Nők egészsége

Milyen ásványi anyagok léteznek?

Az alapvető tápanyagok egyik osztálya. A nagy mennyiségben szükségeseket (napi 1-2 g) makroelemeknek, a kis mennyiségben szükségeseket mikroelemeknek vagy nyomelemeknek nevezzük.

A makroelemek közé tartozik a kalcium, ami az egészséges csontokhoz és fogakhoz szükséges, valamint a véralvadáshoz, az izomfunkciókhoz és az idegingerületek átadásához elengedhetetlen.

Egy másik makroelem a klorid, amely segít a testfolyadékokat egyensúlyban tartani és hozzájárul a vas anyagcseréhez. Ide tartozik még a magnézium, amelyre sok kémiai reakciókhoz van szükség, valamint a csontok és fogak felépítéséhez nélkülözhetetlen. Ilyen még a foszfor a csontok és a fogak kialakulásához, valamint az energiatermeléshez.

A nátrium és a kálium a normális ideg- és izomfunkció ellátásához és az elektrolit egyensúly fenntartásához nélkülözhetetlen.

Nyomelemek

A nyomelemek között kell említeni a vasat, amely fontos a hemoglobinhoz és az izomsejtekhez; a jódot, amely a pajzsmirigyhormonok kialakulásában elengedhetetlen; valamint a fluorid, ami a csontok kialakulásában és a fogszuvasodás megelőzésében játszik fontos szerepet.

Említeni kell a rezet, aminek fontos szerepe van a vérsejtek képződésében; a szelént, ami antioxidáns és az E-vitaminnal együtt hat; valamint a cinket, amely sokféle enzimhez elengedhetetlen, illetve szükséges az inzulinhoz, az egészséges bőrhöz, a sebgyógyuláshoz és a növekedéshez.

A jód hiánya golyvát okoz, a vas hiánya pedig vérszegénységet. A legtöbb szükséges ásvány megtalálható a táplálékainkban, de időnként pótlásra van szükség; különösen a kalcium kiegészítésére a posztmenopauzás nőknél és a fluorid pótlására, különösen, ha az ivóvíz nem fluoridizált.