Dietetika

Magas vérnyomása van? Erre figyeljen étkezéskor!

A kardiovaszkuláris betegségek másik jelentős, étrenddel is befolyá­solható rizikótényezője, a magas vérnyomás áll az agyvérzések 62%-ának, a szívkoszorúér-betegségek 49%-ának hátterében. A különböző étrendi tényezőknek a vérnyomásra gyakorolt hatá­sát vizsgáló tanulmányokból kiderült, hogy a vérnyomást növeli a bőséges nátrium-, alkohol- és fehérjefelvétel, csökkenti a kálium-, a kalcium- és a magnéziumfelvétel.

Sóbevitel

Számos tudományos bizonyíték van arra vonatkozóan, hogy a ma­gas vérnyomás legfontosabb kockázati tényezője jelenleg a magas sóbevitel. A sófogyasztás mértéke és a vérnyomás között bizonyítottan pozitív összefüggés van mindkét nemnél, minden életkorban és ez a kapcsolat mind a normál, mind a magas vérnyomással rendelke­zőknél kimutatható.

A hazai lakosokra a magas sóbevitel jellemző. A férfiak átlagosan napi 17,2 g, a nők 12 g NaCI-ot fogyasztanak az ajánlott 5 g helyett, ami a vérnyomásemelő hatástól függetlenül is növeli az agyvérzés, a vesebetegség, és a bal kamrai hypertrophia kockázatát. Figyelembe véve, hogy jelenleg a lakosság sóbevitelének jelentős része (77%) a feldolgozott élelmiszerekből ered, a piaci szereplők társadalmi fe­lelősségvállalása ezen a téren nélkülözhetetlen.

Jó tudni! Egész napi sóbevitelünk megoszlását tekintve a készételek, étel­ízesítők a napi mennyiség 44%-át, a kenyérfélék, péksütemények a 18%-át, a húskészítmények, belsőségek a 16%-át, a tejtermékek (főleg a sajtok) a 6%-át, a zöldség- és főzelékkészítmények, konzervek, savanyúságok további 6%-át teszik ki.

A hypertonia étrendi befolyásolásának középpontjában legtöbbször a sóbevitel korlátozása áll, aminek megvalósítása azért is nehéz, mert a magyarok – mint láttuk – igen erősen sóznak, és még a tudatosan étkezők is napi 10 g sót fogyasztanak.

Az Európai Bizottság kezdeményezésére a tagállamok jelentős része – köztük hazánk is – csatlakozott a közösségi sócsökkentő keretprogramhoz, melynek lényege a harmonizált sóreformuláció megvalósítása az élelmiszerek minél nagyobb termékskáláját ille­tően, azaz a sóbevitelhez hozzájáruló alapélelmiszerek (kiemelten a kenyerek, a húskészítmények, a készételek és a kényelmi termékek) sótartalmának fokozatos, de következetes csökkentése.

Mit tesz az élelmiszeripar?

Az élelmiszeripar egyik lehetősége, hogy csökkenti az élelmiszerek sótartalmát, a másik lehetőség olyan sókeverékek alkalmazása, ame­lyekben a nátrium-klorid részbeni kiváltására rendszerint különböző káliumvegyületeket (pl. kálium-klorid, kálium-citrát stb.) használnak. Igazolást nyert, hogy a nátriumbevitel csökkentése és a káliumbevitel növelése egyaránt vérnyomáscsökkentő hatású, mind normális, mind magas vérnyomásos egyéneknél. Bizonyítottnak tekinthető, hogy min­den olyan diétás módosítás, amely a nátriumbevitel csökkentésére, ill. a káliumbevitel növelésére irányul, jelentősen hozzájárul a lakosság egészségi állapotának javulásához, a szív- és érrendszeri betegsé­gekből eredő halálozás csökkenéséhez.

Számos tanulmány támasztja alá a káliumbevitel endothelfunkciót javító és szív- és érrendszert védő hatását. Ép veseműködés esetén nem jár kockázattal azoknak a csökkentett nátriumtartalmú konyha­sóknak a normális, átlagos mennyiségben való fogyasztása, ahol a nátrium egy részét káliumra cserélték. Azon egyének számára, akiknél a káliumürítés károsodása ismert vagy ennek veszélye fennáll (pl. krónikus veseelégtelenség) a káliumbevitel csökkentése ajánlott. A zöldséget, gyümölcsöt bőségesen tartalmazó – így káliumban gaz­dag – étrend vérnyomáscsökkentő hatása tudományosan is igazolt.

