Nők egészsége

Mi az akupunktúra?

A diagnózisnak és a kezelésnek egy olyan szintézise, amely azon alapul, hogy a betegség, a sérülés, valamint a fájdalom és a kellemetlen érzés, amit kiváltanak; nem más, mint a test normális bioelektromos energiaáramlásának, a qinek vagy chinek a zavara.

A kezelés tehát arra irányul, hogy elhárítsák az elzáródásokat, egyensúlytalanságot vagy más helytelen változást az áramlás útjából.

Az áramlás útvonalát 14 fő meridiánrendszerének térképe adja, amelyek mind olyan pontokon vezetnek keresztül, amelyek bizonyos szervekkel és testfunkciókkal vannak kapcsolatban. A test természetes egyensúlyának helyreállítása, a kezelés alapvető módszere, a hajszálvékony sebészeti acéltűk beszúrása a test 2000 akupunktúrás pontjának (közülük 361 a meridiánok mentén, a többi a közelében található) egyikébe vagy több pontjába, hogy ingereljék őket, és ezzel elérjék annak a bizonyos problémának a kezelését.

Milyen akupunktúrás technikák léteznek?

A technika változó, egyes esetekben a tűt még csak nem is szúrják be bőrbe, csak megérintik a felületet; máskor meg akár 2,5 cm mélyre is behatolnak. Általában 10-12 tűt alkalmaznak egyszerre. Az egyik gyakori eljárásban a beszúrt tűk 15 perctől 60 percig maradnak bent egy kezelés alatt, és kezelések sorozatára – átlag 5-20 kezelésre – van szükség.

A pontos időtartam és a kezelések mennyisége a beteg korától, általános egészségi állapotától, valamint a probléma természetétől függ.

A sebészeti acélból való tűket gondosan sterilizálják. A többnyire 5 cm hosszú, hajszálvékony tű ritkán okoz vérzést vagy fájdalmat. A beszúrás mélységétől és szögétől, valamint az egyén fájdalomküszöbétől függően különféle érzeteket kelt a kezelés. Lehet enyhe csiklandós érzés, vagy enyhe elektromos sokk, vagy határozatlan rándulás, vagy sajgás. Az akupunktúrát végzők néha alkalmaznak hő- vagy elektromos ingert (a tűn keresztül), és/vagy speciális gyógynövényes és keleti masszázst is.

Milyen betegségek kezelésére alkalmazható az akupunktúra?

Az eredetileg sok száz évvel ezelőtt Kínában kialakult akupunktúra egyre jobban elérhető a nyugati kultúrákban is. Itt leginkább a fájdalom kezelésére, különösen a vázizomzat betegségeinek kezelésére ismert (hátfájás, nyaki fájdalom, bursa gyulladása, faridegzsába, ízületi gyulladás, sportsérülések stb.), főként úgy, hogy nem csupán a kellemetlen fájdalmat szünteti meg, de a gyógyulást is segíti.

Egyes nők hatékonynak érzik olyan betegségeknél is, mint a premenstruációs szindróma és más típusú fájdalmas menstruáció, hüvely- és hólyaggyulladások, endometriosis, a mell flbrocisztás betegsége, terhességi hányás, valamint a hőhullámok. Ezeknél a betegségeknél, úgy vélik, az akupunktúra azzal segít, hogy helyreállítja a hormonháztartás egyensúlyát.

További kezelési lehetőség

Több-kevesebb sikerrel alkalmazták már a drogfüggőség kezelésére is. Az akupunktúra számos panasz kezelésére hasznos, a közönséges megfázástól az asztmán, ízületi gyulladáson, magas vérnyomáson, terméketlenségen és a kábítószerrel való visszaélésen át egészen az érzelmi rendellenességekig (szorongás, depresszió).

A nyugati világban sok beteg gyakorlatilag úgy tekint az akupunktúrára, mint utolsó mentsvárra, ha már minden hagyományos orvosi módszer csődöt mondott. (Kínában és más keleti kultúrákban az akupunktúrát ugyanolyannak tekintik, mint a nyugati orvoslást.) Az akupunktúrát azonban nem szabad alkalmazni haemofíliás vagy más vérzési rendellenességben szenvedő betegnél.

Az akupunktúrás szakemberek képzése:

52 országosan akkreditált, akupunktúrát oktató iskola létezik az Államokban, ahol a hallgatók három évig tanulják a hagyományos kínai orvoslást, majd vizsgát tesznek. A szakmában dolgozókat az Akupunktúra és Keleti Orvoslás Amerikai Egyesülete képviseli, amely rendelkezésre tudja bocsátani a szakvizsgával rendelkező akupunktúrás szakemberek nevét.

Azokat az orvosokat, akik elvégezték a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem által tartott 200 órás kurzust, amely az akupunktúrára koncentrál, de nem foglalkozik a kínai gyógynövények használatával; az Orvosi Akupunktúra Amerikai Akadémiájánál tartják nyilván, és ez ad felvilágosítást a helyi tagokról.

Becslések szerint 11 ezer engedéllyel rendelkező amerikai akupunkturista van, és számuk gyorsan nő. Ezenkívül van még körülbelül 3000 olyan csontkovács, aki akupunktúrát is végeznek. Akupunktúrát némelyik amerikai orvosi egyetemen is tanítanak, és ahogy a biztosítótársaságok és állami szabályozó szervezetek kezdik elismerni, egyre szélesebb körben kezd elérhetővé válni.

A nem orvos szakemberek működési engedélyéhez szükséges követelmények államról államra változnak, és a 43 államban, ahol engedélyhez kötött a tevékenység, a szakembert „engedéllyel rendelkező”, „képesített” akupunkturista, vagy „az akupunktúra diplomatája” névvel illetik.

Jegyezzük meg! Magyarországon az akupunktúrás kezeléseket, illetve az annak végzésére jogosult személyek körét rendelet szabályozza (11/1997. NM).

Az akupunktúra veszélyei:

Még ha az akupunkturista jó ajánlásokkal rendelkezik is, akkor is gondolni kell a fertőzések megelőzésére. Győződjünk meg róla, hogy a kezeléshez használt tűk vagy egyszerhasználatosak (eldobhatók), vagy megfelelően sterilizálták őket (autoklávban, legalább 30 percig, 250 p nyomáson).

Egyes szakemberek – kérésre – egyszerhasználatos tűt alkalmaznak, mások egy-egy betegnek egy bizonyos tűkészletet tartanak fenn.

Mi az akupresszúra?

Rokon technika az akupresszúra, amikor a test megfelelő pontjait nyomással, nem pedig tűk beszúrásával stimulálják. Számos különféle akupresszúrás technika létezik. Ha egy technikát megmutatnak, azt a családtagok vagy barátok is kivitelezhetik.