Nők egészsége

A hatékony testsúlycsökkentés „titkai”

A tartós fogyásnak semmilyen különösebb titka nincs. Elvei vannak, de olyan titkai, amelyek ne lennének bárki számára hozzáférhetők, nincsenek. A hatékony és működő elvek azért tűnnek mégis „titkosnak”, mert a fogyással kapcsolatos tévhitek – részben a szakemberek egymásnak ellentmondó állításai következtében – olyan mélyen bevésődtek a köztudatba, hogy a józan elvek már alig képesek felülírni azokat.

Kényelmes fogyás?

A fogyni vágyók lankadatlanul olyan módszerek után kutatnak, amelyek mentesítik őket azoktól a változtatásoktól, melyek nélkülözhetetlenek az eredményes fogyáshoz.

Ezt használják ki és válhatnak átmenetileg népszerűvé olyan módszerek, amelyek a különösebb teendő nélküli, kényelmes fogyás lehetőségével kecsegtetnek, vagy a népszerűség érdekében alátámasztják azokat a hibás táplálkozási elveket, amelyeken – a nyilvánvaló hátrányok ellenére – nem szívesen változtatunk. Életmódváltás nélkül, karosszékből és kapszulákkal azonban nem lehet lefogyni. A fogyókúramódszerek közül ezért csak nagyon kevés nyújt valóban tartós megoldást. A sikert hozó lehetőségek körét tovább szűkíti, hogy még a legjobb módszer sem működhet mindenkinél egyforma hatékonysággal.

Fontos! A fogyással kapcsolatban az egyik legfontosabb alapelv – amely sok szakember számára még ma sem világos – az, hogy a tartós fogyás érdekében csak a felesleges, de sohasem a szükséges kalóriákat szabad csökkenteni.

A fogyókúrák többsége még ma, a XXI. században is a szükséges kalóriák megvonásával próbál meg eredményt elérni, ami nemcsak a szervezet tartalékainak kimerüléséhez, de jojóeffektushoz is vezet. A testsúly folyamatos ingadozása – a drasztikus testsúlycsökkentés és az azt követő gyors visszahízás – a bőr megereszkedése mellett az egyik legártalmasabb dolog, amely a szervezetet érheti.

A túlzott kalóriacsökkentés és a koplalás káros!

A túlzott kalóriacsökkentés, a koplalás és az erőltetett testmozgás társítása pedig a lehető legkárosabb és leghiábavalóbb próbálkozások egyike, amely tápanyaghiánnyal, anyagcserezavarral, hormonális problémákkal, menstruációs zavarokkal, súlyosabb esetben akár meddőséggel is járhat. A várandósság tervezése előtti időszakban a kalóriamegvonásra épülő fogyókúrák ezért különösen veszélyesek.

Fogyókúrára alig lenne szükség, ha az emberek jobban hinnének önmagukban, és nem a népszerű, hanem az ésszerű alapelveket tekintenék alapnak. Az eredményes fogyókúra sohasem éhezést vagy betarthatatlan diétát, hanem építő jellegű és motiváló folyamatot, leginkább „személyre szabott életmódváltást” jelent.

A túlsúly sikeres csökkentéséhez azonban a helytelen táplálkozási mintákon kívül az elhízáshoz vezető további okokat is fel kell tárni. A fogyás hatékonnyá tételében ezért sokat segíthet a hormondiagnosztika, amely által nemcsak a túlsúly mögött megbúvó hormonális problémákra, de a női egészség szempontjából fontos tényekre is fény derülhet.

Mivel a fogyással kapcsolatban általános, mindenkire egyformán érvényes tanácsokat nem lehet adni, az egyénre szólóan kialakított programok lehetnek csak igazán hatékonyak. Ezt bizonyítja számos olyan fogyás története is, ahol a meddőséget a menstruáció visszatérte, majd rövidesen gyermekáldás követte, és a tervezett beavatkozások elkerülhetővé váltak. A természetes fogyókúra nemcsak könnyen elsajátítható alapelvekre épül, hanem tartós megoldást is biztosít, mivel tiltás helyett az alternatívák erejére támaszkodik. A jó fogyókúra „nem halat ad az éhezőnek, hanem megtanítja horgászni”.

Szempontok a táplálkozáson túl

A táplálkozási szokások megváltoztatása fontos, de nem az egyetlen szempont a megoldások kialakításakor. Az életminőség javítása érdekében a következő területeken is hatékony lépésekre van szükség.