Jó tudni! Az élelmiszerek jelölését szabályozó rendelet értelmében a tápértékjelölés részeként a sótartalom feltüntetése a csomagolt élelmi­szereken kötelezővé válik, így a tudatos vásárlók a címke alapján tájé­kozódhatnak és választhatnak csökkentett sótartalmú élelmiszereket.

Az étrendi ajánlások között szerepelhet a kevesebb sózás az ételek készítésekor, az utánsózás kerülése, a friss fű­szerek, sonrientes fűszerkeverékek használata a só helyett, a felvágottak fogyasztásának csökkentése, és egyidejűleg a zöldség- és főzelékfélék és a gyümölcsök valamilyen for­mában történő beillesztése az étrendbe, naponta többször, lehetőleg minden étkezés részeként.

Elhízás, túlsúly

A hypertonia nem gyógyszeres terápiájában az étrendi változtatások elemei között kiemelt hangsúlyt érdemel a túlsúly, ill. az elhízás kezelése. Az optimálist meghaladó testtömeg számos mechaniz­mus révén növeli a szív-ér rendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Az elhízásban észlelhető anyagcsere-eltérések olyan morfológiai és funkcionális változásokat hoznak létre, amelyek jelentős mértékben emelik a kardiovaszkuláris kockázatot.

Így pl. növekszik a verőtérfogat, ami a szívfrekvencia növekedésé­vel együtt elősegíti a hypertonia kialakulását. Minden 1 kg/m2-nyi BMI-növekedés a férfiaknál 5, a nőknél 7%-kal növeli a szívelég­telenség kockázatát. A szívelégtelenség kialakulásában jelentős szerepet játszik a pitvarfibrillációra való fokozott hajlam is, melynek prevalenciája elhízásban 2-3-szoros.

Mert illene tudni a következményekről is

Az elhízottakban gyakrabban fordul elő stroke is; számos tanulmány bizonyította a BMI és az agyi érkatasztrófák előfordulási gyakorisága közötti szoros összefüggést. Említést érdemelnek ugyanakkor azok a megfigyelések, amelyek arra hívják fel a figyelmet, hogy a túlsúly és az elhízás bizonyos esetekben javítja a túlélést. Ezt a jelenséget obesitas paradoxonnak nevezték el.

Egy szívelégtelenséggel foglalko­zó metaanalízisben azt találták, hogy a normális testsúlyú egyének­hez képest mind az összhalálozás, mind pedig a kardiovaszkuláris halálozás kisebb volt a túlsúlyosakban és az elhízottakban. Érdekes módon ennél a betegcsoportnál az elhízás a túlsúlynál is nagyobb mértékű védő tényezőnek bizonyult mind az újonnan bekövetkező, mind a halálos kimenetelű kardiovaszkuláris események tekinteté­ben. A fentiek alapján felmerül, hogy az említett állapotokban érde­mes-e erőltetni a testsúlycsökkentést, hiszen a kisebb súly esetleg a mortalitás növekedésével járhat. Az obesitas paradoxon ellenére a tanulmányok azt sugallják, hogy szívelégtelenségben a testsúly­csökkentés javítja a szisztolés és a diasztolés funkciót.

Ismert az is, hogy elhízott hipertóniásokban már az 5-10%-os fo­gyás is szignifikánsan csökkenti a vérnyomást. A testtömeg redukciója jelentősen csökkenti a coronariabetegség előfordulásának rizikóját is az elhízott betegekben. Ugyanakkor fontos figyelembe venni, hogy a túlzott fogyókúrának, különösen pedig az igen alacsony kalóriájú vagy az extrém alacsony szénhidráttartalmú diétának veszélyei is vannak. Az éhezés során kialakuló ketózis és ioneltérések a QT-szakasz meg­nyúlását eredményezhetik, és halálos ritmuszavarokat hozhatnak létre.

