Mentális hanyatlás

Autóvezetés Alzheimer-kór esetén?

Hogy tudom meggyőzni Alzheimer-kóros férjemet, hogy már nem biztonságos autót vezetnie?

Egyes Alzheimer-kóros betegek felismerik, hogy már nem tudnak biztonságosan vezetni, és maguktól abbahagyják a vezetést. Sokan mások azonban – például az ön férje is – nem észlelik, hogy a képességeik csökkennek, és hogy már nincs meg a megfelelő reakció- és emlékezőkészségük a vezetéshez. Ez nagyon nehezen kezelhető probléma lehet.

Ha önnek nincs szüksége az autóra, meg kell fontolni a jármű eladását

Így nem lesz semmi, ami folyamatosan emlékeztetné a férjét a vezetésre. Ha ön továbbra is használni szeretné az autót, az egyik lehetőség az, hogy olyan helyre teszi a kulcsokat, ahol a férje nehezen találja meg őket, és valahányszor azt mondja a férje, hogy kocsiba akar ülni, eltereli a figyelmét. Ha együtt autóznak valahová, mondhatja azt, hogy mivel ön nem olyan rutinos vezető, mint a férje, szüksége van a gyakorlásra.

Mindenki, akinek a vezetési képességeit érintő betegsége van, köteles értesíteni a Közlekedésfelügyeletet. Ha a férje nem képes vagy nem hajlandó ezt megtenni, önnek vagy a férje orvosának kell eljárnia a nevében. A Közlekedésfelügyeletnél szükség esetén rendkívüli járművezetői vizsgát (pályaalkalmassági vizsga, PÁV) lehet tenni. Az autót biztosító társaságot is értesítenie kell a férje állapotáról.

Miután a férje abbahagyta a vezetést, úgy is segíthet neki megőrizni a függetlenségérzetét, ha taxi törzsutaskártyát csináltat neki.

Igaz-hamis?

Igaz, hogy a demens betegek vezethetnek autót?

A kutatások eredményei azt mutatják, hogy bár sok demens beteg tovább vezet a betegség kialakulása után, de nem vezet biztonságosan. Néhány demens beteg azonban úgy tűnik, megőrzi a vezetéshez való képességét. Ez azért fordulhat elő, mert a demencia korai szakaszaiban a beteg még képes elvégezni olyan dolgokat, amelyeket régebben tanult meg.

A fő baj az, hogy bár a demencia súlyosbodásával a vezetési képesség elkerülhetetlenül károsodik, a beteg ezt általában nem érzékeli. Nagyon fontos, hogy senkit, aki nem képes biztonságosan vezetni, ne engedjünk a volán mögé ülni, bármilyen elszomorító legyen is ez.