Dietetika

Hogyan csökkenthetők a táplálkozással kapcsolatos tévhitek?

Annak érdekében, hogy csökkenteni lehessen a táplálkozás­sal kapcsolatos információk, tanácsok nagy mennyiségéből és nyilvánvaló következetlenségeiből adódó zavarodottságot, a következőket kell figyelembe venni a nyilvánosságnak szóló táplálkozási üzenetek vagy programok összeállításánál:

A változatosság, arányosság, mérsékletesség

A szokások fokozatos átalakításának fontosságának hangsúlyozása! A változatosság olyan táplálkozási mintára utal, amelyben az összes élelmiszercsoport megtalálható. Az arányosság, vagy más néven egyensúly azt jelenti, hogy az étrendben nagyobb hangsúllyal szerepelnek a tápanyagokban gazdag élelmiszerek és italok (pl. gyümölcsök, zöldségek, teljes ér­tékű gabonák, alacsony zsírtartalmú tejtermékek), és kisebb arányban a többi típusú élelmiszer és ital (pl. a magas telített vagy transz-zsírsav-, hozzáadott cukor-, koleszterin-, só- és alkoholtartalmú termékek).

A mértékletesség azzal érhető el, ha átfogóan csökkentjük az ételadagok méretét, és az étrend összeállításakor olyan termékeket választunk, amelyekkel korlátozni lehet a telített, a transzsírsav-, hozzáadott cukor-, koleszterin-, só- és alkoholbevitelt. A fokozatos fejlődés elve legalább annyira fontos, mint az előzőek, lényeges hang­súlyozni, hogy az egészséges táplálkozás apró, elérhető lépésekben megvalósítható mindenki számára.

A tápanyagokon alapuló útmutatás

Helyett jobban működ­nek az élelmiszer alapú ajánlások, a mintaétrendek.

Bizonyos élelmiszerekhez

Ételekhez és azok fogyasztá­sához számos szociális, kulturális, gazdasági vagy érzel­mi jelentés kapcsolódhat. Ezek megismerése jelentősen hozzájárulhat az edukáció sikerességéhez, emiatt is fontos hogy a tanácsadás során hagyjunk teret a rugalmasságnak.

Igény esetén adjunk tájékoztatást  az egyes speciális ter­mékek (pl. funkcionális élelmiszerek, allergénektől mentes vagy biotermékek) egészséges étrendbe való bevonásáról.

Fontos kiemelni, hogy a szervezet számára nélkülözhetet­len tápanyagokat elsősorban az étrendből kell biztosítani, és csak egyes esetekben szükséges étrend-kiegészítőkre hagyatkozni. Az élelmiszerekben számos olyan bioaktív összetevőt (pl. fitokemikáliákat) azonosítottak be, ame­lyek potenciálisan előnyösek az egészség szempontjából. Mindezek mellett sok ilyen bioaktív anyag pontos szerepe, napi szükségleti mennyisége, más anyagokkal kialakított kölcsönhatásai még nem tisztázott pontosan.

Lehetséges az is, hogy ezek potenciális pozitív hatása nem fenntartható, ha az alkotóelemek nem eredeti környezetükben, hanem abból kiragadva, étrend-kiegészítőként kerülnek be szerve­zetünkbe. Mindezek mellett az élelmiszerek tartalmazhatnak számos olyan egyéb bioaktív anyagokat is, melyeket eddig még nem fedeztek fel.

Hangsúlyozni kell, hogy a testmozgás kiegészíti a teljes értékű étrendet, mivel hozzájárul a testtömeg kontrollhoz, továbbá csökkenti a civilizációs betegségek kialakulásának kockázatát.

Az egészségügyi szakemberek szerepe és felelőssége

A táplálkozástudományi szakemberek és a dietetikusok felelőssége, hogy olyan objektív táplálkozási ismereteket nyújtsanak, melyek kul­turálisan érzékenyek, tudományos szempontból helytállóak, orvosilag helyesek, és a célközönség szükségleteihez és preferenciáihoz igazod­nak. Hatékony megközelítés, ha segítünk a lakosságnak megérteni és alkalmazni az egészséges étrend és életmód alapelveit.

Ha nincsenek egyéb szempontok – pl. egyes betegségek miatt szükséges bizonyos élelmiszercsoportok fogyasztásának korlátozása, teljes kizárása -, a teljes értékű étrend szemlélet a preferált, mivel ez a kommunikációs szempontból leginkább hatékony, és kellően rugalmas ahhoz, hogy a kulturális/egyéni különbségeket is magában foglalja.