér tartós eredményt.

Nem feltétlenül szükséges az optimális testtömeg elérését célul kitűzni, számos tanulmány elemzésének adatai alátámasztják, hogy már a túlsúly 5-10%-os csökkentésével, és az elért eredmény meg­tartásával, jelentősen mérsékelhetőek az egészségi kockázatok, jelentősen javítható az életminőség.

A rendszeres testmozgás alapvető fontosságú a testtömeg-csök­kentő program alatt, mivel hosszú távon segít megtartani a fogyókúra során elért testtömeget, ezen túlmenően csökkenti a coronaria­betegség gyakoriságát, mérsékli a cukorbetegség előfordulását; e hatások függetlenek a testtömeg-csökkentéstől. A fizikai aktivitás hatását vizsgáló kutatások azonban arra hívják fel a figyelmet, hogy önmagában a testmozgás nem eredményez jelentős testtömeg-csökkentést, ha az nem társul megfelelő diétával. Mindenesetre bizonyos, hogy a rendszeresen végzett intenzív testmozgás nagyobb fogyást eredményez azonos diéta követése mellett.

Jó tudni: Egy normális testtömegű felnőtt 10 évente átlagosan 3-4 kg-ot hízik. A 20-40. év közötti súlygyarapodás elkerülhető, ha akár napi 100 kcal-val nő az energialeadás (ez megfelel 15-20 perc mozgásnak, erőteljesebb sétának), vagy csökken az energiafelvétel (ez elérhető pl. 2-3 dl cukros üdítő helyett energiamentes folyadék, víz ivásával).

A hatékony fogyás és az elért eredmény megtartása érde­kében tehát az alacsony energiabevitel, a fokozott fizikai aktivitás és a viselkedésterápia kombinációját kell alkalmazni.