Nők egészsége

Mi a Bradley-módszer?

Nevezik apás szülésnek is. A előkészített szülés egyik módszere, amit az 1940-es években egy amerikai szülész, Róbert A. Bradley tervezett meg.

Mi az apa feladata a Bradley-módszerben?

Abban különbözik a többi módszertől, hogy hangsúlyt kap a képzett, felkészített férj, aki úgy vezeti a feleséget, hogy gyógyszer nélkül, spontán módon szülje meg gyermekét. Bradley később tett egy kis engedményt, mondván, hogy más személy is épp olyan hatásosan tud végigkísérni egy szülést – az anya, a nővér vagy egy barát -, bár ő személy szerint úgy hitte, hogy a férj az igazi, az ideális személy.

Ebben a szerepében a férj segít a feleségének elsajátítani és használni a relaxációs és szülési technikákat, amelyek segítik a szülést, segíti a feleségét olyan pozitúrát felvenni, amit ő kényelmesnek talál, és biztatja, támogatja a vajúdás során.

Hogyan készítik fel az apát az apás szülésre?

A férjnek és feleségnek egyaránt szervezett kurzus – általában egy nyolc alkalomból álló sorozat – a terhesség korai szakaszában tartott órával kezdődik (körülbelül a harmadik-negyedik hónapban), amit aztán a fennmaradó órák az utolsó harmadban követnek.

Miket sajátítanak el az apák a kurzus során?

A megtanított technikák között van:

  • a relaxációs technika, amivel minden izomcsoportot el lehet lazítani
  • a normál hasi légzés (leginkább a Dick-Read-módszerre hasonlít)
  • a vajúdás során használható sokféle testhelyzet
  • a kitolási technikák

Bár Bradley abban hitt, hogy a szülésnek a kórházban kell történnie, módszerének sok későbbi követője úgy gondolja, hogy az alternatív környezet – például a szülőotthon – vagy az otthon épp olyan biztonságos.