Dietetika

Metabolikus szindróma tünetei, étrendi tanácsok

A metabolikus szindróma olyan tünetegyüttes, amely az elhízás mellet számos anyagcserezavart magában foglal. Kialakulásának hátterében az inzulinrezisztenciának és a hyperinsulinismusnak tulajdonítanak elsődleges szerepet. A tünetegyüttes, amely a klinikai képben jelenik meg, a halálos négyes nevet viseli. Elemei:

  • viszcerális obesitas,
  • hypertonia,
  • aterogén dyslipdaemia,
  • inzulinrezisztencia és hyperinsulinaemia.

Az irodalmi adatokban számos változata ismert, megítélése a mai napig nem egységes (egyesek 8 tünetet írnak le a metabolikus szindrómához kapcsolódóan). Nem minden szerző fogadja el a metabolikus szindrómát önálló betegségként sem. Vitathatatlan ugyanakkor, hogy a tünetegyüttes fennállása jelentősen rontja a betegek életkilátásait.

A tünetek gyakori együttállása közös kóroki tényezőt is sejtet, amely nem csak az inzulinrezisztencia lehet. Megemlíthető még a tumornekrózis faktor-alfa (TNF-alfa), a glükóz-transzporter-4 (GLUT-4), ill. bizonyos központi idegrendszeri tényezők is. Kóroki tényezőként került szóba a kis születési súly, ill. az édesanya terhesség alatti fehérjehiányos táplálkozása is.

A klinikumban az ATP-III (Aduit Treatment Panel III) kritériumrend-szer használatos a metabolikus szindróma azonosítására.

A metabolikus szindróma kezelése.

Nem lehet eléggé hangsúlyozni annak megelőzhetőségét. Ez nem jelenti a tünetegyüttes tel­jes megszüntetését, de megfelelő testsúlykontrollal, és a fizikai aktivi­tás fokozásával csökkenteni lehet a késői szövődmények kialakulását. Amennyiben a metabolikus szindrómára gyanús egyént idejekorán megfelelő vizsgálatok elvégzésé­re irányítják, a korai felismerés is hozzájárul a betegség késői szö­vődményeinek csökkentéséhez.

A metabolikus szindrómában szenvedő betegek túlsúlyosak, így az ideális étrend energiaszegény (1400-1600 kcal). Ezen kívül az ét­rend összeállításánál oda kell figyel­ni a szénhidráttartalmú ételek glikémiás indexére (lásd A diabetes mellitus étrendi kezelése c. fejezetben), az élelmi rostok fokozott be­vitelére, a relatív zsírszegénységre (0,8-1 g/ttkg). Az étrend megfelelő összeállításához vegyük figyelembe a dyslipidaemiák és a köszvény (hyperurikaemia) tárgyalásánál ismertetett ajánlásokat is.

Az étrendi kezelésen túl fontos a fizikai aktivitás fokozása. A meta­bolikus szindróma „nem fáj”, azaz a beteg nem érzi helyzete súlyos­ságát, így nehezen motiválható életmódváltás irányába. Nagyon fontos a körültekintő felvilágosító munka azért, hogy a betegek tisztában legyenek állapotukkal és a súlyos következményekkel.

A fehérjebevitelt illetően a mérsékelt fehérjefogyasztással biztosít­ható a megfelelő aminosavbevitel is. Célszerű az állati és a növényi fehérjéket 50-50%-ban fogyasztani. Újabban egyes szerzők felve­tik az állati eredetű termékek fogyasztásának drasztikus csökken­tését, azok pozitív élettani hatásai miatt. Ezek a változtatások első­sorban a megelőzés területén bizonyulhatnak hatásosnak. A leg­újabb tanulmányok egyes betegségek (többek között a metabolikus szindrómánál leírt kórállapotoknál is) esetén igazolták a növényi eredetű élelmiszerek fogyasztásának növelésével járó pozitív élettani hatásokat. Ezeket az eredményeket azonban célszerű kritikusan kezelnünk, amíg a megfigyelt hatásokat szilárd és egyértelmű epi­demiológiai vizsgálatokkal alá nem támasztják.

A szénhidrátbevitel az összes bevitt energia 50-55%-át tegye ki. Két, egymással összefüggő szempont szerint célszerű összeválo­gatni a fogyasztásra szánt nyersanyagokat:

  • glikémiás-index (minél alacsonyabb, annál jobb),
  • rosttartalom (minél magasabb, annál jobb – de maximum 50 g/nap – és mellé megfelelő mennyiségű folyadékbevitel; 1 g rost 0,5 dl vizet köt meg).

Mit javasolt fogyasztani?

Fogyasztásra javasoltak a kis és közepes glikémiás indexű termékek: szárazbab, borsó, lencse, hüvelyes főzelékek, leveles zöldségek, saláta, sóska, paraj, káposzta, retek, uborka, barna (teljes kiőrlésű) kenyér, teljes kiőrlésű gabonafélékből készült pékáruk, durumtészták, barna rizs. Azokat a nyersanyagokat (pl. méz, cukros üdítők, szörpök, lekvárok), amelyeknek szénhidráttartalma elsősorban monoszacharid komponensekből áll, nem javasoljuk fogyasztani. A rostbevitel kétféle rostkomponensből áll:

  • vízben oldódó élelmi rostok (pektin, zabkorpa, hüvelyesek, guargumi) csökkentik a koleszterin és az epesavak enterohepatikus recirku-lációját, lassítják a cukrok felszívódását, csökkentik különböző nem kívánatos anyagok (pl. toxinok) bélből történő felszívódását,
  • vízben nem oldódó élelmi rostok (lignin, cellulóz, hemicellulóz)
  • lassítják a gyomor kiürülését, csökkentik az éhségérzetet, las­sítják a szénhidrátok felszívódását, rövidítik a tranzitidőt, növelik a széklet tömegét, laxatív hatásúak, elősegítik a káros anyagok kiürülését a szervezetből.
  • Az élelmi rostok nem szolgáltatnak számottevő energiát az emberi szervezet számára (a bélbaktériumok részben fermeltálják ezeket a komponenseket, és a bélnyálkahártya sejtjeit képesek táplálni a képződő rövid szénláncú zsírsavakkal).
Az egyes élelmiszerek rosttartalma
ÉlelmiszerRosttartalom ( g/100 g)ÉlelmiszerRosttartalom ( g/100 g)
búzakorpa42,4szárazbab24
zabkorpa18,5zöldborsó4,3
barnarizs10,2lencse10,6
Graham-liszt12,7