Mentális hanyatlás

Agyműtéttel nem lehetne az Alzheimer-kóron segíteni?

Azt mondták, a férjem Alzheimer-kóros. Agyműtéttel nem lehetne rajta segíteni?

Jelenleg nincs olyan agyműtét, ami segítene az Alzheimer-kórban szenvedőkön, ellenkezőleg: bármilyen műtét fokozhatja a beteg zavartságát.

Kutatások folynak annak lehetőségéről, hogy Alzheimer-kóros betegek agyában agysejt-átültetést végeznek (ahogyan egyes Parkinson-kóros betegeknél is megpróbálták). Ez a kutatás azonban még nagyon korai stádiumában van, és lehet, hogy soha nem vezet egy széles körben elérhető műtét kifejlesztéséhez.

A demencia egy nagyon ritka formáját, a normális nyomású hidrokefaluszt (hydrocephalust) lehet az agyfolyadék lecsapolásával műtétileg gyógyítani. A betegség diagnosztizálása nem mindig egyszerű, de nagyon valószínűtlen, hogy a férjének ez a baja, és nem Alzheimer-kóros. Ezen kívül még ha normális nyomású hidrokefalusza is van valakinek, a műtét elvégzése nem minden esetben javasolt.

A férjem, akit nemrég diagnosztizáltak Alzheimer-kórral, hosszú várakozás után végre sorra került csípőprotézis műtétre. Végezzék el rajta a műtétet, vagy zavartabbá válna tőle?

A demens betegek megfelelő kezelést kell kapjanak a testi betegségeik gyógyítására, és ez néha műtéteket is jelent. Egy Alzheimer-kóros beteget ugyanakkor a kórházi tartózkodás nagyon összezavarhat, és az érzéstelenítők, fájdalomcsillapítók használata átmenetileg még fokozhatja is ezt a zavartságot. Arra is van esély, hogy a zavartság a műtét után nem átmenetileg, hanem véglegesen rosszabbodik. Ezt a kockázatot a csípőprotézis várható előnyeivel szemben kell mérlegelni.

A férje kórtörténetén múlik, hogy a csípőműtét elvégzése jó volna-e vagy sem. A legjobb, amit tehet, az, hogy alaposan megbeszéli a helyzetet a kórház ortopéd orvosával, hogy pontosan felmérhessék a kockázatot és az előnyöket.