Mentális hanyatlás

Pszichológiai kezelés demens betegek számára

Mi az a Visszaemlékezés Terápia/Reminiszcencia Tréning? Használ a demens betegeknek?

A Visszaemlékezés Terápia során különböző események vagy a múlt felidézésére ösztönzik a betegeket. Ezt zenehallgatással, filmekkel vagy képekkel (pl. egy villamosról szóló filmmel vagy egy korai filmsztár fényképével), illetve egyes tárgyakkal, pl. régi csomagolásokkal vagy ruhákkal érik el. A visszaemlékezés-terápiát általában kis csoportokban végzik. A demens betegek gyakran szemmel láthatóan élvezik a terápiát, bár hosszútávon ez a módszer valószínűleg nem akadályozza meg a memória romlását.

El tudná magyarázni, mi az a Valóság Orientációs Terápia/Realitás Orientációs Tréning ?

A valóság orientáció olyan módszer, amelynek segítségével a demens beteg gondozói minden alkalmat megragadnak, hogy orientálják, „betájolják” a beteget. Például a kórház vagy az ápoló-gondozó otthon egyik dolgozója minden találkozásukkor emlékeztetheti a demens beteget, hogy hol vannak és milyen napszak van. Ugyanígy a dolgozók minden alkalommal ellentmondanak, amikor a beteg valótlanságot állít.

Egy ápoló-gondozó otthon vezetője vagyok, és néhány ápoltunk kiabálással és sikoltozással zavarja a többieket. Tisztában vagyok a bírálatokkal, melyek szerint a gondozó otthonokban túl sok gyógyszert használnak.

Meg lehet valahogy máshogy oldani ezt a problémát?

A demens betegek néha azért kiabálnak vagy sikoltoznak, mert fájdalmaik vannak vagy valamiért kényelmetlenül érzik magukat (ld. a nyugtalanság lehetséges okait). Amikor a kiváltó okot meg tudjuk állapítani, az oki tényező kiküszöbölésével, esetleg gyógyszerek nélkül is sikerül megszüntetni a nehezen kezelhető viselkedést.

Ha a viselkedést egy bizonyos helyzet vagy esemény előzi meg, megpróbálhatjuk elkerülni azt. Például ha valaki akkor kiabál, ami-kor az ételre vár, megoldhatja a problémát, ha őt szolgálják ki először. Ha semmilyen nyilvánvaló kiváltó ok sincs, segíthet, ha többet foglalkoznak a demens beteggel, amikor nem kiabál vagy sikoltozik ahelyett, hogy azonnal odafigyelnek rá, amikor elkezd kiabálni vagy sikoltozni. Ez a kívánatosabb viselkedésre bátorítja a beteget ahelyett, hogy megerősítené a nehezen kezelhetőt.

A helyi kórház Snoezelen-re gyűjt. Mi ez?

Nincs tudomásunk róla, hogy hazai kórházban, ápoló-gondozó- és napközi otthonban lenne Snoezelen. A Snoezelen egy különleges szoba, amelyet arra terveztek, hogy finoman stimulálja az érzékszerveket, miközben segít az izgatott betegeknek megnyugodni. Kényelmes ülőhelyek vannak, színes fények mozognak, és megnyugtató zene szól. Egyes Snoezelenekben kellemes illat is van. Bár a terápiaforma hatékonyságával kapcsolatban további kutatások szükségesek, a Snoezeleneket hasznosnak tartják egyes demens betegek kezelésében.