Búza nélkül

A búza egészségromboló hatásai

Függőség. Megvonási tünetek. Érzékcsalódások. Hallucinációk. Nem egy mentális betegséget akarok leírni, és még csak nem is a Száll a kakukkfészkére című filmből idézek fel egy jelenetet. Arról az ételről beszélek, amelyet beviszünk a konyhánkba, megkínáljuk vele a barátainkat, vagy belemártogatunk a kávénkba.

Kinek kell egy kis exorfin?

A búza abból a szempontból is érdekes és egyedi, hogy furcsa, az ópiátokhoz hasonló hatásai vannak az agyunkra. Ez a magyarázata annak is, hogy miért okoz óriási gondot sok ember számára az, hogy kiebrudalja az étrendjéből. Nemcsak érdekességről, múló kényelmetlenségről vagy régi szokások levetkőzéséről van szó, hanem egy fontos jelenségről, amely miatt az érzelmeink és a pszichénk ugyanúgy fogságban sínylődnek, ahogyan a szerencsétlen kábító-szeresek a heroin rabjai.

Vigyázat! A kávét és az alkoholt tudatosan fogyasztjuk azért, hogy bizonyos – feldobott – tudati állapotot érjünk el, a búzát pedig azért, hogy „táplálkozzunk”, és nem közérzetjavítónak. Közben egyáltalán nem vagyunk tudatában annak, hogy a hivatalos média által is ajnározott mindennapi gabonánk manipulálja az agyunkat.
Kutatási eredmények: Akik elhagyják étrendjükből a kenyeret, azok általában jobb közérzetről, kevesebb hangulatváltozásról, jobb koncentrációkészségről és alvásról számolnak be már az első néhány hét után, de ezeket a szubjektív megfigyeléseket nehéz számszerűsíteni. Emellett itt is érvényes a placebohatás: lehet, hogy ezek az emberek csak azt gondolják, hogy jobban érzik magukat.

Mindennapi kábítószer

A búza kiemelkedik a többi élelmiszer közül abban a tekintetben, hogy jellegzetes hatásai vannak az agyra és az idegrendszerre. Kétség sem férhet hozzá, hogy sok ember kenyérfüggő – annyira, hogy némelyikük addikciója monomániás kényszerképzetté fajul

A többség ennek valamelyest tudatában van, azonban a függőségét csak bizonyos ételféleségekkel – pizzával vagy tésztafélékkel -hozza kapcsolatba. Ezek az emberek azt is tudják, hogy nem igazán „szállnak el”, ha függőségük tárgyával „belövik” magukat. A hideg futkos a hátamon, amikor egyik-másik jól öltözött kertvárosi háziasszony kétségbeesetten bevallja nekem, hogy a kenyér olyan a számára, mint a kábítószer, és képtelen leszokni róla.

Mire képes a búza mint ,,kábítószer”?

A búza képes rá, hogy meghatározza az ételünkkel kapcsolatos preferenciáinkat és a kalóriabevitelünket, az étkezésünk és nassolásaink időpontját, a viselkedésünket és a kedélyállapotunkat, sőt az egész gondolkodásunkat.

Amikor a pácienseimnek azt javaslom, hogy hagyjanak fel a kenyérfogyasztással, sokan mondják azt, hogy nagyon nehezen megy a dolog, mert kényszeresen kitölti a gondolataikat, és hetekig sóvárognak utána. Mivel nem tudnak nem gondolni rá, sőt álmodnak is róla, ezért néhányan képtelenek erőt venni magukon, és az első keserves napok után megadják magukat a kenyérevési kényszernek.

Mindez az addikció természetes velejárója

Amikor az emberek abbahagyják a búzából készült termékek fogyasztását, 30 százalékuknál megvonási tünetek jelentkeznek. Több száz páciensemnél tapasztaltam rendkívüli fáradtságot, mentális levertséget, ingerlékenységet, a munkahelyi vagy iskolai teljesítőképesség romlását, sőt depressziót a búza megvonásának első napjaiban vagy heteiben. Megkönnyebbülést csak egy perec vagy egy kifli – de inkább két perec, három kifli vagy egy zacskó nassolnivaló – bekebelezése nyújt, de másnap reggel már ismét jelentkezik a búzás macskajaj és lelkifurdalás.

A búzamegvonás miatt tehát rossz lesz a közérzet, amit liszttartalmú ételekkel kell orvosolni – pontosan ezt látjuk, amikor egy addikt beteg abbahagyja a függőségét okozó dolog fogyasztását, és megvonási tünetek jelentkeznek nála.

Akik nem éltek át ilyesmit, azok hajlamosak semmibe venni a problémát, mert hihetetlen számukra, hogy egy ennyire hétköznapi dolog ugyanolyan hatással lehet a központi idegrendszerükre, mint a nikotin vagy a kokain elhagyása. Ugyanakkor a búza esetében az addikcióra és a megvonási tüneteire is szilárd tudományos bizonyítékok vannak.

Ugyanakkor a búza nem csak a normális agyra van hatással

Az abnormális, sérülékeny elmére gyakorolt befolyása már az egyszerű függőségen és megvonáson is túlmutat. Ezeknek az eseteknek a tanulmányozása segít megérteni számunkra azt, hogy hogyan zajlanak le pontosan a búzához köthető jelenségek.