Mentális hanyatlás

Általános, hogy a demens betegek furcsa szexuális magatartást tanúsítanak?

A demens betegek, férfiak és nők egyaránt, néha valóban tanúsítanak nem megfelelő szexuális magatartást, bár ez nem gyakori jelenség. Ilyen megnyilvánulás lehet, hogy nyilvános helyen levetkőznek, simogatják a nemi szerveiket, vagy célzatosan megérintenek valakit. A legjobb, ha megpróbálja nem túlreagálni a dolgot, és nem felejti el, hogy az ilyen viselkedésnek a betegség az oka. Ezután csendben és nyugodtan próbálja elvonni a beteg figyelmét, és valamilyen más tevékenységet végeztetni vele.

Alzheimer-kóros férjem sokkal gyakrabban akar szeretkezni velem, mint régen. Nem tudok lépést tartani ezzel a szex-éhséggel, és nagyon kétségbeejtőnek találom a dolgot. Néha komolyan szeretnék külön ágyban aludni.

Mit kéne tennem?

Érthető, hogy elkeseredettnek érzi magát. Lehet, hogy jobban fogja érezni magát, ha észben tartja, hogy férje megváltozott szexuális magatartását a betegség okozza. A férje valószínűleg nem emlékszik rá, hogy épp az előbb szeretkeztek, ezért akarja újra kezdeni.

Ha a férje feldühödik, amikor visszautasítja, valószínűleg az lesz a legjobb, ha távol tartja magát tőle, amíg megnyugszik vagy elalszik. Lehet, hogy ez azt jelenti, hogy néha külön ágyban fog aludni. Az, hogy mindig külön ágyban akar-e aludni, már sokkal nehezebb döntés. Valószínűleg hasznosnak fogja érezni, ha beszél egy szexuális problémák kezelésében képzett szakemberrel. Ez lehet a körzeti pszichiátriai gondozó, egy szexuális problémákra szakosodott tanácsadó vagy az ezzel foglalkozó szervezetek egyike.

Kis lakásban lakunk, és demens férjem néha nagyon zajos és zavaró tud lenni, főleg éjszaka. Nagyon kínosan érzem magam és szégyenkezem emiatt.

Mit mondjak a szomszédoknak?

Kellhet hozzá egy adag bátorság, de hosszú távon könnyebb lesz a helyzete, ha bocsánatot kér a szomszédaitól, és azt is elmondja nekik, hogy a férje demens, és nem tehet arról, hogy időnként zajong. Ha a szomszédai soha nem hallottak a demenciáról, lehet, hogy el kell magyaráznia nekik, hogy ez egy olyan agybetegség, amely a beteg emlékezetére, nyelvi képességeire és felfogókészségére van hatással.

Demens édesapám velünk lakik, és nagyon örülök, hogy gondozhatom. A kilencéves kisfiam ugyanakkor már nem hívja el hozzánk a barátait, mert kínosan érzi magát a nagyapja viselkedése miatt.

Ez nagyon elszomorító Mit tehetek?

Beszélnie kéne erről a fiával. Biztassa, hogy meséljen a barátainak a nagyapja betegségéről. Az ön támogatásával a fia elhívhatja a barátait, bemutathatja őket a nagypapának, aztán elvonulhatnak a szobájába játszani.