Nők egészsége

Bütyök tünetei és kezelése

Mi a bütyök?

A láb torzulása, a nagylábujj tövénél megjelenő fájdalmas szövetszaporulat. Kilencszer olyan gyakori a nőknél, mint a férfiaknál, és az oka a hallux valgus, az az állapot, amikor az öregujj tövénél levő ízület kifelé fordul, a nagylábujj maga pedig befelé mutat.

A bütyök kialakulásának okai:

A megjelenése örökletes, de a rossz, kényelmetlen cipők – különösen azok, amelyek összenyomorítják a lábujjakat – fokozhatják a jelenséget. A cipő folyamatos súrlódást jelent, ami irritálja a bütyköt és jobban növekszik a csont, még jobban megduzzad, és idővel arthritiszes változás mutatkozik az ízületben.

A bütyök kezelése:

A kezelés a betét viselésétől a bütyökvédő használatán át a kényelmesebb cipő viseléséig, sőt akár a corticosteroiddal kevert helyi érzéstelenítő injekció alkalmazásáig terjed.

A súlyos esetek műtéti beavatkozást igényelhetnek a lábujjak helyzetének korrigálására, ami jelentősen csökkenti a fájdalmat, de nem jelent teljes gyógyulást.

A többnyire egynapos sebészeti ellátásan végzett bütyökműtét célja, hogy eltávolítsák a kinövést, és gyakran történik osteotómia, azaz a csont elvágása és új helyzetbe, megfelelő pozícióba állítása is. A gyógyulás 3-12 hétig tart a bütyök súlyosságától függően, ami egyúttal meghatározza a kívánt technikát is. A bütyök kialakulhat a kislábujj ízületénél is, és ilyenkor is ugyanilyen kezelés szükséges.