Urológia

A vesekövesség kezelése

Mi a kőzúzás (ESWL) előnye?

A lökéshullám-kezelés (ESWL) során mechanikus energiát juttatunk a kőhöz, így az darabokra törik, a kőtörmelék pedig kiürül a húgyutakból. A módszer tehát nem kőeltávolítást je­lent, hanem kőzúzást. Célja, hogy a kezelés során olyan mennyiségű és nagyságú kődarabok jöjjenek létre, melyek spontán kiürülhetnek. A lökéshullám-kezelés (ESWL) elvégzésének kiemelt feltétele, hogy a kiürülést ne akadályozza semmi, pl. elzáródás.

Előnye, hogy műtéti beavatkozás és érzéstelenítés nélkül tudunk 1-1,5 cm-es köveket zúzni. A beteg általában csak egykét-napot tölt kórházban, leggyakrabban néhány napon belül kiüríti a kődarabokat, panasza alig van.

Miért nem kőzúzást (ESWL) végeznek mindig, ha az olyan előnyös és műtétet lehet vele elkerülni?

Nagyobb kő, vagy a húgyutakban található elfolyási akadá­lyok, illetve húgyúti fertőzés esetén a kőzúzás nem javasolha­tó, mert a létrejött kődarabkák nem tudnának eltávozni, vagy elzáródást, súlyos fertőzést okoznának. Ekkor a beteg számá­ra biztonságosabb eljárás az endoszkópos kőeltávolítás.

A beteg számára helyes módszer megválasztása az uroló­gus orvos feladata, aki a kő nagysága, elhelyezkedése, a húgy­úti fertőzésre utaló adatok, a társbetegségek és számos más szempont, valamint a beteg kérésének figyelembevételével mérlegel.

Mit jelent az endoszkópos kőeltávolítás?

Azt jelenti, hogy a veséből, a vesevezetékből, a húgyhólyag­ból, esetenként a húgycsőből speciális eszközökkel, a beteg bőrének hosszú felvágása nélkül távolítjuk el a panaszt okozó követ. Más-más eszközt alkalmazunk vesekő, vesevezeték-kő, vagy hólyagkő eltávolítására. A mai technikai lehetőségekkel már adott, hogy bármekkora nagyságú kő eltávolítható legyen feltárásos műtét nélkül.

Az endoszkópos eszközökön keresz­tül bevezethető különféle kőzúzó energiáknak köszönhetően ugyanis a nagyobb kő felaprítható és kis darabkák formájában eltávolítható. Az endoszkópos kőeltávolításhoz átlagosan né­hány napos kórházi ápolás szükséges.

Melyek az endoszkópos kőeltávolítás előnyei?

Gyakorlott kézben gyors és biztonságos a beavatkozás. A ko­rábbi, hagyományos, nagy sebmetszést igénylő feltárásos mű­tétekkel ellentétben a műtét utáni fájdalom kisebb, a felépü­lés gyors. Később, szükség esetén a műtét jó eredményesség­gel végezhető el. A kozmetikai eredmény kiváló, vesekő eltá­volítását követően alig néhány milliméteres heg marad csak vissza a bőrön. A vesevezeték-kövek, hólyagkövek húgycsövön keresztüli eltávolítása pedig bőrsebzés nélkül történik.

Van-e jelentősége a folyadékbevitelnek a köves­ség megelőzésében?

A még elzáródást nem okozó, kisméretű kövek kiürülését az egyenletes, bő folyadékfogyasztás elősegítheti. Ugyancsak se­gít abban, hogy ezekből a kis kőmagokból ne legyenek na­gyobb kövek, hiszen a hígabb vizeletben ennek kisebb az esélye.

Az egyenletes, bő folyadékfogyasztás alatt azt értjük, hogy a nap 24 órájában elosztott, kis mennyiségű, gyakori folyadék­felvétel révén a napi vizelet mennyisége legalább 1,5-2 liter le­gyen. Ez igazoltan csökkenti a vesekövesség kialakulását, ki-újulását.

Ha már egyszer volt vesekövem, mi a valószínű­sége egy ismételt vesekő kialakulásnak? Szükséges-e ellenőrzésre járnom?

A vesekövesség kiújulásra hajlamos betegség. Az, hogy az adott veseköves betegnek a jövőben ismételten kialakul-e kö­ve, számos tényező (öröklődés, külső tényezők stb.) függvé­nye. Ha valakinek már volt veseköve, akkor célszerű rendsze­resen szakorvosi ellenőrzésekre járnia, hogy időben észleljék a vesekő ismételt kialakulását.

A családomban varrnak veseköves betegek. Ez azt jelenti, hogy nekem is lesz?

Több kutatás eredménye azt engedi feltételezni, hogy a kövek kialakulásában szerepe van az öröklődésnek. Bizonyos, anyagcserezavarral járó, öröklődő betegségekben (pl. familiá­ris renális tubuláris acidózisban) szenvedő betegeknél gyak­ran (akár 70 százalékban) alakul ki vesekövesség. Egyes kuta­tók szerint a vesekövek kialakulásában az öröklődés szerepét az is alátámasztja, hogy a vesekőbetegek rokonai között 25 százalékban fordul elő a vesekövesség.

Milyen életmóddal lehet csökkenteni a vesekő ki­alakulásának valószínűségét?

Bizonyos tanulmányok kimutatták, hogy a vesekőbetegeknek az átlagosnál „stresszesebb” az életvitelük. A rendszeres moz­gás, sportolás, megfelelő étkezés és folyadékbevitel csökkenti a vesekő kialakulásának kockázatát. Különös hangsúlyt kell fektetni az egyenletes, bő folyadékfogyasztásra. Ekkor na­gyobb mennyiségű vizelet termelődik, ennek következtében a hígabb vizeletben nehezebben alakulnak ki homokszemcsék, kövek.

A vesekő kialakulását csökkentő életmód főbb pontjai

  • rendszeres mozgás, sportolás,
  • megfelelő étkezés,
  • egyenletes, bő folyadékfogyasztás,
  • stresszmentes élet.

Mennyire gyakori a vesekövesség?

Magyarországon közel 170 ezer vesekőbeteg él és évente mintegy 17 ezer új esettel találkozunk. A vesekövek kialaku­lása, gyakorisága számos tényezőtől függ.

A nemtől: férfiakban gyakoribb, mint nőknél. A kortól: a kalciumtartalmú kövek (ezek a kövek teszik ki a vesekövek közel 75%-át) leggyakrabban a 40-50 éves kor között fordulnak elő. A vesekő előfordulásának valószínű­sége függ a lakóhelytől is. A 4. ábrán sötéttel vannak jelöl­ve Magyarország azon területei, ahol magasabb a vesekö­vesség előfordulásának aránya.