Dietetika

Haemochromatosis (hemokromatózis) és tünetei

Haemochromatosis esetén a felhalmozódó vas elsősorban a hepatocitákban, de más típusú sejtekben, szövetekben (hasnyálmirigy, bőr, mellékvese, szívizom, ízületek, herék) is okozhat károsodást. A megnövekedett vasmennyiség a direkt toxikus hatású szabadgyökök nagyobb fokú termelését eredményezi. Ennek eredményeként a DNS-károsodás következtében a megnövekszik a kockázat a máj daganatos megbetegedésére. Ismert veleszületett és szerzett formája is.

  • Primer haemochromatosis – veleszületett, genetikai rendellenesség.
  • Szekunder haemochromatosis – transzfúzió utáni állapotban, ili. alkoholizmusban figyelhető meg.

A haemochromatosisok kezelésénél – annak súlyosságától függően – alkalmazott módszer a vér lebocsátása. 141 vér átlagos vastartalma 250 mg. A betegség jól kezelhető, amennyiben még nem alakultak ki szövődmények (pl. cirrhosis, hasnyálmirigy-gyulladás).

A két legerőteljesebben érintett szerv a haemochromatosis kapcsán a máj és a hasnyálmirigy. Az utóbbi esetén az emésztési zavar (pankreatogén maldigestio) és diabetes mellitus kialakulása is jellemző, így az itt elmondottakon túl, a diabetes és a krónikus hasnyálmirigy-betegség kezelési irányelvei is segítenek a megfelelő étrend kialakításában

A haemochromatosis étrendi kezelése. A dietoterapia legfontosabb tényezője a vasszegénység. Ennek kivitelezése több tényező együttes alkalmazásából áll:

  • az alacsony vastartalmú élelmiszerek, nyersanyagok előtérbe helyezése,
  • a magas vastartalmú élelmiszerek, nyersanyagok háttérbe szorítása,
  • a vastartalom csökkenését okozó ételkészítési eljárások al-kalmazása,
  • a vas felszívódását gátló tényezők előtérbe helyezése,
  • a vas felszívódását elősegítő tényezők háttérbe szorítása,
  • az étrendi kezelésszerves részét képezi a teljes alkoholtilalom.
Jó tudni! A vasszegénység kivitelezése szempontjából jól alkalmazható módszer a vörös húsok és a belsőségek kerülése. Magas vastartalmuk mellett jól hasznosul belőlük a vas, így kiiktatásuk az étrendből a diagnózist követően mindenképpen indokolt, kis mennyiségben fogyaszthatók az alacsonyabb vastartalmúak.

A gabonapelyhek és egyes péksütemények egy részét vassal dúsítják, így mindig célszerű tájékozódni a termékek címkéjén azok vastartalmáról. Nagyon jól alkalmazhatók haemochromatosis esetén a zöldségek és gyümölcsök. Bár ezek a nyersanyagok is tartalmaznak vasat, azonban a vas hasznosulása belőlük elmarad az állati eredetű nyersanyagokétól. A kiegyensúlyozott étrend részeként ajánlható a burgonya, zeller, paradicsom, vöröshagyma, spenót, kukorica, padlizsán, zöldpaprika. Ezen kívül a különböző natúr gabonaipari termékek is jól használhatók. 1 tojás vastartalma 1,4 mg, így az kellő óvatossággal beilleszthető az étrendbe.

Jegyezzük meg! A vas felszívódását a C-vitamin jelentősen fokozza, így nem ajánlott a magas C-vitamin-tartalmú élelmiszerek és a C-vitamin¬tartalmú étrend-kiegészítők, köztük a multivitamin-készítmények alkalmazása sem. A vasból készült edények alkalmazását is kerülni kell, a kioldódó vas ugyanis szintén gondot okozhat.