Folyadékfogyasztás

Az élő szervezet valójában nem a külső környezettel áll közvetlen kapcsolatban, hanem saját belső „folyékony” környezetében él. Nem közömbös tehát, hogy mennyi és milyen minőségű folyadék kerül a szervezetünkbe. A leghasznosabb folyadékforrások a friss gyümölcsök és zöldségek, a belőlük készített „élő” levek, a tiszta forrás- vagy szűrt víz, valamint az ezekkel készített gyógynövény teák. Ma már a víz szűrése – hosszú távon gondolkodva – több szempontból is előnyös megoldás.

Célja a vízminőség javítása, a klór, a mérgező vegyületek, a nehézfémek, a hormonhatású anyagok és a kórokozók távoltartása, valamint a gazdaságosság és a műanyag palackok szanálása. Szűrni azonban nemcsak az ivó- és teavizet, hanem a főzéshez használtat is kell. A gyümölcs- és zöldségleveket kellően erős és magas fordulatszámú centrifugával vagy gyümölcs- és zöldségpréssel érdemes készíteni. Az egészségesebb életmód konyhai kellékeinek (vízszűrő, gyümölcscentrifuga, kenyérsütő, stb.) beszerzése előtt azonban érdemes tájékozódni, mivel különböző minőségű, típusú és árkategóriájú készülékek kaphatók.

Oxigénellátottság

A tápanyagok és a folyadék mellett a szervezet oxigénellátottsága is alapvető szem-pontot képez. Néhány levegőszűrési módszerrel javítható ugyan a belélegzett levegő minősége, az oxigént azonban mindez nem pótolja. Ki kell menni a szabadba, a tiszta levegőre, ahol napfény és oxigén van. A séta és a testmozgás is ilyen közegben hasznosabb.

A légfrissítők és illatgyertyák – amelyek szintetikus aromákat tartalmaznak -nagymértékben rontják a levegő minőségét és csökkentik az oxigénmennyiséget. Rendszeres szellőztetés és jó levegő mellett nincs szükség aromákra. Ha valaki mégis ragaszkodik ezekhez, természetes illóolajokat érdemes használnia.

Testmozgás

A mozgás szerepéről a hormonális rendszer vonatkozásában sem szabad megfeledkezni. Erősíti az immunrendszert, az izomzatot, formálja az alakot, javítja a stressztűrő képességet. Valójában nem az a kérdés, hogy mozogjunk-e vagy sem, hanem hogy milyen mozgásformák és milyen mértékben megfelelőek számunkra. A szervezetnek azonban ezúttal sem túlerőltetésre, hanem egyensúlyra van szüksége. A mozgás nem jelenthet túlterhelést a gerinc és az ízületek számára sem.

Kerülendő mozgásformák

A kemény talajon, főleg betonon történő, ugrással és dobbantással járó mozgásformák – főleg még nem szült nők esetén – azért is kerülendők, mert ilyenkor az ízületek rendszeres ütést kapnak, és a méhszalagok megnyúlhatnak. Fontos ezért a megfelelő talaj (például erdei út vagy speciális sport-, illetve futópálya), valamint a megfelelő lábbeli használata, amelyek az ütődések energiájának nagy részét elnyelik.

Bemelegítés fontossága

A testmozgást mindig bemelegítéssel kell kezdeni, és rövid levezetéssel, valamint nyújtással befejezni. Az egyik leghasznosabb mozgásforma a jóga, amelynek nyújtó, erősítő és meditatív gyakorlatai a testre, a lélekre és a szellemre is jótékony hatással vannak. A női problémák megoldásában egyes speciális mozgásformák – például az Aviva-módszer, az intimtorna, valamint a gyűrűsizmok erősítésére szolgáló gyakorlatsorok – a női medence vér- és oxigénellátásának javításával és a medencefenék izmainak erősítésével különösen sokat segíthetnek.

Már az is hasznos, ha napi mindössze 2×5 percet a gyűrűsizmok erősítésére szánunk. Ennek során részben a húgycső- és a hüvelyizomzat, részben a végbélzáró izomzat tónusát kell meghatározott módon váltogatni, mintha vizeletet vagy székletet tartanánk vissza. Ezek a finom belső mozdulatok kihatnak a szervezet többi izmára is, mivel azok összefüggő és összehangolt rendszert alkotnak.

A mozgásnak nemcsak rendszeresnek, de kíméletesnek is kell lennie

A minduntalan a zsírégető tartományba vitt mozgásnál célravezetőbb a zsírégető tartományt éppen el nem érő, rövidebb időtartamú, de gyakrabban végzett könnyed és dinamikus mozgás. Ilyenkor ugyanis a szervezet nem a mozgás során, hanem a mozgások közötti időszakokban alakítja át felesleges zsírtartalékait a mozgáshoz szükséges energiaforrássá. Mindez azok számára is megfelelő alternatíva, akik a mozgást nehezen illesztik napi teendőik közé, vagy akik pluszkilóiktól szeretnének megszabadulni. A rendszeres mozgás mellett megfelelő energiabevitel és kellő pihenés is szükséges.

