Szembetegségek

Szükség van-e a szem fénytörési hibáját kijavító látásjavító műtétre?

Ha a szem fénytörési hibája szemüveggel vagy kontaktlencsével panaszmentesen kiküszöbölhető, a látásjavító műtét csak egy további kényelmi lehetőség. Ám akinek terhes a szemüveg vagy a kontaktlencse viselése, annak a látásjavító szemműtét előnyös lehet. Az ilyen műtétek egyre népszerűbbek a világon. A fénytörési hibát csökkentő vagy megszüntető látásjavító műtétek közül a szaruhártya elülső görbületét, ezáltal a szaruhártya törőerejét megváltoztató műtétek a leg-elterjedtebbek.

Milliószámra végeznek a szaruhártya görbületét módosító műtéteket, amelyekkel a rövidlátás, a túllátás és az asztigmia (szemtengelyferdülés) egyaránt orvosolható. A szaruhártyán végzett műtéteknek két fő műtéti megközelítése van: a fotorefraktív keratektómia (a fénytörést megváltoztató „szaruhártya-szobrászatra” a szaruhártya felszínén kerül sor) és az ún. LASIK-műtét, amely a mélyebb rétegekben végzett lézeres „szaruhártya-szobrászatot” jelent (ennek a beavatkozásnak számos változatát használják a szemorvosok).

Mit csinál a szemorvos a látásjavító szaruhártyaműtétek során?

  • Fotorefraktív keratektómia során a szaruhártya külső fel-színét alakítja át a szemorvos. Először a vékony, felszíni hámsejtrétegeket távolítja el, majd lézerfénnyel a kívánatos mértékben változtat a szaruhártya domborulatán. A lézerfény számítógéppel előzetesen meghatározott módon szaruhártyaszövetet párologtat el, ezáltal a szaruhártya alakja (és ennek megfelelően a fénytörése is) úgy módosul, hogy a szem végső fénytörése az ép szem fénytöréséhez hasonlóvá válik.[brbr]Mivel a szaruhártya anyaga a beavatkozás hatására részben elpárolog, a szaruhártya vékonyabbá válik a műtét után. Ez egyes esetekben hátrányos (például a szemnyomásmérés eredménye nehezen értékelhetővé válik). A műtét után a hámréteg úgy gyógyul, hogy hozzáigazodik a megújult alakú szaruhártyához.
  • A LASIK-műtét során egy speciális készülékkel egy nagyon vékony, kör alakú lebenyt szel le a szemorvos a szaruhártya felszínes rétegeiből úgy, hogy az egy szövetnyéllel rögzül a szaruhártyához. Ezután felhajtja a lebenyt, és az alatta lévő szaruhártyaszöveten végzi a lézerműtétet. Végül visszahajtja a szaruhártyalebenyt a helyére. A lebeny gyorsan és hegmentesen tapad hozzá az alatta levő szövetrészhez.

Bármelyik műtétet végzi is a szemorvos, a megadott időpontokban vissza kell menni ellenőrzésre, a gyógyulás idejére rendelt életmódi tanácsoknak megfelelően kell eljárni, és a felírt szemcseppet az előírásnak megfelelően kell használni.

Milyen előnyei és hátrányai vannak a szaruhártyán végzett látásjavító műtétnek?

A betegek többsége esetében olyan jelentős látásjavulás érhető el, hogy a műtét után feleslegessé válik a szemüveg vagy kontaktlencse viselése. Jó látásra a LASIK-műtét után egy-két nap, míg a fotorefraktív keratektómia után hét-tíz nap múlva lehet számítani.

E látásjavító műtétek után átmeneti kellemetlenségek jelentkezhetnek. Az érzéstelenítő szemcsepp hatásának elmúltával néhány napig fájdalmat érezhet a beteg (főként fotorefraktív keratektómia után). Ez fájdalomcsillapítással orvosolható. Esetenként fokozott fényérzékenység, sötét környezetben csökkent látási képesség és káprázás is jelentkezhet a megoperált szemen. Előfordul, hogy szemszárazságra jellemző panaszok jelennek meg.

Ki alkalmas a szaruhártyán végzett látásjavító műtétre?

Elsősorban azok a 18 és 55 év közöttiek, akik rövidlátásban, túllátásban vagy asztigmiában szenvednek. A 18 évesnél fiatalabbak, és akiknek még nem vált stabillá a rövidlátása (azaz még egyre erősebb szemüveget kell hordaniuk) nem alkalmasak műtétre, hiszen a javítandó fénytörési hiba még változhat. Nem alkalmasak azok a szemek sem, amelyeknek a szaruhártyája nagyon vékony, hiszen a beavatkozás a szaruhártya elvékonyításával jár. Lehetséges, hogy a teljes rövidlátást nem lehet a műtéttel megszüntetni, de a nagyfokú rövidlátást kisebb mértékű rövidlátássá lehet alakítani, ami sokkal jobb életminőséget biztosít.

Kezelés előtt…

Kezelés előtt a rövidlátás nem haladhatja meg a -12 dioptriát. A rövidlátással asztigmia is társulhat mintegy 5 dioptria mértékig. A túllátás nem lehet több + 4,0 dioptriánál. Az is fontos elvárás, hogy a páciensnek valós elképzelése legyen a műtéttel kapcsolatban, és legyen tudatában a kockázatoknak. Értenie kell, hogy a műtét nem okvetlenül szabadítja meg a szemüvegtől vagy a kontaktlencsétől, bár azok dioptriaértéket jelentősen csökkenti.