Nők egészsége

Mi az AIDS? Mik a tünetei?

Az acquired immuné deficiency syndrome (szerzett immunhiányos betegség) elnevezésből alkotott mozaikszó az először 1981-ben diagnosztizált halálos kimenetelű betegséget jelöli, amelyet az először 1983-ban azonosított humán immunhiány vírus, a HIV okoz, melynek két formája, a HIV-1 és HIV-2 ismert.

A vírus a szervezet immunrendszerét támadja meg, úgyhogy az aztán érzékennyé válik a fertőzésekre és a normális körülmények között leküzdött rákokkal sem tud megbirkózni. Ezek a betegségek azután összességében halálhoz vezetnek.

Hogyan fertőződhet meg valaki AIDS-cel?

 • egy a fertőzött személlyel létesített intim nemi kapcsolat során
 • intravénás tűk fertőzött személyekkel közös használatakor
 • HIV-vel fertőzött vér, spermium, hüvelyi vagy méhszáji váladékokkal történő érintkezés során

Számukra a legnagyobb veszélyt az intravénás droghasználat és/vagy intravénás drogosokkal létesített nemi kapcsolat jelenti.

A nők a férfiakhoz képest 10-szer nagyobb valószínűséggel kapják el a fertőzést a fertőzött személlyel létesített, védekezés nélküli közösülés során. Ezenkívül a HIV-vel diagnosztizált nőkben hamarabb és már csekélyebb számú vírus esetén kialakulnak az AIDS tünetei, mint a férfiaknál.

Egy fertőzött nő nem csupán szexuális partnerét képes megfertőzni, hanem a terhesség és a szoptatás során a gyermekét is. A gyermeknek 25-30% esélye van arra, hogy már a méhen belül megfertőződjön, ám a kockázatot lehet csökkenteni úgy, hogy az anyának AZT-t adnak.

Az AIDS tünetei

A HIV egy retrovírus, amely akár kilenc évig vagy még tovább is képes a szervezetben lappangani anélkül, hogy bármiféle tünet jelentkezne. Ez idő alatt a HIV-vírus hordozói megfertőzhetnek másokat, akiknél esetleg még előbb jelentkeznek a tünetek, mint magánál a vírusgazdánál.

Tünetek

Az első tünetek rendre a megduzzadt mirigyek és egy rövid, mononukleózisra hasonlító betegség (fájdalom és sajgás, láz, duzzadt mirigyek), ami aztán elmúlik. Sok esetben ilyen történés nem is következik be.

Végül aztán a fertőzés középső szakaszába lép, amit valamikor AIDS-related complex (ARC) néven emlegettek. A leggyakoribb tünete a lymphadenopátia – duzzadt nyirokmirigyek a nyakon, a hónaljban, a lágyékhajlatban, ami lehet fájdalmatlan, de érzékeny is.

A többi tünet közé tartozik az étvágytalanság, a fogyás (nagyon súlyos, akár a test 15%-át is érintő súlyvesztés). Lehet időszakos láz és éjszakai izzadás, fáradtság és rossz közérzet, megmagyarázhatatlan, tartósan fennálló hasmenés, perzisztáló, száraz köhögés, szájüregi gombás fertőzés (candidiázis), a szájüregben és a torokban megjelenő fehér foltokkal és bőrelváltozásokkal járó candidafertőzés, szőrös leukoplakia, egy rákmegelőző állapot, amit a szájüregben és a hüvelyben megjelenő fehér fekélyesedések és megvastagodott nyálkahártya jellemez.

Kialakulhat leukopenia (alacsony fehérvérsejtszám) és trombocitopénia (csökkent vérlemezkeszám).

Teljesen kifejlődött AIDS-ről beszélünk, ha a betegnek egy vagy több életveszélyes opportunista fertőzése van (olyan betegsége, amely a test alacsony ellenálló képességét használja ki), és/vagy bizonyos ráktípusok támadják meg, amelyeket az AIDS-szel hoznak összefüggésbe.

