Nők egészsége

Mi a ballonos abláció?

Nevezik méhűri ballonos terápiának is. Ezzel a módszerrel enyhítik azt a hipermenorrheát (a nagyon erős menstruációs vérzést), amelyet nem myomák, rák vagy endometriosis okoz. Járóbeteg-ellátásban végzett beavatkozás, amely elpusztítja az endometriumot (a méh belső falát), de magát a méhet érintetlenül hagyja, és így már nincs szükség a hiszterektomiára, azaz méheltávolításra. Sajnos azonban kizárja a teherbeesés lehetőségét, ezért csak olyan nőknél lehet alkalmazni, akik már nem szándékoznak gyermeket szülni.

Hogyan zajlik a ballonos abláció?

Aballónos tágítás során aballónos angioplasztikától átvett, az elzáródott koszorúerek kinyitására szolgáló módszerrel bevezetnek egy ballonhegyben végződő katétert a hüvelyen és a méhszájon át a méhbe. Ezt a ballont azután steril oldattal töltik fel mindaddig, míg ki nem tölti a méhűrt.

Egy fűtőszál körülbelül 87 °C-ra melegíti fel a folyadékot, és mintegy 8 percen át ezen a hőfokon is marad, s ez alatt a hő elpusztítja az endometriális szövetet. A ballont aztán leeresztik, a katéteren keresztül elvezetik belőle a folyadékot, majd kiveszik a katétert.

A ballonos ablációt az orvosi rendelőben vagy a klinikán, helyi érzéstelenítésben, nyugtató és a görcsölést megakadályozó gyógyszer adása mellett végzik. A betegek többsége a fektetőben töltött néhány órás pihenő után még aznap hazamehet.

A beavatkozást követően körülbelül egy napig előfordul enyhe görcsölés, illetve körülbelül 10 napig vizes folyás vagy pecsételés. Körülbelül 90%-ban eredményes az olyan nőkön végrehajtott abláció, akiknek az erős vérzését előzőleg nem kezelték orálisan adagolt fogamzásgátlóval vagy kürettel. A beavatkozás után jelentősen kevesebb a vérzés mennyisége, vagy teljesen meg is szűnik.