Dietetika

A rézanyagcsere zavarai

  • Menkes-betegség. 1961 óta ismert, az X kromoszómához kötött, örökletes betegség. Az elváltozás következtében – elsősorban transz-membrán fehérjék érintettek – károsodik a réz abszorbciója már a magzati korban, így egyes szövetek réztartalma elmarad a normálistól. A betegség jellemzője a súlyos központi idegrendszeri fejlődési zavar. Kezelése – már amennyire szóba jön – rézpótlásból áll, amely bizonyos tünetek javulását eredményezheti, de nincs hatással a neurológiai tünetek alakulására. Rossz prognózisú, ritka betegség.
  • Wilson-kór. Autoszomális recesszív módon öröklődő betegség. A rendellenesség hátterében a Wilson-fehérje nem megfelelő működése áll, aminek következtében csökken a réz biliáris kiválasztása. A betegség következtében réz halmozódik fel elsősorban a májban és a központi idegrendszer területein.
  • Legjellemzőbb klinikai tünete a máj változó fokú megbetegedése. A betegség fennállása esetén jól diagnosztizálható laboratóniumi eszközökkel. Jellegzetes fizikális tünete a Kayser-Fleischer-gyűrű, ami a réz zöldesbarnás, ill. aranyszínű lerakódása a szaruhártya körül. Megfelelő kezelés esetén jó prognózisú betegség, kezeletlenül azonban halálos is lehet a kialakuló szövődmények következtében. Két terápiás lehetőség adódik a szervezet rézszintjének normalizálására: rézszegény étrend, rézkelátképző D-penicillamin alkalmazása. A rézszegény étrend esetén – amely 1,5-1,8 mg/nap réz felvételét jelenti – elsődleges a magas réztartalmú nyersanyagok kerülése.
Jegyezzük meg! Érdemes kiemelni, hogy a manapság elérhető tápanyagtáblázatok nem minden nyersanyag esetén jelölik a réztartalmat. Ha olyan nyersanyag felhasználását tervezi a beteg, amelyről nem tudható meg bizonyosan, hogy mennyi a réztartalma, akkor inkább ne alkalmazza azt.

Az egyes élelmiszerek réztartalma

ÉlelmiszerÁtlagos réztartalom ( mg/kg)ÉlelmiszerÁtlagos réztartalom ( mg/kg)
marhamáj39sertéshús0,9-1,4
csokoládé36banán1
belsőségek15marhahús0,8-11
rákfélék4-10burgonya0,8
osztrigák9körte0,8
száraz hüvelyesek9tehéntej0,06