Dietetika

Diabetes mellitus és metabolikus szindróma

A 2-es típusú cukorbetegek jelentős része elhízott, és nagy részük együttesen rendelkezik a metabolikus szindróma tünetcsoportjá­nak elemeivel. Az életkor előrehaladtával, a testtömeg-növekedés eredményeként az 1-es típusú cukorbetegeknél is tapasztalható a tünetcsoport kialakulása.

Egyes vizsgálatok szerint a lakosság 1/3-a rendelkezik a metabolikus szindróma paramétereivel: obesitas, hyper­tonia, magas vérzsírszintek (diabetes mellitusszal való együttes jelenlét esetén e tünetcsoport az ún.„halálos négyes”), esetleg hyper-urikaemia (vagy e miatt kialakuló köszvény).

A betegség kialakulása már viszcerális típusú obesitas és hyper­tonia együttes megállapítása esetén megjósolható, így a veszélyez­tetettek kiszűrése már az alapellátásban megvalósítható, és javasolt lenne a FINDRISC kérdőív alkalmazása.

A metabolikus szindróma étrendje diabetes esetén az előzőekben tárgyalt ajánlások egybecsengő kombinációja: testtömegcsökkentő étrend, egészségeseknek javasolt összetételben (az energia 15-20%-a fehérje, 30%-a zsiradék, 50-55%-a szénhidrát), meghatá­rozott energia- és szénhidrátbevitellel, ügyelve a telített, telítetlen és többszörösen telítettlen zsírsavak megfelelő arányára és a mér­sékelt konyhasóbevitelre. Magas húgysavszint esetén (kb. betegek 25-30%-ánál) kontrollált purinbevitel.

A kardiovaszkuláris megbetegedések megelőzésére két étrend is bizonyítottan hatékonynak minősült:

  • a mediterrán étrend
  • és a Gl diéta.

Dietetikai edukáció

Ideális esetben minden frissen felfedezett cukorbetegnek részesülni kellene étrendi tanácsadásban. A dietetikusok olyan táplálkozási szakemberek, akiket erre a munkára képeztek ki. Feladataik:

  • táplálkozási ismeretek átadása a páciens és családtagjai számára,
  • segítségnyújtás
  • a nyersanyagok és az élelmiszerek minőségi válogatásában,
  • a konyhatechnika megválasztásában,
  • étrend összeállításában és étrendi napló vezetésében,
  • fontos szerepük van a folyamatos edukációban, a diabetes gon­dozásban.

Fontos, hogy az első tanácsadások során a dietetikus tisztázza az ét­rendi kezelés célját, ami a szövődmények kialakulásának elkerülése, ill. késleltetése. Motiválja a pácienst e célok elérésében, átsegítse azokon az időszakokon, amikor a betegségérzet hiánya miatt lany­hul az étrendi fegyelem. Ahhoz, hogy a cukorbetegek számára jó anyagcserét és szövődménymentes életet segítsen biztosítani, fontos, hogy a legkorszerűbb étrendi tanácsokkal lássa el őket.

A cukorbetegek gondozása megvalósíthatatlan a páciensek együttműködése nélkül. A kliensek motiválásában és a keze­lésében a háziorvosnak is szüksége van a gondozó teamben dietetikusok segítségére annak érdekében, hogy a szakmájukban szerzett naprakész információkkal támogassák a beteg jó anyag­csere-vezetését, ezzel is növelve a gondozás hatékonyságát.