Nők egészsége

Bőrelváltozások azonosítása

Mit nevezünk bőrelváltozásnak?

A bőr textúrájának, pigmentáltságának és általános egészségének megváltozása, amit a hormonháztartás, illetve a táplálkozás megváltozása okoz.

Milyen bőrelváltozások léteznek?

A serdülőkor során sok tinédzsernél megjelenik az akne, a növekvő androgen (férfihormon)-szint miatt. Emiatt az akne sokkal gyakoribb és súlyosabb a fiúknál, mint a lányoknál.

A szülőképes kor idején vagy a terhesség, vagy a szájon át szedett fogamzásgátlók járnak emelkedett ösztrogénszinttel, és ez okozhat változást a bőr pigmentáltságában; például hatalmas pigmentfoltokat, chloasmát vagy a mellbimbó sötétedését, vagy a has közepén futó sötét csíkot a terhesség során. A jelentős mennyiségű progeszteront tartalmazó fogamzásgátló tabletták kiütést és/vagy aknét okozhatnak egyeseknél.

A középkorúaknál és a menopauza után a nők bőre elvékonyodik, rugalmasságából, hajlékonyságából veszít valamit. A legkülső réteg, az epidermis olyan sejtekből áll, amelyek folyamatosan megújulnak, de a korral a megújulási folyamat lelassul. Mire az új sejtek felszínre kerülnek, kiszáradnak és ellaposodnak. A faggyú és verejtékmirigyek is kevésbé működnek, amitől a bőr szárazzá válik, viszketést, kellemetlen húzódást okoz és a szarkalábak, ráncok sokkal jobban látszanak.

Előfordulhat változás a pigmentáltságban is, ami szintén a lelassult sejtmegújulási folyamat eredménye, de az addig felhalmozott napozás is játszik benne szerepet. A középkorúaktól idősebbeknél gyakran megjelenik a keratózis, egy felületi elváltozás. Az egyik típusa a seborrheas keratózis, lehet kerek vagy ovális, hússzínű, barna vagy fekete, viaszos, hámló vagy pörkös felszínnel, és a test bármely részén megjelenhet. Nem jelentik rosszindulatú elváltozás kezdetét, és nem is igényelnek kezelést, hacsak nem irritálja őket valami vagy viszketni nem kezdenek.

Egy másik típus az actinicus keratózis rákmegelőző állapot, és leggyakrabban a világos bőrű egyéneknél mutatkozik, akik sok-sok éven át mértéktelenül napoztak. Természetesen az a legjobb, ha valaki megelőzi a kialakulásukat napvédő krémekkel vagy a nap kerülésével. Még ha már ki is alakultak, egy újabb kutatás azt mutatja, hogy az erős napvédők rendszeres használata hat hónapon át sok ilyen elváltozást teljesen eltüntetett.

Hogyan kezelhetőek a bőrelváltozások?

 • A hidratálok, olajok mindennapos használata,
 • a nagyon száraz környezet kerülése (párásítók alkalmazása vagy vízzel teli tálak elhelyezése a légkondicionált terekben),
 • a szappan mértékletes alkalmazása,
 • időnként egy gőzfürdő – mind segít abban, hogy a kiszáradó bőr simább és szebb, kellemesebb tapintású legyen.

Jelenleg a kutatók olyan anyagokkal kísérleteznek, amelyek felgyorsítanák a bőrsejtek megújulását. Például ilyen az alacsony koncentrációban alkalmazott A-vitamin-sav. Az egyik ilyen termék, a tretinoin -piaci forgalomban Retin-A és Renova néven – bizonyítottan:

 • kisimítja a finom szarkalábakat
 • elhalványítja a keratózist
 • javítja a bőr állagát
 • rózsás ragyogást kölcsönöz a napégette bőrnek.

Ezeket a kozmetikai változásokat mikroszkópos vizsgálatok támasztják alá, amelyek azt igazolják, hogy a Retin-A elősegíti a bőr külső felszínének nagymérvű újjáépülését, épp a nap miatt sérült hámrétegét azzal, hogy felgyorsítja a kollagén termelődését.

Ezek a javulások azonban csak akkor mutatkoznak, ha a szert legalább 6 hétig használják, de a legjobb eredményeket 6-12 hónapos rendszeres használat után lehet látni. Az alkalmazása viszont roppant érzékennyé teszi a bőrt a napra, ezért mindig erős fényvédő faktorú napvédőket kell használni. Amikor abbamarad a gyógyszer alkalmazása, a jótékony hatása is elhalványul.

Egy másik gyógyszer az alfhidroxisav (AHA), a vegyületeknek egy olyan csoportja többek között a glikolsav is, amelyet nagy koncentrációban vegyi hámlasztókban alkalmaznak.

Ezek is:

 • segítenek kisimítani a száraz és pikkelyesen hámló bőrt
 • növelik a kollagén sűrűségét
 • sokkal kisebb mennyiségben tartalmazzák a savat
 • nem növelik a napra való érzékenységet.

A bőrre kifejtett hatásuk azonban közvetlenül arányos azzal, hogy mennyire erősek. Egy tanulmány azt találta, hogy ha valaki éjjel használja a Rétin-A-t, napközben pedig glikolsavas krémet; azzal jobb eredményt lehetett elérni a bőr tónusát és a ráncosságot tekintve.