Tüdőgyulladás kialakulása

Az elsődleges opportunista megbetegedések a pneumocisztás tüdőgyulladás, a Pneumocystis carinii nevű parazita által okozott tüdőbetegség, valamint a visszatérően jelentkező tüdőgyulladás, amit más organizmusok okoznak (a HIV-vel kapcsolatos morbiditás és halálokok között vezet a tüdőgyulladás). Ilyen a citomegália vírusos (CMV) fertőzés, ami ezeknek a herpeszvírusoknak egyik típusa, és okozhat vakságot, tüdőgyulladást, colitis ulcerosát, azaz fekélyes vastagbélgyulladást és nyelőcsőgyulladást, a nyelőcső candidiasisát (gombás fertőzést), ami fájdalmat és nyelési nehézséget idéz elő.

Ide tartozik még a cryptosporidiosis – súlyos hasmenés -, amit a Cryptosporidium nevű parazita okoz; a cryptococcosis, a központi idegrendszer, vagy a vesék, a csont vagy a bőr fertőzése, amit a filobasidiella neoformans okoz.

Ebbe a csoportba tartozik még a toxoplazmózis, a toxoplasma gondii protozoon parazita okozta agyvelőgyulladás, a Kaposi-szarkóma, ami egy bőrrák, az invazív méhnyakrák, az agy vagy a tüdő fertőzése (ideértve a tuberkulózist), amit a mycobacterium avium intracellulae okoz, valamint a különböző szervek herpes simplex fertőzései; a tuberkulózis és a demencia.

Nőknél bizonyos betegségek, amelyek hosszasan fennállnak és nem reagálnak a kezelésre; gyaníthatóan opportunista fertőzéssé válnak. Ezek közé tartozik a kismedencei gyulladásos betegség, a nemi szervek szemölcsei, a gombás fertőzések, a nemi szervek herpesze, a krónikus hüvelygyulladás és bármelyik nemi betegség. Következésképpen ajánlatos HIV-tesztet végezni azoknál a nőknél, akiknek a kórtörténetében ezek a betegségek sokszor előfordultak.

Biztonságos szex az AIDS megelőzése érdekében

 • Kerülni kell a gyakori partnercserét, az ismeretlen partnereket, vagy azokat, akiknek maguknak több vagy ismeretlen szexpartnere volt korábban.
 • Kerülni kell a fogékony és insertive anális érintkezést, az ondóval, vérrel, széklettel vagy vizelettel való érintkezést; ám ha mégis anális közösülésre kerül sor, használjon latex kondomot és vizes alapú síkosítót.
 • Ne használjanak közösen egy dildót vagy más testbe helyezett tárgyat.
 • Kerülje a nemi közösülést intravénás droghasználókkal, még a nyitott szájjal való csókolózást is kerülje.
 • Kerülje az orális szexet, ideértve az orális-anális érintkezést fertőzött vagy magas kockázatú csoportba tartozó partnerrel.
 • Használjon új kondomot és spermaölő szert (nonoxynol-9-et, ami megölheti a vírust) minden egyes hüvelyi érintkezésnél, az orális szexhez használjon kondomot önmagában, és használjon latex (nem pedig „természetes”) kondomot, majd közösülés után dobja el.
 • Ne végezzen hüvelyöblítést közösülés előtt vagy után.
 • Ne használjon vazelint, vagy más zsírbázisú síkosítót (meggyengítik a kondomot) és ne használjon nyálat se síkosításra, csak vizes alapú géleket alkalmazzon.
 • Kerülje az intravénás drogokat, ám ha mégis használna, sose használjon többször egy tűt.

A HIV-fertőzés diagnózisa

A HIV-fertőzés diagnózisa a vérben található HIV-antitestekre alapul, ami azonban nem mindig teljesen pontos. Az alacsony kockázatot képviselő, de pozitív betegeknél egy másik, pontosabb tesztet is használnak a megerősítés miatt.