A nagy kardiovaszkuláris kockázatú betegek fogyókúrás kezelésénél ezért a kórtörténet, az esetlegesen fennálló szövődmények és egyéb körülmények mérlegelése után, mindenképpen individuálisan kell meghatározni a kezelési célokat, melyek eléréséhez egyénre szabott étrendi és fizikai aktivitásra vonatkozó ajánlások tehetők. Érdemes számba venni a testsúlycsökkentő beavatkozástól várható előnyö­ket és az esetlegesen felmerülő nehézségeket, akadályozó tényezőket. A tartós hatás eléréséhez a beteg és környezet együttműködése kulcsfontosságú. A tápláltsági állapot, va­lamint a kialakított táplálkozási szokások folyamatos moni­torozása, az életmódra vonatkozó tanácsok időközönkénti felülvizsgálata, megerősítése elengedhetetlen.

DASH étrend

Egyes felvetések szerint az elhízásnak, a fizikai inaktivitásnak, és az alacsony kalcium- magnézium- és káliumbevitelnek, az étrend túl­zottan magas SFA- és alacsony omega-3-zsírsav-tartalmának, továb­bá a túlzott alkoholfogyasztásnak összességében (és némely tényező estében önmagában is) nagyobb hatása van a vérnyomásra, mint a magas nátriumbevitelnek. Míg a nátriumbevitel kívánt mértékűre (6 g konyhasó/nap=2,4 g Na) csökkentése várhatóan 2-8 Hgmm-rel mérsékli a szisztolés vérnyomást, addig a napi rendszerességgel végzett 30 perces aerob testedzéstől 4-9 Hgmm-es csökkenés várható. A túlsúly minden 10 kg-mal történő mérséklése 5-20 Hgmm-es szisztolésvérnyomás-csökkenéssel jár együtt. A DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension: táplálkozási megközelítések a magas vérnyomás megszüntetésére) étrend ajánlásainak betartá­sától szintén jelentős, 8-14 Hgmm-es csökkenés várható.

  • A DASH étrend a kálium-, a magnézium- és a rosttartalom eme­lése érdekében gyümölcsökben, zöldségekben és teljes kiőrlésű gabonatermékekben gazdag. A fehérjeforrások közül a kalciumbe­vitel biztosítására is kiválóan alkalmas alacsony zsírtartalmú tejter­mékeket, az omega-3-zsírsavak bevitelét biztosító halakat, valamint szárnyas- és egyéb sovány húsokat, hüvelyeseket, dióféléket és más magvakat javasolja, az édességek, cukrozott üdítőitalok, vörös húsok fogyasztását pedig korlátozza. Ennek következtében az így összeállított étrend gazdag káliumban, magnéziumban, kalciumban, élelmi rostban és fehérjében, ugyanakkor alacsony az összeszsír-, a telítettzsír- és a koleszterintartalma.
  • A diéta átlagos összetételére vonatkozó ajánlás szerint a megcélzott energiabevitel 2100 kcal/nap, a zsír 27 energia%-ot tegyen ki, amiből telí­tett zsír (SFA) legfeljebb 6 energia% legyen, míg a fehérjék 18 energia%-ot képviseljenek az étrendben. A koleszterinbevitelt 150 mg/napban, míg az élelmi rostok fogyasztását legalább napi 30 g-ban határozza meg. A fitonutrienseket tekintve a DASH diéta sokat tartalmaz bizonyos a zöldségek és gyümölcsök minél színesebb, szélesebb választékban kerüljenek mindennap az asztalunkra.

Teljes kiőrlésű vagy teljes értékű gabonafélék

A teljes kiőrlésű ga­bonák fogyasztása javítja a glükóz-inzulin homeosztázist, az endothel-funkciót, a gyulladásos markereket, segíti a testtömeg-szabályozást. A magas korpatartalmú gabonák fogyasztása csökkenti a vérnyomást, kedvező hatású a vércukor- és az LDL-koleszterin-szintre. Ebből a szempontból a zab és az árpa hatása a legerőteljesebb a bennük megtalálható béta-glükánnak is köszönhetően. A teljes értékű ga­bona az élettanilag kedvező hatást a benne található komponensek szinergiája révén fejti ki, önmagában a korpával való dúsítás, ill. a ga­bonákból izolált mikronutriensekkel kiegészített étrend nem bizonyult ugyanolyan hatásosnak, mint a teljes gabonaszem elfogyasztása. A gabonaszem korparésze vízoldékony és vízben nem oldódó élelmi rostokat, B-vitaminokat, ásványi anyagokat, flavonoidokat tartalmaz, a csírarészben zsírsavak, antioxidánsok, tokoferolok és fitokemikáliák, az endospermarészben pedig a tartalék tápanyagok, a keményítő és a növény tartalék fehérjéje találhatók.

