Szembetegségek

Mi okozza a könnyvezeték elzáródását?

A könny a szemüreg felső részébe simuló könnymirigyben, a kötőhártya apró, könny- és nyáktermelő sejtjeiben, valamint a szemhéjba ágyazott, olajos váladékot termelő mirigyekben termelődő anyagok együttese. A szemfelszínt beborítja és védi. Mivel folyamatosan termelődik, folyamatosan el is kell vezetődnie. Az elvezetést az alsó és felső szemhéj szélén nyíló könnycsatornácskák kezdik meg.

A könnyet az orr tövénél, a szemüregbe ágyazottan elhelyezkedő könnytömlőbe juttatják. Innen a könny a könny-orr vezetéken át az orrüregbe jut, ahol részben az orrüreg nyálkahártyáján át felszívódik, részben a garaton át a gyomor felé jut tovább.

Szemhéj állapota…

A szemhéj kifelé vagy befelé fordulása gyakran azt eredményezi, hogy a könny nem tud bejutni a könnycsatornácskákba, ezért az arcbőrre csorog, ami irritálja a bőrt. Más esetekben a könnytömlő vagy a könny-orr vezeték záródik el gyulladás, sérülés vagy daganat miatt. Ez a könnycsorgáson kívül szöveti gyulladáshoz és fertőződéshez (könnytömlő-gyulladás) is vezethet. A könnytömlő gyulladását a belső szemzug környékén meg-jelenő gyulladt, vöröses duzzanat jelzi. Ez párakötés alkalmazását, esetleg antibiotikum-kezelést is igényli.

Nem ritka, hogy a csecsemő könnyelvezető rendszere nem fejlődik ki teljesen a születés idejére, ami szintén könnyezést eredményez. A könnyelvezető rendszer működéséről annak átfecskendezés e révén győződik meg a szemorvos: a szemhéj szélen nyíló könnycsatornácskákba folyadékot fecskendez, amely átjárható könnyelvezető rendszer esetén megjelenik az orrban. Az átfecskendezés gyakran megszünteti a rendszer elzáródását is, tehát nemcsak a kórismézés, hanem a gyógyítás eszköze is. Amennyiben az átfecskendezés nem oldja meg a szűkületet, a megfelelő elvezetődést könnyúti műtéttel kell helyreállítani.

Csak műtéttel orvosolható a könny-orr vezeték elzáródása?

Nem okvetlenül. Enyhe esetben az is beválhat, ha a szem-orvos folyadéksugárral átöblíti vagy szondával megnyitja a könnyvezetéket. A könnyvezeték műtétei (az egyes elvezető szakaszok pótlása, beszájaztatása az orrüregbe, a sérült könnycsatornácska helyreállítása) közül a károsodás jellege alapján választ a szemorvos.

Hogyan készül a párakötés, és milyen esetekben alkalmazzák?

A párakötés a szemhéj i mirigyek, valamint a könnytömlő gyulladása esetén a gyógyulás elősegítésére alkalmazott, meleg és párás környezetet biztosító kötés. Csak orvos, képzett szemészeti szakasszisztens vagy nővér helyezheti fel.

A bőrre (árpa esetén a szemrésbe is) védő szemkenőcs kerül, erre steril gézlap. Erre kerül egy langyos vízzel benedvesített, de ezután a víztől mentesített (erősen kinyomott) vattapogácsa, amely a páratartalmat biztosítja. Erre a vizet át nem eresztő, műanyag fóliadarab kerül, majd az egész kötést a beteg fején pólyával rögzítik. A párakötés a gyulladásos terület melegét megtartja, és párás környezetet biztosít a gyulladt terület gyógyulásához, illetve kifakadásához (ami a gyógyulást elősegíti), ám nem áztatja fel a bőrt (ami a baktériumok szétterjedését mozdítaná elő).

Mi okozza a szem szárazságát?