Továbbá a negatív antitest eredmény lehet, hogy csupán azt jelzi: az illető nemrégiben találkozott a vírussal, de még nem képződtek antitestek. Ez a reakció ugyanis több hét alatt alakul ki, néhány esetben akár hónapokba, sőt évekbe is telhet.

Az antitestek jelenléte azt jelzi, hogy az illetőnél valószínűleg kifejlődik majd az AIDS, de addig még 6-8 év is el fog telni (az időintervallum 1-20 évig terjedhet). Nemrégiben a tudósok felfedeztek egy génváltozatot, ami egyes HIV-fertőzött emberekben igen gyors hanyatlást okoz, és 1-3 éven belül biztos halálhoz vezet. Ez a gén az összes ember körülbelül 10%-ában van jelen.

A pozitív laboreredmény azt jelenti, hogy az ilyen ember függetlenül attól, hogy van-e vagy nincs tünete, bármikor megfertőzhet másokat, ezért fontos, hogy az illető ne adjon vért, spermiumot vagy transzplantációs szervet. Minden ilyen nőnek erősen tanácsos kerülni a terhességet, nehogy megfertőzze a gyermekét.

Gyanús tünetek

Az előrehaladottabb szakaszokban, amikor gyanús tünetek jelentkeznek, az AIDS diagnózisának alapja azoknak a bizonyos fehérvérsejteknek a mennyisége, amelyek a test immunválaszát irányítják a betegséget okozó organizmusokra, és amelyeket a HIV megtámad. Ezeket CD4+, avagy T-limfocitáknak hívjuk. Ha egy köbcentiméter vérben a számuk 200 vagy az alatt van (az egészséges szervezet 800-1300 mennyiségéhez képest), azt jelenleg az AIDS diagnózisának tekintjük. Habár ezek a vérsejtek a HIV elsődleges célpontjai, a vírus más sejteket is megtámad, nevezetesen az agysejteket; és így súlyos idegi és pszichés problémákat okozhat.

Hogyan nem tud terjedni az AIDS?

Az AIDS ugyan fertőző betegség, ám felületi érintkezéssel nem túl magas a fertőzésveszély. Nem lehet elkapni az AIDS-et, ha megérintjük, átöleljük a beteget.

A vírus jelen lehet egy fertőzött személy nyálában, de az ajkakra nyomott gyors puszi valószínűleg nem viszi át a fertőzést. A vírus sem az izzadtságban, sem a hányadékban nincs jelen, a könnyek és a vizelet pedig csak elenyésző mennyiségben tartalmazza. Nem lehet átadni a fertőzést élelmiszer készítése során, ha fertőzött személy után iszik valaki vagy a vécét használja utána, sőt rovarcsípéssel sem terjed a betegség.

Az AIDS története

Ügy vélik, hogy a HIV eredetileg afrikai majmoktól származott. Közép-Afrikában a 70-es évek végére már megjelent egy emberekre kiterjedő járvány.Az Államokban az AIDS első diagnosztizálásának kezdeti éveiben 15 férfi betegre jutott egy nő. Ahogy a diagnosztizálás és a szűrés egyre kifinomultabbá vált, a nők nagyobb hányadát találták fertőzöttnek.

Afrikában, ahol 1994-ben a világ 15 millió AIDS-fertőzöttjének 70%-a élt, a betegség egyforma arányban érinti a férfiakat és a nőket, és leggyorsabban a tinédzserek és fiatal felnőttek körében terjed (15 és 24 éves kor között).

Az AIDS kezelése

Négyféle gyógyszer kapható a HIV-fertőzés kezelésére.

A legrégebbi az antivirális szer, a dothymidin (AZT, amit később zidovudinre vagy ZDU-ra kereszteltek át), amit először 1987-ben engedélyeztek.

A HIV-pozitív terhes nőkben a HIV-fertőződés átvitelének kockázatát a babára kétharmadával csökkentette. Csökkenti még a kockázatot a császármetszés is, és együtt az AZT-vel a gyerek megfertőzésének veszélye így már 2%-ra csökken le.