A gabonaszem feldolgozottsági foka befolyásolja az egészségre gyakorolt hatását. A finomított lisztből készült termékek és különösen a cukrozott, puffasztott pelyhek, pékáruk nem rendelkeznek a szív-ér rendszer egészségére nézve kedvező tulajdonságokkal. Mivel a neve­zéktan sem a szakemberek, sem a laikusok körében nem egységes, teljes kiőrlésű vagy teljes értékű gabonának, abból készült terméknek azt tekinthetjük, amelyben a teljes gabonaszemet hántolás nélkül dolgozták fel, és a korparésszel együtt őrölték meg. Az ilyen termé­kektől várhatóak az előzőekben tárgyalt kardiometabolikus előnyök.

Hal, tenger gyümölcsei

A halak és egyéb tengeri állatok számos élettanilag hasznos komponenst tartalmaznak. Megtalálhatók ben­nük egyes speciális fehérjék, telítetlen zsírsavak, D-vitamin, szelén, az omega-3-zsírsavak (EPA és DHA). Az emberi szervezet a nö­vényekben található alfa-linolénsavból (omega-3) csak kis %-ban képes EPA, ill. DHA előállítására, ezért kiemelkedő jelentőségű a halfogyasztás. Omega-3-zsírsavakban különösen gazdag pl. a szardella, a tenyésztett és a vadlazac, a hering, a szardínia, a pisztráng és a fehér tonhal.

A halolajnak számtalan élettani előnyét igazolták. Antiaritmiás hatású, csökkenti a trigliceridszintet és a vérnyomást, javítja az endo-thelfunkciót, gyulladáscsökkentő, nagy adagban trombocitaaggre-gációt gátló, mérsékli a nyugalmi pulzust, normalizálja a szívritmust. A rendszeres halfogyasztók körében ritkábban fordulnak elő a szív-ér rendszeri megbetegedések, kevesebb iszkémiás stroke és hirtelen szívhalál volt megfigyelhető.

Jó tudni! A számtalan előny megfigyelése és igazolása hatására felvetődött a halolaj-szupplementáció preventív alkalmazása. Az eredmények biztatóak, úgy tűnik az étrend ilyen módon történő kiegészítése is hatékony lehet azok körében, akiknél a rendszeres halfogyasztás nem megoldható.

A halolaj rendkívül sérülékeny, ezért a magas hőfokon történő sütés során elveszíti előnyös tulajdonságait, így pl. a hazánkban oly népszerű rántott hal előre panírozott halrudak fogyasztásától nem várhatók az említett kedvező hatások.

Diófélék.

A diófélék, mandula, mogyoró natúr változatainak rendsze­res étrendbe illesztése szintén kardioprotektív hatású lehet. Telítetlen zsírsavak, kedvező összetételű növényi fehérjék, egyes aminosavak (pl. az arginin, amely a nitrogén-monoxid prekurzora), élelmi rostok, folát, ásványi anyagok, antioxidánsok és fitokemikáliák gazdag for­rásai. Megfigyelték, hogy heti 5 alkalommal 1-1 kis maréknyi dióféle elfogyasztásával hozzájárulhatunk az összkoleszterin-, ezen belül az LDL-koleszterin-szint csökkenéséhez, valamint mérséklődik a posztprandiális hyperglykaemia, javulnak a gyulladásos biomarkerek és az endothelfunkció, csökken az adipozitás. A dióféléket rendszeresen fogyasztók körében a kardiovaszkuláris megbetege­dések incidenciája is alacsonyabbnak mutatkozott.

Hüvelyesek

A hüvelyesekben lévő mikronutriensek, fitokemikáliák, izoflavonok, élelmi rostok jótékony hatását a kardiovaszkuláris megbetegedések megelőzésében több kutatás is alátámasztotta. A bennük jelentős mennyiségben jelen levő jó minőségű fehérje mellett nem tartalmaznak sem koleszterint, sem telített zsírokat, így hetente néhányszor a húsételek helyettesítésére az étrendbe illesztett hüvelyes kedvező változást idézhet elő a lipidprofilban. Ezt az élelmiszercsoportot alacsony glikémiás index jellemzi, így mérséklik a posztprandiális hyperglykaemiát, valamint előnyösen hatnak a szérum trigliceridszintjére.

