Nők egészsége

Mi a cervix?

Egy csőszerű képződmény, a méh része, egészen pontosan a méh alsó része, amely benyúlik a hüvelybe. Gyakran nevezik a méh nyakának, a többi résszel szemben, ami a test vagy corpus. Nagy részét a 2,5 centiméteres méhnyakcsatorna, más szóval endocervix alkotja. Az alsó részén, a hüvely belsejében apró nyílással végződik, amit external os, azaz külső méhszáj néven ismerünk.

Gyermekszülés előtt ez egy pici, szabályos, körülbelül 5 mm átmérőjű nyílás. Szülés közben 10 cm átmérőjűre tágul, és azután már sosem tér vissza eredeti formájába, inkább egy 6 mm hosszú keresztirányú hasítéknak látszik.

A méhnyakcsatorna felső végénél is van egy nyílás a méh teste felé, ami az internál os, azaz belső méhszáj. Ha valaki nem terhes, a méhnyak rózsaszínű, terhesség idején viszont kékes színbe megy át, ami a megnövekedett vérellátásnak köszönhető. Ez a színváltozás az egyik legkorábbi jele a terhességnek.

A méhnyak számos apró miriggyel van bélelve, melyek állandóan sűrű váladékot termelnek. Időnként egyik-másik elzáródik, és ilyenkor Naboth-tüsző keletkezik. A váladék a menstruációs ciklus alatt a különböző hormonok hatására változik, s ez néha lehetővé teszi, hogy meghatározzák a peteérés idejét.

A cervix rendellenességei:

A méhnyakon számos rendellenesség előfordulhat, közülük a legsúlyosabb a rák, ami nagyrészt tünetmentes, de Pap-kenettel kimutatható. Kevésbé súlyos, de gyakran igen kellemetlen:

  • a méhszájseb
  • a polip
  • a méhnyakgyulladás
  • a diszplázia