Nők egészsége

Beékelődés szülés során

Szüléskor a baba feje leszáll oly módon, hogy a magzati koponya legnagyobb kerülete az anyai csontos medencebemeneten átjut (a medence felső részén).

Mikor alakul ki a beékelődés?

Ez a beékelődés, ami esetleg csak a szülés második szakaszában következik be, akkor, amikor a méhnyak már teljesen kinyílt, de előfordulhat, hogy a terhesség utolsó pár hetében bekövetkezik, még mielőtt a szülés elkezdődne. Ez utóbbi eset az először terhes nők 90%-ánál fordul elő.

Hogyan állapítható meg, hogy megtörtént-e a beékelődés?

Úgy lehet megállapítani, hogy vajon a fej beékelődött-e, hogy megállapítjuk, hol van a legalsó része az ülőcsonthoz (a női csípőcsont egyik része) képest, amit az orvos vagy a hüvelyen keresztül, vagy a végbélen keresztül tud kitapintani, sőt, akár a has tapintásának segítségével is.

A beékelődés azt mutatja, hogy a medence bemenete határozottan elég nagy a babának, a beékelődés hiánya a szülés előtt viszont nem feltétlenül jelenti, hogy a medence túl kicsi. A beékelődés az első a baba fejének a szülés folyamán végzett sorozatos mozgásai közül (feltéve, hogy a baba fejvégű, amint az az esetek 95%-ában jellemző).