Tejtermékek

Az alacsony zsírtartalmú tejtermékek rendszeres fogyasztása mérsékli a vérnyomást, javítja a lipidparamétereket, az inzulinrezisztenciát, kedvező hatással van az endothelfunkcióra. Ezek a hatások a testtömegcsökkenéstől függetlenül is megfigyel­hetők voltak. A táplálkozási útmutatókban megfogalmazott ajánlások a tej rendszeres fogyasztását a benne megtalálható tápanyagokkal való ellátottságra (kalcium, D-vitamin, kálium, magnézium és fehérje) koncentrálnak. Ugyanakkor figyelemre méltó, hogy nagy esetszá­mú, randomizált, kontrollált tanulmányok eredményei szerint a tej-, tejtermékfogyasztás és a kardiometabolikus rizikó csökkenése egy­értelmű összefüggést mutat. A kutatók feltételezik a tejtermékekben megtalálható speciális zsírsavak, fehérjék és peptidek, vitaminok és egyéb tápanyagok szerepét, de ennek pontosítására további kutatásokra van szükség.

Húsok

A telített zsírokban, koleszterinben és hemvasban gazdag vörös húsok, magas sótartalmú feldolgozott húskészítmények gyakori fogyasztása egyértelműen magasabb kardiovaszkuláris kockázattal jár együtt. Tovább elemezve az adatokat, kiderült, hogy a kockázat elsősorban a feldolgozott vörös húsok, húskészítmények estében nagyobb, ami a felhasznált tartósítószereknek (só, nitritek, foszfátok) volt tulajdonítható. A feldolgozatlan vörös hús fogyasztásra vonat­kozóan az összefüggés nem volt igazolható, míg a magas hőfokon történő sütés a feldolgozott húskészítményekkel megegyező mértékű rizikót jelentett.

 

Alkohol

A rendszeres, nagymértékű alkoholfogyasztás egyértel­műen kardiotoxikus. Gyakori következmény a non-iszkémiás cardio-myopathia, az irreverzíbilis kamrai elégtelenség és a pitvarfibrilláció. Az alkoholabúzus és a rendszeres fogyasztás egyaránt károsítja a szív-ér rendszert.

A rendszeres, nagy mennyiségű alkoholfogyasztás májkárosító hatású is, ekkor a HDL-koleszterin – mint védőfaktor – szintézise is csökken. Az alkohol fogyasztása emeli a trigliceridszintet, így emelkedett trigliceridszint esetén szintén mellőzni kell, valamint ener­giaértéke is magas, ezért az elhízott beteg számára sem javasolt.

Jegyezzük meg! A testtömeg növekedésével nem járó, mérsékelt, rendszeres alko­holfogyasztás (max. napi 1-2 ital) ugyanakkor emeli a HDL-koleszterin-szintet, javítja az inzulinrezisztenciát, és valamelyest védelmet nyújt az iszkémiás szívbetegségek ellen.

Számos tanulmányban közölték azt az eredményt, hogy az absztinenciához képest a mérsékelt ivóknak kisebb esélyük van a kardiovaszkuláris megbete­gedések és a diabetes kialakulására. Az eredmények értelmezését árnyalja azonban az a tény, hogy ezekben a vizsgálatokban az absztinensek közé beválogatták az előzőleg nagyivókat éppúgy, mint az absztinenciát már külön­böző egészségügyi okokból választókat, akiknek szociális helyzete, egészségi állapota már eleve rosszabb lehetett.

Több publikáció felveti, hogy a kedvező hatás a vörösborban meg­található polifenoloknak, főleg a rezveratrolnak tudható be, de ezt nem erősítik meg azok a vizsgálati eredmények, amelyek a külön­böző alkoholtípusoknak (sör, bor, likőr) egyforma mértékű hatását találták, és azt a következtetést vonták le, hogy a megfigyelt hatás magának az alkoholnak tulajdonítható.

Szintén megfigyelték, hogy a pozitív hatás elérésében szerepet játszhatnak az alkoholfogyasztás körülményei is, így csupán a ki­egyensúlyozott étrend részeként, mértékkel fogyasztott alkoholos ital szolgálhatja a szív védelmét