Lazítás és töltődés

A szervezet fizikai, lelki és szellemi megterhelését csak megfelelő regenerációval lehet kompenzálni, amelynek szerepéről a stressz kezelése kapcsán már szóltunk. A minőségi idő megteremtése, a pozitív emberek társasága, az olvasás, a természetben töltött órák, a mezítlábas percek a fűben, a kirándulás és más, kedvenc kikapcsolódási formák mind a regenerációt szolgálják.

Ugyanezt szolgálja az időnkénti egyedüllét és elvonulás is, amelynek külső és belső csöndjében számos megoldás és felismerés születhet. Többféle relaxációs módszer is rendelkezésre áll, amelyek közül mindenki számára más lehet alkalmas. A pihenés és lazítás nem luxus, hanem a jobb teljesítmény záloga.

Méregtelenítés

A szervezetben – főleg a helytelen életmód mellett – tekintélyes mennyiségű méreganyag halmozódik fel. Annak ellenére, hogy a máj és a vese tevékenysége, valamint a bélrendszeri kiválasztás és a verejtékezés a szervezet folyamatos méregtelenítését (is) szolgálja, a káros anyagok kiürülése sokszor csak segítséggel lehetséges.

A méregtelenítésre többféle eljárás létezik, a béltisztítástól kezdve a böjtön át a bonyolultabb, több napot vagy hetet igénylő módszerekig. Egyszerű és mindenki által járható út azonban a hetente egy napon beiktatott nyers étrend: gyümölcs- és zöldségnap (léböjt), amelynek során a tiszta víz mellett gyümölcs- és zöldséglevek fogyasztásával segíthetjük a szervezet tisztulását.

A beiktatott nyers étrend napok száma később fokozatosan növelhető

A szervezet már kisfokú tehermentesítésért is nagyon hálás, ami konkrét és pozitív változásokban mérhető le. A bonyolultabb módszerek már megfelelő előkészítést, útmutatást és körültekintést, szükség esetén felügyeletet igényelnek, mivel a nem megfelelő módon végzett méregtelenítés ártalmas lehet. A különböző méregtelenítő módszereket a máj működésének támogatása, a megfelelő folyadékfogyasztás és a nyirokmasszázs jótékony hatásai egészíthetik ki. A máj az egyik legkülönlegesebb és legsokoldalúbb szervünk, amelynek nemcsak a támogatása, hanem alkoholtól, gyógyszerektől és más vegyszerektől való kímélete is fontos.

Mikor nem szabad méregteleníteni?

Méregtelenítés nem végezhető 12 éves kor alatt, valamint aktív betegség, várandósság és szoptatás idején. (Várandósság előtt, annak tervezésekor azonban mindkét fél számára rendkívül hasznos.) Nem érdemes méregteleníteni akkor sem, ha nem elég erős az elhatározás, mert a félbehagyott munka szintén káros lehet. Bár a tisztítókúra során – az alacsonyabb energiabevitel következtében – általában a testsúly is csökken, a méregtelenítés nem fogyókúra. A szervezet tisztulása ugyanakkor jó alap lehet egy ésszerű fogyókúrához.

Napfény

A napfénynek létfontosságú szerepe van az ember életében. Energiát ad, javítja a közérzetet, erősíti az immunrendszert, és hatására keletkezik a D-vitamin is a bőrben. Annak, hogy ma a déli órákban kerülnünk kell a napfényt, nem a napsugarak, hanem újfent az emberi felelőtlenség az oka, mivel a káros sugarakat megszűrő ózonréteg elvékonyodása miatt többszörösére nőtt a káros sugárzás mértéke. A Nap még mindig a „régi”, az értékes ózonpajzs viszont időközben súlyosan károsodott. Megfelelő óvintézkedésekkel azonban élvezhető a napfény éltető ereje.

A savas és lúgos kémhatás jelentősége

A szövetek kémhatásának, azaz pH-értékének fontosságával kapcsolatban itt újra csak hivatkozunk arra, hogy a tápláléknak legalább 80 százalékban „lúgosító” élelmet kellene tartalmaznia, ami elsősorban a friss és változatos, színes növényi táplálkozással valósítható meg. Mindez azért fontos, mert az elsavasodott szervezet még tünetmentes állapotban sem tekinthető egészségesnek.

