Szembetegségek

Hogyan a óvjuk szemünket?

Miért kell a szemet óvni?

Azért, mert sok olyan hatás éri, amely rontja a látást, és veszélyezteti a szemet. A napsugárzás ultraibolya tartománya nemcsak a bőrt, hanem a szemet is károsítja. A napsugárzásnál is veszedelmesebb azonban a hegesztőív erős, mesterséges fénye, nem véletlen, hogy a hegesztők olyan, sötét üvegű arcvédőt tartanak a szemük elé, amely kiszűri az ultraibolya sugarakat.

Az ultraibolya sugárzás ellen olyan napszemüveg nyújt hatásos védelmet, amely az UV-A és UV-B hullámhossztartományt egyaránt kiszűri. Ha valaki nyáron hosszasan tartózkodik a szabadban, ajánlatos ilyen napszemüveget viselnie. Ez akkor is szükséges, ha felhős az ég, ugyanis a felhők nem szűrik ki az ultraibolya sugárzást. A hosszú időn át ható ultraibolya sugárzás elsősorban a szürke hályog és a sárgafolt-elfajulás kockázatát növelheti meg.

Visszaverődő fények

A sima felületekről (úttestről, vízfelszínről, homokról vagy hóról) visszaverődő, vakító fény kiszűréséhez olyan, sötét lencséjű szemüveget kell hordani, amely a látható fény egy részét nem engedi be a szembe. Erre a célra az úgynevezett polarizált szemüveglencsék szolgálnak. Közülük azok a legmegfelelőbbek, amik egyidejűleg az ultraibolya sugárzással szemben is teljes védelmet nyújtanak.

Vigyázat! Tilos a Napot, a hegesztőívet vagy a szolárium lámpáját nézni. A tilalom akkor is érvényes, ha ultraibolya sugárzást kiszűrő szemüveg van a szemünkön.

Gondolni kell arra is, hogy bizonyos gyógyszerek hatóanyagai a napfényre érzékennyé teszik a szemet (és a bőrt). Aki olyan gyógyszert szed, amely fokozza a fényérzékenységet, a szabadban napszemüveget és fényt árnyékoló, széles karimájú kalapot is viseljen.

Mire szolgálnak a védőszemüvegek?

A védőszemüveg a szemsérülések kivédésére készül. A szemsérülések javarészt munkavégzéskor, sportoláskor, otthoni szerelés vagy építkezés során, valamint szabadidős tevékenységek kapcsán következnek be. Aki ilyen tevékenység végzése során megfelelő védőszemüveget visel, nagy valószínűséggel megóvja a szemét. A vízi sportot űzők vizet be nem eresztő úszószemüveggel akadályozhatják meg a kötőhártya irritációját és a vízzel terjedő szemfertőzés kialakulását.

Óvható-e megfelelő étrenddel a szem?

Egyre több bizonyíték van arra, hogy a helyes életmód és étrend segít megőrizni a jó látást. A vegyes étrend és egyes tudományosan összeállított étrend-kiegészítők gátolják a sárgafolt-elfajulás kialakulását.