Szembetegségek

Mire szolgál a látásrehabilitáció?

A rehabilitálás célja az, hogy a szem csökkent teljesítőképessége ellenére a beteg tevékeny, független életet élhessen látásjavító eszközök és megtanulható látásjavító technikák segítségével. A rehabilitálásban a csökkentlátás kezelésében jártas szemorvos mellett optometristák, gyógypedagógusok, pszichológusok, szociális munkások és más szakemberek vesznek részt. A szakemberek egyedi képzési programot is kidolgozhatnak a látássérült személy számára, aki ennek során elsajátítja, hogy hogyan tudja leginkább csökkenteni a látásromlás negatív hatásait.

Milyen eszközök állnak a csökkentlátásúak rendelkezésére?

Az egyszerű nagyítótól és távcsőszemüvegtől a zárt láncú televízión keresztül a szöveget beszélt hanggá alakító készülékig számos eszköz segítheti a csökkent látású embert. Az optikai eszközök lehetővé tehetik, hogy a maradék látásra támaszkodva, a szemhez közel olvasni vagy más tevékenységet végezni lehessen.

  • Olvasószemüveg. A legegyszerűbb eszköz a szokásosnál erősebb olvasószemüveg, amivel az olvasótávolság csökkentése mellett sokan akkor is képesek olvasni, ha látásélességük csak 20-30%-a a normálisnak.
  • A nagyítólencse kézben is tartható, de szemüvegkeretre, szemüveglencse elé, pánttal a fejre és állványra is rögzíthető. Gondoskodni kell arról, hogy a szemlélt tárgy vagy az olvasnivaló megfelelően meg legyen világítva. Olvasáshoz és szemhez közeli munka végzéséhez az asztali vagy a függő lámpa a legkedvezőbb, fénye megfelelő erejű kell, hogy legyen. Az izzó 10-20 centiméterre legyen az olvasandó szövegtől, és kissé oldalra helyezzük, hogy ne vakítsa a szemet.
  • A hagyományos nagyító nem teszi lehetővé, hogy a csökkent látású ember távolra (például a szoba másik végéig) lásson. Erre a célra távcsövet vagy távcsőszemüveget lehet használni. A távcső és a távcsőszemüveg felnagyítja a távoli tárgyakat, de azon az áron, hogy számottevően szűkíti a látóteret. A távcső kézben tartható, a távcsőszemüveg szemüvegre szerelten készül. Ezzel a televíziótól a szabadtéri sporteseményig sok minden nézhető. A teleszkópok kis fókusztávolságú változataival olvasni is lehet (ezek a kézi nagyítónál erősebb nagyítást biztosítanak).
  • A zárt láncú televízió vagy olvasótelevízió arra szolgál, hogy a csökkent látású ember könyvet vagy újságot olvashasson, áttanulmányozhassa a gyógyszerek tájékoztató iratait vagy az élelmiszerek címkéjét, de akár fényképet is nézhet vele. Az ilyen televízió lényegében egy kamerából és egy képernyőből áll. Az olvasni kívánt anyagot a kamera alá kell helyezni. A szöveg a kívánt méretre felnagyítva, jól olvashatóan jelenik meg a képernyőn. Van olyan zárt láncú televízió is, amely számítógéphez csatlakoztatható. Ezzel nemcsak a kamera alá helyezett, hanem a számítógépben tárolt szövegek is olvashatók. Hasonló elven alapulnak az elektronikus nagyítók. Ezek képernyője kisebb, így kézi nagyítóként lehet használni őket.
  • Az olvasóberendezés betűfelismerő készülék. Valójában olyan, mint egy kis fénymásoló gép, amely számítógéphez csatlakoztatható. Beépített kamerája beszkenneli a szöveget, és az nem csupán a kívánt betűméretben válik olvashatóvá, hanem a számítógép által létrehozott hangon el is hangzik, azaz hallható is. A szöveg különböző jelekké, így Braille-írássá is átalakítható. A berendezés hátránya, hogy csak nyomtatott szöveget képes olvasni, a kézzel írott szöveggel jelenleg még nem birkózik meg.