Urológia

Prosztata megnagyobbodás: mi a gyógyszeres terápia?

Elsőként a növényekből készült gyógyszereket szokták említe­ni. Ezek a gyógyszertárban, gyógyszerként törzskönyvezett, sokszor vény nélkül kapható készítmények. Gyulladás­csökkentő hatásúak és hatékonyan csökkentik a prosztata tér­fogatát. Mellékhatásokkal ritkán kell számolni. A receptköte­les gyógyszerek egyik fajtája a prosztata térfogatát csökkenti, míg a másik gyógyszercsoport a záróizom megnyílását segíti elő. A gyógyszerek hatásának kialakulása napokat vehet igénybe.

Mennyi ideig és melyiket kell szedni?

A gyógyszereket folyamatosan kell szedni, ritka esetben kom­binálhatók is. Célszerű nagyobb prosztata esetén a volumen­csökkentő gyógyszert ajánlani, míg normálisnál alig nagyobb prosztata esetén ennek nincs értelme. Növényi kivonatot ké­miai gyógyszerrel kombinálni nem szoktak.

Milyen műtéti lehetőségek vannak?

A kisebb volumenű prosztata-megnagyobbodást húgycsövön keresztül egy optikai eszköz végére szerkesztett, mozgatható elektromos kacs segítségével ki lehet szeletelni, és ez által a prosztatán keresztül futó húgycső átmérőjét megnagyobbít­juk. A prosztata külső átmérője nem fog változni, mint ahogy nem változik egy vízcső külső átmérője sem, ha a belül felsza­porodott vízkövet eltávolítjuk, s a belső átmérőt megnagyob­bítjuk.

Nagyobb prosztata-térfogat esetén nem előnyös azt apró szeletenként, sokáig tartó műtéttel eltávolítani, egyszerűbb nyílt műtéttel a megnövekedett jóindulatú daganatot egész­ben kioperálni. Ez olyan mintha a narancs héja és a gyümöl­cse közötti szalagokat ujjunkkal eltépve, a gyümölcs és az narancs héja közötti réteget megkeresve a gyümölcsöt úgy vennénk ki a héjából, hogy a gyümölcs héja visszamarad. így a prosztata tokja visszamarad, és vizeletelvezető csőként szol­gál a hólyag és a húgycső alsóbb részei között.

Mi várható, műtét után milyen szövődmények léphetnek fel?

A néhány napra behelyezett katéter eltávolítása után a beteg vastag sugárban üríti ki a vizeletét. Miután ott belül egy mű­téti seb van, átmenetileg gyakoribb a vizelés, enyhe csípő ér­zés néhány hétig fennállhat. Egyéb szövődmények is előfor­dulhatnak, de azok ritkák, taglalásuk az orvosi szakkönyvekre tartozik.

Befolyásolja-e a műtét a gyermeknemzést vagy a szexuális életet?

Mindkét műtét után nagy valószínűséggel előfordul, hogy az ejakuláció során az ondó a hólyagba visszafelé lövell. Így a gyermeknemzés nehézségbe ütközhet. Az erekciót azonban a műtétek nem befolyásolják. Ellenkezőleg, a betegnek súlyos életminőség-zavarokat oko­zott a vizelési nehézség, ezektől megszabadulva szexuális éle­te is javulhat.

Jegyezzük meg! Mi az alternatív terápia? Léteznek lézerrel működő készülékek, melyek Magyarorszá­gon nem elérhetők, és a hagyományos műtétekkel szemben előnyt nem mutatnak.

Műtét után kiújulhat-e jóindulatú megnagyob­bodás?

A műtét során nyilvánvalóan az utolsó sejtig nem tudjuk eltá­volítani a teljes prosztataszövetet, annak ismételt burjánzása is előfordulhat, de korrektül végzett műtét után ez legalább 6-8, akár 10 évet is igénybe vehet.

Kell-e rendszeresen kontrollra járni? Miből áll az ellenőrző vizsgálat?

Legalább félévente kell ellenőrizni a prosztata nagyságát, a vi­zelés minőségét és a visszamaradó vizelet mennyiségét. Miu­tán a prosztatarák kialakulása bármikor előfordulhat, a vég­bélvizsgálatot is ajánlott félévente megismételni. Célszerű időnként azért is urológushoz fordulni, mert a prosztatára ha­tó gyógyszereket a háziorvos csak urológus javaslatára és meghatározott ideig írhatja fel.

Jóindulatú prosztata-betegség miatt végzett műtét után rák kialakulhat-e?

A műtétek során az ún. Centrális zónát távolítjuk el, a prosz­tata tokja bennmarad. A prosztatarák a perifériáról indul, ezért a legtöbb esetben már tapintással is kimutathatjuk a rá­kot. Legjobb indikátora természetesen a PSA-méréssel együtt végzett végbélvizsgálat.