Szembetegségek

A szem megerőltetése – Betegség vagy állapot?

A nem megfelelő körülmények között tartósan végzett szem-munka (például olvasás vagy képernyőhasználat) során időnként úgy érezhetjük, hogy „túlerőltetjük” a szemünket. Ilyenkor a szem nem beteg, de izomzata kifárad, a könnyfilm tökéletlenné válik (ami miatt a látás elhomályosodik). A túlerőltetés érzésének gyakori oka a nem megfelelő szemüveg és megvilágítás, a rossz magasságban elhelyezett képernyő és a ritkább pislogás. A fáradáshoz kényszertesttartás társulhat, amelynek következtében fej- vagy nyakfájás is jelentkezhet.

Hogyan szüntessük meg a szem megerőltetéséből eredő panaszokat?

  • Pihenéssel, a tevékenység felfüggesztésével, megfelelő megvilágítás és szemüveg használatával és nem utolsósorban műkönny gyakori cseppentésével a fáradásos panaszok megszűnnek.
  • Közeli munkavégzés esetén a hagyományos 60-100 wattos égő vagy az annak megfelelő teljesítményű, energiatakarékos izzó megfelelő megvilágítást biztosít. A fényt a munkadarabra, illetve a könyv lapjára kell irányítani.
  • Fotelben olvasáskor az a kívánatos, hogy a fényforrás az olvasó személy háta mögött legyen, mert így a fény a papírra vetül. íróasztalnál olvasáskor a lámpa fényét úgy kell árnyékolni, hogy ne jusson a szembe.
  • A számítógép képernyőjét úgy kell elhelyezni, hogy a fény oldalról érje, és a képernyőről ne verődjön vissza a szembe.
  • Televíziónézés során nem helyes teljesen elsötétíteni a szobát, mert ha a képernyő és a környezete között nagy a kontraszt, az megerőltetheti a szemet.

Milyen tanácsok adhatók a számítógéppel dolgozóknak?

  • Szabálynak tekinthető, hogy a képernyő legalább 50-75 centiméterre, azaz nagyjából karnyújtásnyira legyen a szemtől. Ez a távolság nagyobb, mint az olvasótávolság, de kisebb, mint a távoli (utcai) nézés távolsága, tehát sem az olvasó-, sem az utcai szemüveg nem javítja a fénytörési hibát megfelelően.
  • Az adott feladat ellátására munkaszemüveget kell készíttetni, és azt kell használni a számítógépes munka során. A képernyő távolsága alapján kell alakítani a szöveg betű-méretét.
  • A képernyő felső széle szemmagasságban legyen, mert ilyenkor csak kissé kell mozgatni a fejet, ha a monitorról a billentyűzetre nézünk, és így kevésbé fárad és szárad ki a szem. A billentyűzetet közvetlenül a képernyő elé kell helyezni, mert ha oldalt van, az állandó ide-oda mozgatás és fókuszálás fárasztja a szemet.
  • A könyv vagy papír tartóját a képernyő mellé kell helyezni nagyjából abban a távolságban, amilyen távol a képernyő van.

Rendszeresen pihentetni kell a szemet!

Nem csupán a szemet, hanem a testet is pihenteti, ha óránként mozog vagy jár egyet az ember. Fontos a rendszeres pislogás, szükség szerint műkönny használata is, mert a szemfelszín gyakori nedvesítése megakadályozza a szaruhártya és a kötőhártya kiszáradását.