Mentális hanyatlás

Hogyan diagnosztizálják az Alzheimer-kórt?

Az Alzheimer-kórt általában a beteg tünetei és szellemi képességeinek feltérképezése alapján állapítják meg. A lehető legtöbb információ megszerzése érdekében az orvos felveszi a beteg kórtörténetét – ennek során elbeszélget a beteggel és valószínűleg valaki olyannal, aki jól ismeri a beteget, például egy családtaggal vagy baráttal. Emellett vizsgálatokra is sor kerülhet a beteg szellemi és fizikai állapotának és szükségleteinek felmérése érdekében.

Gyakran nehéz megállapítani, hogy Alzheimer-kórról van-e szó

Több más betegség, például a pajzsmirigyműködés zavarai, a depresszió, egyes vitaminhiányok és a Parkinson-kór is okozhatnak hasonló tüneteket. A teljes körű vizsgálat – beleértve a vérvizsgálatot és esetleg az agy képalkotó vizsgálatát – segít kizárni a további lehetőségeket. Ha a vizsgálatok nem mutatnak ki más lehetséges okot, az orvos gyakran Alzheimer-kórt állapít meg. A diagnózist néha az alapján állítják fel, ahogy a beteg állapota pár hónap alatt változik.

Létezik gyorsteszt az Alzheimer-kór megállapítására?

Az Alzheimer-kórra nem létezik egyetlen egyszerű és megbízható vizsgálat sem. A sajtóban jelentek meg cikkek az Alzheimer-kórt kimutató gyorstesztekről, de jelenleg nincs forgalomban ilyen.

Az orvosokat különböző vizsgálati módszerek, köztük a vérvizsgálat és az agy képalkotó vizsgálata segítik abban, hogy kizárják a demenciához hasonló tüneteket okozó más betegségeket. Azokban a ritka esetekben, amikor az Alzheimer-kór öröklődő változatával állnak szemben, a genetikai vizsgálat is megerősíti a diagnózist.

Ahhoz, hogy teljesen biztosak lehessünk a diagnózisban, általában boncolást kell végezni az elhunyt Alzheimer-kór-gyanús betegen, amelynek során megvizsgálják, megtalálhatóak-e a beteg agy-szövetében a betegségre jellemző elváltozások.

Beszélnem kell az orvossal, mert édesanyám lehet, hogy Alzheimer-kóros, mivel rettentő feledékeny.

Mit kérdezhet majd az orvos?

Az orvos a lehető legtöbbet akarja majd megtudni az édesanyja problémájáról. Valószínűleg hasznos, ha a megbeszélés előtt jegyzeteket készít. Próbáljon visszaemlékezni, mikor vette észre először az édesanyja feledékenységét. Azon is gondolkodjon el, hogy hogyan változott az állapota. Hirtelen jelent meg a probléma, vagy lassan, hosszú idő alatt alakult ki? Hacsak az orvos nem ismeri meglehetősen jól az édesanyját, rá fog kérdezni bizonyos dolgokra az életével kapcsolatban, például hogy milyen munkát végez vagy végzett, milyen személyiség és mik a kedvenc időtöltései.

A kórtörténetét is tudni akarja majd, például milyen korábbi betegségei és műtétei voltak, illetve hogy fordult-e már elő Alzheimer-kór a családban. Az orvosnak nagyon nagy segítség lenne, ha találkozhatna az édesanyjával is. Ha az édesanyja nem hajlandó elmenni önnel a rendelőbe, kérdezze meg az orvost, hogy mikor tudna kimenni önökhöz a lakásukra. Valószínűleg meg akarja majd vizsgálni az édesanyját, hogy felmérje a fizikai állapotát, és kérdéseket szeretne feltenni neki, hogy próbára tegye az emlékezetét.

A háziorvos nem tudta megállapítani, hogy a feleségem Alzheimer-kóros-e, és be akarja utalni egy szakorvoshoz.

Mire számítsak?

Alzheimer-kór-gyanús esetekben a beutalás menete a háziorvostól és a helyi szakorvosi háttértől függően változik. Minden szakorvos érdeklődni fog a beteg tünetei iránt, valamint valószínűleg sorra veszi ugyanazokat a kérdéseket, amelyeket a háziorvos már feltett.

Sok szakorvos szerint az első vizsgálatot legjobb a beteg otthonában végezni. Ha a felesége esetében is ez fog történni, a háziorvosa majd ellátja tanácsokkal. A beteget otthonában látogató szakorvos többet érzékel a beteg állapotából, és fel tudja mérni, milyen jól vagy rosszul viseli a beteg az otthoni környezetet. Más szakorvosok szeretik betegeiket egy rokonukkal vagy barátjukkal a szakrendelőben vagy a kórházban fogadni. Időben meg fogja kapni az önnek és feleségének szóló időpontot, ha ugyan már meg nem kapta. Ennek a megközelítésnek az egyik előnye, hogy könnyebb alaposan megvizsgálni a beteget: ugyanazon a napon el lehet végezni az összes vizsgálatot, és több más szakorvos is rendelkezésre áll a helyszínen, hogy segítsenek a vizsgálatban.

Ha a feleségénél Alzheimer-kórt vagy más demencia típust diagnosztizáltak, az alapos állapotfelmérésnek túl kell mutatnia a pusztán orvosi jellegű jelenségeken. Bele kell hogy tartozzon például az önök anyagi helyzete; az, hogy a felesége mennyire tud alkalmazkodni az otthoni környezethez. Az orvosi vizsgálat egy, a beteg szükségleteit felmérő vizsgálatsorozat része, amely eldönti, hogy a páciens milyen közösségi ellátást/gondozást kaphat.

Mi az a Demencia Centrum?

A demencia gyanújának felvetődése esetén a háziorvos is a Demencia Centrumba utalja a beteget célzott vizsgálatokra.

Fontos tudnia, hogy kizárólag Demencia Centrumban regisztrált pszichiáter vagy neurológus szakorvos jogosult az Alzheimer-gyógy-szerek térítéstámogatással történő felírására!

Ugyanezen gyógyszereket 6 hónapon keresztül a háziorvos is írhatja térítéstámogatással, de kizárólag csak a Centrumok szakorvosainak javaslatára! A Centrumban találkozhat orvosokkal, nővérekkel, pszichológusokkal és szociális munkásokkal.

Ha Demencia Centrumba megy, arra számíthat, hogy az orvos a férjétől és öntől is hallani akarja majd a betegség leírását. A pszichológus különleges memóriatesztet csináltat a férjével. A szociális munkás tanácsokat ad önnek, hogy hogyan birkózzon meg a demencia diagnózisának egyes vonatkozásaival.

A Demencia Centrumokkal és elérhetőségeikkel kapcsolatban bővebb felvilágosítást kaphat, ha felhívja a FEHT infovonalát.

Annyira megdöbbentett, hogy az orvos azt mondta, hogy a feleségem Alzheimer-kóros, hogy fel se fogtam mindent, amit mondott. Mit csináljak?

Ez meglehetősen gyakori. Ne szégyelljen új időpontot kérni, hogy beszéljen az orvossal! Nagyon fontos, hogy megbeszéljék, mire van önnek szüksége, milyen segítséget kaphat, és mire számíthat a jövőben. Szintén fontos, hogy biztosítsa, hogy ön és a felesége folyamatos kapcsolatot tartson az orvossal, mivel a helyzet az idő előrehaladtával elkerülhetetlenül változni fog.