Nők egészsége

Mik a Bartholin-mirigyek?

Nevezik vesztibuláris mirigynek, de vulvo-vaginális mirigynek is. Egy páros, borsószem nagyságú mirigy, amely a hüvelybemenet két oldalán helyezkedik el és a hüvelybe nyílik.

Mi a Bartholin-mirigyek feladata?

Azt gondolják, hogy minimális mennyiségben nyálkát választanak ki, hogy síkosítsák a vaginát a nemi aktus közben.

A Bartholin-mirigyek betegségei:

A rendszerint apró, lényegtelen mirigyek roppant mód megnőhetnek, ha fertőződnek; ami egyáltalán nem ritka. A fertőzést többnyire a gonococcus okozza, ami a gonorrheát is okoz, de lehetnek benne más baktériumok is ludasak.

A Bartholin-mirigy fertőzésének tünetei:

A fertőzés első jele többnyire a hüvely bemenetnél található, rendkívül érzékeny, forró tapintású csomó. Akár citrom méretűre is képes megduzzadni. Súlyos fertőzés esetén tályog alakulhat ki, amit sebésznek kell megnyitnia és lecsapolni.

A Bartholin-mirigyek fertőzésének kezelése:

Az antibiotikumos terápia önmagában valószínűleg nem hat elég gyorsan, mert a tályog körülírt és vérellátása csökkent, így a keringésen át nem tud elegendő mennyiségű gyógyszer odajutni.

Az általában járóbeteg-ellátásban, helyi érzéstelenítésben történő műtétet követően még több napig benn hagynak egy kis dréncsövet a tisztuláshoz. Néha a mirigyek krónikusan gyulladtak, mindenféle ismert ok nélkül (vírusos fertőzés gyanúja felmerült, de nem igazolódott). Ez a fájdalmas betegség néha jól reagál az interferonra és néha a kalcium-citrátra (recept nélkül kapható kalciumkiegészítőkben található).

A mirigyek ismételt fertőzése hegszövet képződéséhez vezet, amely elzárja a vezetékeket, és amely a szekrétumok felgyülemlését okozza egy nagy ciszta formájában. Ilyenkor is drenálásra van szükség, hogy elkerülhető legyen az újabb és újabb fertőzés.

Előfordul néha, hogy egy erszényt alakítanak ki sebészileg, azaz a mirigyet zseb formájúvá alakítják át, és ez azután megakadályozza a további fertőzéseket. Ám ha a fertőzések továbbra is fennállnak, akkor szóba kerül a mirigy eltávolítása.

Mind a zseb kialakítása, mind a mirigy eltávolítása általános altatásban történik, és kórházban vagy sebészeti klinikán kell sort keríteni rá. A felépülés ezután gyors, ámbár a műtét helyén érzékenység és duzzadás még akár több hétig is fennállhat.