Dietetika

Tanácsok inzulintermelést befolyásoló gyógyszerek alkalmazása esetére

A 2-es típusú cukorbetegségnél, ha a metformin készítménnyel alkalmazott életmód-terápia nem normalizálja a vércukorszintet, az orvos más vércukorcsökkentő tabletták szedését javasolhatja.

Az inzulinelválasztást serkentő gyógyszerek közül a szulfanil-urea csoport, és a glinidek fogyasztása mellett fokozottabban kell ügyelni az étkezési ritmusra, és az étkezésenként elfogyasztható szénhidrát­mennyiségekre a hipoglikemizáló hatásuk miatt. Az adott gyógyszer naponta közel azonos mennyiségű szénhidrátbevitel esetén biztosít jó cukoranyagcserét, ezért fontos tudatosítani a betegben a napi és az étkezésenként javasolt szénhidrátmennyiségek betartásának fontosságát.

Tipp: A napi szénhidrátmennyiség meghatározásában az orvos segít­ségére lehet a dietetikus által felvett dietetikai anamnézis, ill. annak felmérése, hogy mennyire lesz együttműködő a beteg a terápia be­tartásában.

A szulfanil-urea csoport alkalmazása esetén javasolt a 3 főétke­zés mellett 2-3 kisebb étkezés 2,5-3 óránkénti követéssel. Fontos tájékoztatni a beteget, hogy míg a nagyobb szénhidrátmennyiségek fogyasztása magas vércukorszintet okozhat, a javasoltnál kevesebb szénhidrát fogyasztása vagy az étkezés kihagyása alacsonyabb vércukorszint (hypoglykaemia, „hipózás”) kialakulásához vezethet.

A rövid hatású készítményeknél ritkábban fordul elő a vércukor kórosan alacsony szintre esése. Glinidek alkalmazásánál a 3 főét­kezés kap nagyobb hangsúlyt, a közti étkezések kisebb mennyiségű, alacsonyabb Gl-jű szénhidrátokat tartalmazhatnak.

Az alkalmazott gyógyszerek nem helyettesítik az étrendi kezelést, csupán kiegészítik. Gyakori hiba a cukorbetegek étrendjében, hogy gyógyszeres kezelés mellett legfeljebb az étrend szénhidráttartal­mára figyelnek, holott az étrend mindaddig energiában is korlátozott, amíg a normális testtömeget el nem érik. Az étrend összeállításánál a cukorbeteg étrend általános szempontjai a mértékadók.

 

 

Tanácsok diétával + inzulinnal kezelt cukorbetegeknek

Az inzulinkezelés célja, normoglikémia biztosításával az akut és a krónikus szövődmények megelőzése. Inzulinkezelést kaphatnak:

  • 1-es típusú (általában fiatal korban megbetegedő) cukorbete­gek, akiknek a szervezete nem termel inzulint,
  • 2-es típusú cukorbetegek, ahol már a gyógyszeres kezelés mellett nem sikerül az éhgyomri vércukorszintet normalizálni. Ez kezdetben jelenthet gyógyszer + inzulin kombinált kezelést (BOT), ahol még van némi saját termelésű inzulin, amit napi egyszeri, este adott maximum 20 E közepes vagy nyújtott ha­tású vagy analóg bázisinzulinnal kiegészítenek. Ha a szervezet inzulintermelése leáll, a 2-es típusú cukorbetegeknél is inzulin­terápiát alkalmaznak.
Az inzulinnal kezelt diabéteszesek gondozása történhet diabetológiai szakellátóhelyeken, vagy diabetológusi javaslattal alapellátásban. Az inzulinnal kezelt betegeknél is az étrend összeállításánál a cukor­betegétrend általános szempontjai a mértékadók.

Elhízott cukorbetegek esetében a testtömegcsökkentés a cél. Az 1-es típusú diabéteszesek viszont a diagnosztizálás pillanatában általában normális testalkatúak, de lehetnek soványak (a klasszikus tünetek testtömegcsökkentő hatása miatt). A fiatal diabéteszeseknek-fejlődő szervezet lévén – az energia- és fehérjeigényük magasabb. Az életkor előrehaladtával viszont az 1-es típusú betegek is hasonló problémával nézhetnek szembe, mint az „egészségesek”. Az életmód függvényében (kevesebb mozgás, egészségtelen összetételű étkezés) növekedhet a testtömeg, amely számos betegség rizikótényezője lehet.

Optimális testtömeg esetén is meghatározott az elfogyasztható napi szénhidrátmennyiség, de az étrend energiatartalma annyi kell, hogy legyen, amennyit a testtömeg és a munkaképesség fenntartása igényel. Energiaforrásként vagy -pótlásként a minőségi fehérjeforrások (alacsony zsírtartalom!), a növényi zsiradékok jöhetnek szóba, de ügyelni kell ezek mennyiségére a szövődmények megelőzése végett. Normális testalkatú cukorbetegek fogyaszthatják – persze odafigyel­ve a mennyiségekre – azokat a diabetikus termékeket, amelyeknek energiatartalma magas, s így fogyókúrában nem ajánlhatóak.

Az inzulinnal kezelt cukorbetegeknél nélkülözhetetlen a vércukor­szint napi többszöri ellenőrzése, az eredmények értékelése, majd az ismeretek függvényében az étrendi lehetőségek kihasználása.