2004-ben egy új kutatás azt mutatta, hogy a generikus AIDS-gyógyszer, a nevirapin egyetlen adagja, amit a vajúdás során adtak a mamának, illetve a babáknak a születés után; ötből négy esetben megakadályozta a HIV átadását. Az összes anyuka kapott AZT-kezelést, és egyik gyermeket sem szoptatták.

Az AZT a gyógyszereknek abba az osztályába tartozik, amiket nucleosid revers transzkriptáz inhibitornak neveznek. A másik három osztály a nem nucleosid revers transzkriptáz inhibitorok, a proteáz inhibitorok és az entry inhibitorok csoportja. Valójában egyik sem öli meg a HIV-vírust, de mindegyik megakadályozza a vírus másolását, és mindegyiknek meglehetősen súlyos mellékhatásai vannak.

Továbbá, miután a HIV egy idő után általában rezisztenssé válik ezek ellen, ha csak egymagában adják; legjobb, ha 2-3 együtt, egy koktélban kerül alkalmazásra, hisz így sokkal hatásosabban képes csökkenteni a HIV szintjét, segít megakadályozni a rezisztencia kialakulását, és egyes esetekben más gyógyszerek hatását is felerősíti.

Az USA Közegészségügyi Hatóságának útmutatója azt javasolja, hogy az antivirális kezelést akkor kell elkezdeni, amikor a laboreredmények azt mutatják, hogy egy milliliternyi vérben tízezer HIV-vírus található, ami azt jelzi, hogy az immunrendszer vesztésre áll a betolakodókkal szemben. A kutatások azonban azt bizonyítják, hogy a HIV-fertőzött nők előrehaladottabb fázisban lehetnek és magasabb kockázatnak vannak kitéve az AIDS kialakulását tekintve, mint az ugyanolyan teszteredményű férfiak. Ezért aztán lehetséges, hogy a nők kezelését előbb kellene kezdeni, mint a férfiakét.

A kezelés tekintélyes mértékben csökkentette az AIDS okozta halálozást, az 1990-es évek végére azonban az AIDS-vírusnak legalább egy tucatnyi törzse alakult már ki, és egyesek közülük rezisztenssé váltak az antivirális szerekre. Sőt, azt is sejteni lehet, hogy egyetlen betegben többféle vírus is jelen lehet, ami a kezelést illetően még nagyobb nehézséget jelent.

Egyes betegeknek enyhülést jelentenek az alternatív orvoslás különféle fajtái, például az akupunktúra vagy a gyógynövények, mert javítják az immunrendszer működését és csökkentik az AIDS-ellenes szerek mellékhatásait. Hasznosnak bizonyulnak a relaxációs gyakorlatok, mert enyhítik a feszültséget és a táplálékkiegészítők, mert növelik a fizikai energiát. Mindezek a kezelések azonban alapjában véve csupán tünetiek.

Az AIDS megelőzése a jövőben

Jelenleg a kutatók többféle megközelítésre összpontosítanak, többek között arra, hogy kifejlesszenek egy AIDS-vakcinát, miután találtak egy teljes mértékben hatásos hüvelyi mikrobicidet, amely elpusztítja az AIDS-et okozó organizmust anélkül, hogy károsítaná akár a női szöveteket, akár a spermiumot (nehogy ez utóbbi születési rendellenességeket okozzon), valamint hogy sikerült különféle módokat találni a test immunfunkciójának helyreállítására.

A génterápia – amely a HIV-vírust a gének szintjén támadja – ígéretes kutatási irány, de még mindig eléggé gyerekcipőben jár. A vakcina kifejlesztése még nehezebbnek bizonyulhat, miután a fejlesztés hagyományos formája – az inaktivált vagy legyengített vírus – túlságosan veszélyes.

Addig is, míg elérhetővé nem válik egy hatékony gyógymód és/vagy megelőző oltás az AIDS kezelésére, az egyetlen lehetséges védekezés a prevenció. Az elsődleges módszer az úgynevezett biztonságos szexamihez a mellékelt táblázatban láthatók a megfelelő tanácsok.