Nők egészsége

Mi a bakteriális vaginosis?

Nevezik Haemophilus vaginalis, HV, Corynebacterium vaginale, Garnerella vaginalis néven is.

Mik a bakteriális vaginosis tünetei?

A vaginitis egy formája szürkésfehér vagy szürkészöld, halszagú hüvelyi váladékkal. Időnként előfordul némi viszketés vagy égő érzés is, de legtöbbször nincs más tünete, csak a váladék.

A baktérium okozta fertőzés – főként a Garnerella vaginalis, Haemophilus vaginalis (a betegség egyik korábbi neve), a Corynebacterium vaginale, a Mycoplasma hominis vagy a Mobiluncus – csak a hüvely legkülső felületét szokta megtámadni, és ezért kisebb gyulladást okoz, mint a vaginitis.

Hogyan terjed a bakteriális vaginitis?

A szag a nemi aktus után még áthatóbbá válik (amikor a váladék keveredik az ondóval), és hát így a terjedés legfőbb útja is a nemi érintkezés, ezért a nemi betegségek közé sorolják.

A bakteriális vaginitis diagnózisa, kezelése:

Nedves kenet segítségével állítják fel a diagnózist és szájon át szedett vagy helyileg alkalmazott metronidazollal (Klion) vagy clindamycin-foszfáttal (Cleocin, Dalacin) szokták kezelni.

A terhesség első időszakában mindezek a szerek kerülendők (egyesek szerint a teljes terhesség időtartama alatt), de szoptatás alatt sem szabad alkalmazni. A betegség gyakran kiújul, szükséges lehet tehát a beteg követése.