Nők egészsége

A chlamydia és tünetei

Mi a chamydia?

Nemi úton terjedő betegség (nemi betegség), amit kiváltó okáról, a Chlamydia trachomatis nevű baktériumról neveztek el, és amely az Egyesült Államokban az 1980-as években több betegséget okozott, mint a gonorrhea, és ezzel listavezetővé lépett elő.

Évente több mint 3 millió új megbetegedést jelentenek az orvosok. A megfertőződött emberek száma azonban valószínűleg sokkal magasabb, hisz a betegséget gyakorta figyelmen kívül hagyják, illetve tévesen diagnosztizálják.

A chlamydia tünetei:

Nőknél a chlamydia először a húgycsövet és a méhnyakat támadja meg, gyakran anélkül, hogy bármiféle tünetet okozna. Ha vannak tünetek, akkor azok csak lassan jelennek meg, a fertőzött személlyel való intim kapcsolat utáni három héten belül.

A tünetek lehetnek:

  • hüvelyváladék
  • húgycsőgyulladás (urethritis), aminek a jele a húgycső belsejében érzett viszketés és vizeléskor égő érzés
  • okozhat gyermekágyi lázat is, az anyák viszonylag súlyos fertőzését szülés után, és az újszülött is könnyen megfertőződhet, amikor áthalad a szülőcsatornán
  • összefügghet a vetéléssel, a méhen kívüli terhességgel és a koraszüléssel egyaránt

Ha a fertőzést nem kezelik, kismedencei gyulladásba mehet át, ami akár fogamzásképtelenséget is okozhat. Míg a chlamydiával fertőzött nők többségének nincsenek tünetei, az ilyen férfiaknak mindig vannak panaszai, például:

  • váladékozás a péniszből
  • lokális, sajgó érzés
  • okozhat prosztatamirigy-gyulladást
  • fertőződhet a mellékhere, az a csatorna, amelyben a spermium halad végig
  • nemzőképtelenséget okozhat
  • mind a férfiaknál, mind a nőknél kiválthat kötőhártya-gyulladást (szemgyulladás) és a gyenge immunrendszerű betegeknél tüdőgyulladást is

A chlamydia diagnosztizálása:

A chlamydiafertőzést több módszerrel is fel lehet ismerni. Az egyik ilyen, hogy sejtmintát vesznek a nemi szervekből és ehhez monoklonális antitesteket adnak. Ha a chlamydia organizmus jelen van, akkor összekapcsolódik az antitestekkel és ultraibolya mikroszkóp alatt látható radioaktív jelet generál. A módszer azonban nem teljesen megbízható.

Újabb, egyszerűbb és pontosabb vizeletvizsgálati módszerekkel sokkal könnyebben lehet kiszűrni a szexuálisan aktív férfiak közül a fertőzötteket, hisz náluk a szövetmintához nehezebben lehet hozzájutni (vattapálcával kell kenetet venni a húgycsőből).

Ha ez a szűrés jobban elterjed, fölöslegessé válik az a régebbi tanács, hogy a magas kockázati csoportba tartozóknak automatikusan, egyszerűen statisztikai alapon kezelést kell kapniuk. Vagyis mindazoknak, akiknek gonorrheájuk vagy kismedencei gyulladásuk van, illetve akiknek hüvelyi váladékozásukat más tesztek nem magyarázzák, továbbá mindazoknak, akiknek a partnere chlamydiafertőzésre jellemző tüneteket mutat.

A chlamydia kezelése:

A kúra egy hétnapos, orálisan adott doxycyclinkezelés, amit a terhesség alatt nem szabad szedni, illetve lehet egyetlen adag azithromycin, amit viszont az erythromycinre érzékenyek nem szedhetnek az allergiás reakció miatt.

A doxycyclin helyett gyakran felírt erythromycin teljesen biztonságos a terhesség idején is. A chlamydias szemfertőzést lokális antibiotikumos szerekkel kezelik.