Elektroszmog

Az elektromos készülékek (mikrohullámú sütő, számítógép, laptop, televízió, mobiltelefon) által generált elektromágneses mezők – bár láthatatlanok – hatásukat elkerülhetetlenül kifejtik. Kiiktatásuk sokszor szinte lehetetlen, mivel többségük a modern életvitel „nélkülözhetetlen” részévé vált. A közelükben töltött időtartam azonban feltétlen csökkentendő.

Mivel a készülékek legtöbbje egy méter távolságból már kevésbé ártalmas, érdemes a bekapcsolt készülékektől kellő távolságot tartani. A combokra helyezett laptop, a fűthető autóülés, a melegítőpárna vagy a nemi szervek magasságában lévő elektromos főzőlap egyáltalán nem szolgálják az ivarsejtek épségét, ahogy az agy közelében lévő mobiltelefon sem az idegrendszer zavartalan működését.

Az átjátszóállomások, transzformátorok és elektromos vezetékek

Ezek szintén hatással vannak az emberi szervezetre. Ezek közelében sohasem ajánlatos hosszabb időn át tartózkodni, tartósan élni pedig végképp nem. Az egyik legártalmasabb készülék a mikrohullámú sütő, amelynek káros hatása egyrészt abból adódik, hogy a készülék az általa gerjesztett, az élő szervezetre ártalmas elektromágneses tér elleni kellő védelmet nem biztosítja, másrészt abból, hogy a melegítendő étel vízmolekuláinak mikrohullámok által keltett „belső súrlódása” kiszámíthatatlan módon változtatja meg a fehérjék, enzimek és más molekulák szerkezetét. Amit kiveszünk a mikrohullámú készülékből, már nem ugyanaz, mint amit előzőleg betettünk.

A káros szokások elengedése

Eleinte úgy tűnhet, hogy az előnytelen szokásokat nehéz megváltoztatni. Ez azonban csak akkor van így, ha hiányzik a szándék és a belső motiváció. A „nem tudok változtatni rajta” vagy az „úgyis mindegy” hozzáállás még nem hozott megoldást senkinek. Változtatni mindig lehet, legfeljebb az ismerethiány vagy a változtatásoktól való félelem miatt nehéz.

A hasznos szokások kialakítása mellett a károsak megszüntetése azért is fontos, hogy az elért eredmények ne vesszenek kárba. Mivel az önmagukban sokszor jelentéktelennek tűnő hatások összeadódva már számos egészségügyi probléma alapját teremtik meg, nem lehet legyinteni a napi „néhány szál” cigarettára, a „csupán két-három” kávéra, a „kevés” édességre, a „csak egy-két deciliternyi” alkoholra, a „könnyű” drogokra vagy a fogamzásgátlók „elhanyagolható” hormontartalmára.

Mert ha mindezekhez még a napi stressz, az alváshiány, a szennyezett levegő, a vegyszerterhelés, az érzelmi problémák, a hormonegyensúly zavara és a kórokozók hatása is hozzáadódik, a betegség kialakulásához hamar megteremtődnek a feltételek. Az embernek meg kell tanulnia értékelnie önmagát annyira, hogy a káros dolgokat mielőbb elengedje, amelyek nem kompenzálhatok csupán nagyobb adag vitamin bevitelével.

Az évek vagy évtizedek óta meglévő szokások elhagyásához azonban az akaraterő önmagában kevés lehet. Hiába „akarja” valaki elszántan leküzdeni egy szokását, ha a test igény tart arra, amit az évek során megszokott. Ilyenkor olyan módszereket kell segítségül hívni, amelyek az akaratnál tartósabbak és mélyebb szinten hatnak.

Fontos tudni! A kutatások szerint, ha valamit 20-30 alkalomnál többször ismétlünk, akkor az nagy valószínűséggel rögzül is. S bár így alakulnak ki a káros szokások, így alakíthatók ki az előnyösek is. Ily módon egyetlen hónap alatt bármilyen szokás megváltoztatható, s ha megvan hozzá a belső motiváció, még hamarabb is.

Ez pedig már nem tűnik nehéz feladatnak. Minden olyan módszer alkalmas erre, amelynek során ellazult tudatállapotban az idegrendszer fogékonnyá válik a kívánt cél elérésére, legyen az egy szokás megváltoztatása, sportteljesítmény, testsúlycsökkentés vagy sikeres fogamzás. Az agy csak vezérel és kormányoz, de mi programozzuk be, hogy merre vigyen. Gondolatainkat és tudatunkat ily módon tehetjük a szövetségesünkké bármely pozitív cél elérésében.