A száraz szem tünetegyüttes nagyon gyakori állapot, a hatvanévesnél idősebbek legalább egyharmadát érinti. Lényege, hogy a szemfelszínt nem fedi be megfelelő minőségű könnyréteg, más néven könny film. A normális könnyfilm a szaruhártyához és a kötőhártyához tapadó nyákos belső rétegből, vaskos vizes rétegből és külső, párolgást lassító, olajos rétegből áll. Az alkotók mennyiségi arányának megváltozása és a könny összmennyiségének csökkenése azt eredményezi, hogy a szem felszíne kiszárad, ami idegentest-érzést, szemvörösséget és a reflexes könnyezés megindulását váltja ki.

A száraz szem tünetegyüttes leggyakoribb okai az alábbiak:

  • Időskor (időskorban csökken a könnytermelés);
  • Autoimmun betegségek (pl. immunológiai eredetű izületi gyulladás), amelyekben a könnytermelő sejtek is gyulladásos károsodást szenvednek;
  • A szemhéjak hibás állásai (nem jut elég könny a szemfelszínre, mert kicsordul az arcra);
  • Egyes idegrendszeri bántalmak (a könnymirigy beidegzésének vagy a szemfelszín érzőideg-végződéseinek károsodása miatt: az utóbbi esetben nem érzi a szem, hogy pislogással könnyfilmet kellene szétteríteni a szemfelszínen);
  • A kötőhártya sérülése (pl. maródás), amely elpusztítja a könnytermelő sejteket;
  • Nők esetében a változás kora utáni megváltozott hormonális állapot (a normális összetételű és mennyiségű könny termelése hormonhatástól is függ);
  • Olyan szemcseppek hosszan tartó cseppentése, amelyek könnyfilmet károsító tartósító anyagot tartalmaznak;
  • Ritkán előidézhetik bizonyos gyógyszerek (vízhajtók, antihisztaminok, altatók, depresszió elleni készítmények, fájdalomcsillapítók stb.).

A száraz szem tünetei fokozódnak, ha a beteg olyan környezetben van, ami a könny párolgását elősegíti, vagy ingerli a szemet (meleg, szeles környezet, alacsony páratartalom, légkondicionálás, poros környezet stb.). A tünetek akkor is fokozódnak, ha a beteg olyan tevékenységet végez, ami a könny párolgását elősegíti (tartós olvasás, számítógép-használat, televíziónézés). Ilyen esetben a pislogások gyakorisága csökken, emiatt a könnyfilm fokozottan párolog el.

Hogyan diagnosztizálják a szem szárazságát?

A száraz szem tünetegyüttes kimutatására, súlyosságának mérésére számos módszert alkalmaznak. A legismertebb az úgynevezett Schirmer-próba. Végzése során szűrőpapírcsíkot illesztenek az alsó szemhéj kötőhártyájára, és mérik, hogy öt perc alatt hány milliméternyit nedvesített át a könny. A szem-be cseppentett orvosi festékekkel ellenőrizhetők a szaruhártya festődési tulajdonságai, és mérhető, hogy hány másodperc alatt szakad fel a könnyfilm a könny párolgása miatt.

Gyógyítható-e a szemszárazság?

A száraz szem tünetei leggyakrabban a hiányzó könnyfilm pótlásával, azaz megfelelő minőségű műkönny cseppentésével orvosolhatók. A műkönny védelmet biztosít a szem felszínének, és kevésbé párolog, mint a beteg saját könnye. Nagyon sokféle műkönny van forgalomban a világon és Magyarországon is, ezek legtöbbje recept nélkül kapható a gyógyszertárakban.

A megfelelő műkönny kiválasztásához szemorvos tanácsát kell kérni

Semmiképpen nem célszerű olyan műkönnyet használni, amely a könnyfilmet károsító konzerválószerrel (benzalkónium-kloriddal) van tartósítva. Ha a szem szárazsága más, gyógyítható betegség következménye, akkor az alapbetegség gyógyulása után a panaszok csökkennek vagy megszűnnek. Szárazszeműségben segítséget nyújthat a meglévő könny megtartása is. Ezt úgy lehet elérni, hogy csökkenteni kell a könny elvezetődését. Egyszerű beavatkozás révén parányi dugóval elzárható a könnycsatornácska nyílása, ami a könny ürülését megakadályozza.