Mentális hanyatlás

Létezik vérvizsgálat, ami kimutatja az Alzheimer-kórt?

Az orvos nemrégiben különböző vérvizsgálatokat végzett a feleségemen, de nem mondta meg, miért.

Ki lehet mutatni Így az Alzheimer-kórt?

Az Alzheimer-kór legtöbb esetben nem mutatható ki vérvizsgálattal. Ugyanakkor valószínűleg minden demenciára utaló tünetekkel jelentkező betegen végeznek vérvizsgálatokat, hogy megállapítsák, nem valamilyen kezelhető oka van-e a tüneteiknek. A vérvizsgálatok általában a vese- és májműködést, illetve a pajzsmirigy-hormonok és vitaminok mennyiségét ellenőrzik. Egyes esetekben az orvos a szifilisz- és HIV-fertőzöttséget is vizsgálhatja. Az igen ritka öröklődő Alzheimer-kórra vonatkozó genetikai vizsgálat is egyfajta vérvizsgálat. Nyugodtan kérdezze meg az orvost a feleségén elvégzett vizsgálatokról!

Kérdezz-felelek!

Az élettársam, aki negyvenéves, kezd nagyon feledékennyé válni. Az orvos HIV-tesztet akar elvégezni rajta. Biztos vagyok benne, hogy az élettársam hűséges volt hozzám, és nem HIV-pozitív. Feltétlenül el kell végezni ezt a tesztet?

Negyvenéves korban mindenfajta demencia szokatlan, és alapos kivizsgálást igényel. A HIV-fertőzés (humán immunhiányos vírus) a fiatalkori demencia egyik lehetséges oka. Az AIDS-t (szerzett immunhiányos tünetegyüttest) okozó vírus megfertőzheti az agyat és vagy közvetlenül okozhat problémákat, vagy más, az agyra ható betegségeket, például gombás fertőzéseket válthat ki. A HIV-vel fertőzött vagy AIDS-es betegek egy részénél valóban kialakul a demencia valamelyik formája. Az orvosok egy része csak akkor javasol HIV-tesztet, ha úgy gondolják, hogy a beteg különösen veszélyeztetett, például homoszexuális, közös tűket használ kábítószerezéshez, vagy külföldön kapott vért vagy vérkészítményeket.

Más orvosok egyszerűen azért javasolják a HIV-tesztet, mert meg akarnak győződni arról, hogy a demencia minden lehetséges okát számításba vették, főleg ha a beteg olyan fiatal, mint az ön partnere. Mindenkit, akinél HIV-tesztet javasolnak, először tanácsadásban kell részesíteni. Ha az elvégzett HIV-teszt pozitív, haladéktalanul megkezdődhet a szükséges kezelés. Vannak gyógyszerek, amelyek lassítják az AIDS kialakulását.

Ezen kívül ha az orvos tudja, hogy a beteg HIV-pozitív, nagyobb figyelmet fordít az AIDS-szel kapcsolatos egyéb betegségekre, például gombás fertőzésekre, és hamarabb meg tudja kezdeni kezelésüket. Az orvos számára az is hasznos, ha tudja, hogy egy fiatal demens beteg HIV-negatív. Mivel kizárta a HIV-fertőzést a lehetséges okok közül, továbbléphet a többi lehetséges ok alapos vizsgálatára.