Nők egészsége

Mik az akne kialakulásának okai, tünetei?

Mi az akne?

Gyakori, gyulladásos bőrbetegség, amely leginkább az arc, nyak, mellkas és a hát felső részét érinti. Jellegzetesen comedo, egy szarucsap (mitesszer), pusztula (gennyes pattanás), néha ciszta jelenik meg.

Mik az akne kialakulásának okai, tünetei?

A régi elképzelésekkel ellentétben az akne nem bizonyos ételek – például a csokoládé vagy a zsír – fogyasztásának következtében jelenik meg, sőt még csak nem is a szexuálisan túlfűtött fantáziálás vagy a maszturbálás miatt keletkezik.

Kiváltó oka sokkal inkább a hormonok, a faggyú (melyet a bőr faggyúmirigyei termelnek) és a baktériumok összhatása. Az akne általában a serdülőkor kezdetén jelentkezik, amikor megnő az androgén mennyisége – ezt a férfihormont a lányoknál a mellékvesekéreg, fiúknál pedig mind a here, mind a mellékvesekéreg termeli -, ettől pedig megnagyobbodnak a faggyúmirigyek és aktívabbakká is válnak. Örökletes hajlam is szerepet játszik.

Az akne tünetei:

A mirigyek több faggyút termelnek, a bőrön levő parányi tüszők pedig gyakran eltömődnek, és ezzel mitesszerek alakulnak ki. Az egyszerű eltömődés – amit nyitott comedónak vagy fekete mitesszernek neveznek – faggyúval elzárt pórus, amelynek egy része érintkezik a levegővel, ezért sötét vagy fekete.

A zárt comedo vagy fehér mitesszer ugyanígy alakul ki, csakhogy a pórusnak nincs kivezetése a levegőre, a faggyú nem tud elvezetődni, és a bőr felszíne alatt apró ciszta formálódik. A baktériumok tevékenysége folytán genny képződik, amit kívülről kis, fehér területként látunk. A fehér mitesszer körül levő terület igen gyakran fájdalmas.

Esetenként az akne későbbi életszakaszokban jelentkezik, különösen a menstruáció előtt (néha minden menstruáció előtt fellángol) vagy a tabletta formájú fogamzásgátló szedése alatt, esetleg a szedés abbahagyása után. Ilyen esetekben is a megváltozott hormonszint lehet az ok, ámbár ilyenkor inkább a progeszteront tartják a bűnösnek, ami úgy látszik, némileg hasonlít az androgénekhez. A fogamzásgátló abbahagyása után megjelenő akne úgy hat hónap múlva általában feltisztul.

A menopauza idején is előfordulhat akne, amikor a petefészkek kevesebb ösztrogént és progeszteront termelnek, a mellékvese azonban továbbra is termeli az androgént. A hirtelen kialakuló, súlyos, cisztás akne a középkorúaknál vagy később, a petefészek vagy a mellékvesekéreg rendellenes működésére utal; ezért orvoshoz kell fordulni.

Az akne kezelése:

Az akne kezelése alapvetően tüneti kezelés, és az eset súlyosságától függ.

 • A felületi akne esetén ajánlatos naponta 2-3 alkalommal arcot mosni vagy enyhe szappannal, vagy speciális, szárító hatású szappannal (amiben resorcinol, szalicilsav vagy benzoil-peroxid van).
 • Kerülni kell a zsíros lemosókat és kozmetikai szereket, mert ezek egyes nőknél akár még ki is válthatják az aknét.
 • Tisztán kell tartani a hajat – hetente 2-3 alkalommal samponnal kell mosni – mert a zsíros haj csak ronthatja a helyzetet.
 • A felületi pattanásokat leszáríthatja a napfény (mértékkel) és olyan, helyileg alkalmazott irritáló szer, ami bőrszárazságot és hámlást okoz.
 • Hatásos lehet a tretinoin (A-vitamin-sav) folyékony formában krém vagy gél alakban, de óvatosan kell bánni vele, pár hétig csak éjjelente vagy még ritkábban szabad alkalmazni, és közben kerülni kell a napfényt és más gyógyszereket is. Többnyire hetekbe telik, mire meglátszik a hatása.
 • A Retin-A néven forgalmazott tretinoin úgy tűnik, képes ellensúlyozni a nap okozta bőrkárosodásokat, például a finom kis szarkalábakat, barna foltokat, hámló foltokat és néha még a korai stádiumú bőrrákot is meg tudja állítani vagy vissza tudja fordítani a folyamatot.

Ezt a „fiatalító” hatását véletlenül fedezték fel, mikor középkorú nőket kezeltek akne miatt. A gyógyszer jótékony hatása, sajnos, csak pár hónapos alkalmazás után mutatkozik, és csak addig tart, ameddig a szert használják. Továbbá, nem ismertek a hosszú távú hatásai, és a biztonság érdekében a legtöbb orvos elővigyázatosságra inti a várandós mamákat.

 • Az Accutane, a vele közeli rokonságban levő gyógyszer súlyos születési rendellenességeket okoz a babákban, ha a magzati életszakaszukban vannak kitéve a szernek, még akkor is, ha csak néhány napig alkalmazta a mama.

2002-ben az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrző Hatóság (FDA) szigorúan szabályozta az Accutane szedését, 2004-ben pedig a szövetségi tanácsadó testület kötelezővé tette azok nyilvántartását, akik szedik a szert vagy annak generikus változatát (az isotretinoint), hogy ezeknél a személyeknél feltétlenül rendszeresen végezzenek terhességi teszteket, és hogy kétféle fogamzásgátlást alkalmazzanak.

Számos helyileg alkalmazott újabb gyógyszer (krém vagy gél) kevésbé irritálja a bőrt, mint az Accutane, de a terhesség idején ezek is kerülendők. Többek között ilyen a tazatrotén (Tazorac néven) és az adapalén (Differin néven).

 • Más helyi, irritáló szer az akne kezelésére a benzoil-peroxid, amely baktériumölő; illetve a kén-resorcinol-kombinációk, amelyek szárítják a bőrt és hámlásra késztetik.
 • A mitesszer vagy gennyes pattanás nyomkodása vagy másféle manipulálása a speciális extraktoron kívül kerülendő, mert maradandó hegesedés maradhat vissza.
 • A súlyos akne kezelhető több hónapon át tartó orális antibiotikumos terápia – általában tetracyclin – segítségével, de meg kell jegyezni, hogy ettől a gyógyszertől a nők jobban ki vannak téve hüvelyi fertőzésnek; különösen a gombás fertőzés gyakori. A helyileg alkalmazott antibiotikummal elkerülhető ez a mellékhatás.
 • Segít néha a krioterápia is (a bőr fagyasztása, hogy hámlás következzen be).
 • A sugárterápia, a corticosteroidok helyi alkalmazása és a hormonterápia általában nem ajánlatos.

Legyen bármilyen súlyos is az eset, az akne a serdülőkor után majdnem mindig feltisztul, mert a hormonszintek lecsökkennek, és valójában ez az egyetlen igazi gyógyulás.