Búza nélkül

A búza és az inzulin

A búzapocak fő oka a vércukorszint-növekedés. A vérben felsza­porodó glükóz miatt több inzulin termelődik. (A hasnyálmirigy­ben annál több képződik, minél magasabb a vércukorszint. Erre az inzulinválaszra azért van szükség, hogy a sejtek – az izmok­ban, a májban és másutt is – több cukormolekulát vegyenek fel a véráramból.)

Amikor a hasnyálmirigy nem tud elegendő inzulint termelni ahhoz, hogy lejjebb menjen a vércukorszint, kialakul a cukorbetegség. Ám a vércukor- és inzulinszint azoknál is magas lehet, akik nem diabéteszesek. A nem cukorbetegeknek is szép nagy pocakja lesz – elsősorban azért, mert a búza nagy része pillanatok alatt cukorrá alakul át.

Vajon a búza miért rosszabb a súlyunk szempontjából, mint a többi élelmiszer-alapanyag?

A vér magas inzulinszintje serkenti a viszcerális zsír lerakódá­sát – a szervezet ugyanis ebben a formában raktározza a felesleges energiát. A zsigeri zsír felszaporodásakor keletkező gyulladáskeltő vegyületek hatására a szövetek kevésbé lesznek fogékonyak az inzu­linra.

Ez az úgynevezett inzulinrezisztencia azt eredményezi, hogy a hasnyálmirigynek több inzulint kell termelnie, hogy metabolizálni tudja a vércukrot. Ezzel létre is jön az az ördögi kör, amelyben az inzulinrezisztencia miatt magas a vér inzulinszintje, több viszcerális zsír halmozódik fel, ami fokozza az inzulinrezisztenciát, és így tovább.

A táplálkozástudományi szakemberek kimutatták, hogy a búza jobban növeli a vércukorszintet, mint a kristálycukor. Mint ko­rábban említettem, a Gl-t az étkezést követő 90-120 perces tarto­mányban mérik. Azt is írtam, hogy a teljes kiőrlésű fehér kenyér Gl-je 72, a kristálycukoré pedig 59 (némelyik laboratóriumban magasabb, akár 65-ös értéket is mérnek).

A veteménybab Gl-je 51, a grépfruté csak 25, a szénhidrátot nem tartalmazó ételeké (például lazac, dió) pedig gyakorlatilag nulla, és az utóbbiaknak nincs hatásuk a vércukorszintre sem. Az a helyzet, hogy néhány kivételtől eltekintve csak kevés élelmiszernek akkora a Gl-je, mint a búzából készülteknek.

Erre a mutatványra csak az olyan magas cukortartalmú szárított gyümölcsök képesek, mint a datolya vagy a füge, valamint az olyan szárított és porított termékek, mint a kukoricaliszt, illetve a rizs, a burgonya és a tápióka keményítő­je (érdemes megemlíteni, hogy a „gluténmentes” ételek általában ezek valamelyikéből készülnek).

Mivel a búza rendkívül könnyen emészthető amilopektin A-ja a többi élelmiszer – köztük a csokiszelet, a kristálycukor és a fagylalt – nagy részénél jobban növeli a vércukorszintet, ezért jobban fokozza az inzulinterme­lést is. A több amilopketin A-tól magasabb lesz a vércukor- és az inzulinszint, ezért több zsigeri zsír rakódik le… és nagyobb lesz a búzapocak.

Jó tudni! A magas inzulinszint miatt elkerülhetetlenül bekövetkezik a hipoglikémiának nevezett állapot, amelyben a vércukorszint le­esik. Ez fokozza az éhségérzetet, mert a szervezet így próbál vé­dekezni a kevés vércukor ellen. Muszáj valamit enni, és a folyamat kezdődik elölről, aztán körülbelül kétóránként ismétlődik. Agyunk enyhe eufóriával reagál a búzából származó exorfinokra, és megvonási tünetekkel azok hiányára, ezért nem csoda, hogy a hasunk egyre csak nő és nő.

Nőies férfikeblek

A búzapocak nemcsak kozmetikai szempontból kellemetlen, ha­nem azért is, mert komoly egészségügyi következményei vannak. A viszcerális zsírban leptin és hasonló gyulladáskeltő hormonok termelődnek, ám ugyanitt ösztrogén is képződik – ugyanaz a női nemi hormon, amitől a lányoknál pubertáskorban a másodlagos női nemi jegyek kialakulnak. Ettől lesz széles a csípőjük, és ettől nő meg az emlőjük is.

A hormon szintje a nőknél egészen a menopauzáig magas ma­rad. Ugyanakkor náluk a zsírban termelt felesleg az emlő szövetei­nek stimulálása miatt jelentősen növeli az emlőrák kockázatát. Ennek megfelelően a sok zsigeri zsír miatt az elhízott nőknél négy­szeres a mell rosszindulatú daganatos betegségeinek előfordulási aránya, és az arány még a menopauzában is kétszeres a karcsúbb nőkéhez képest.

A nyilvánvaló kapcsolat ellenére – megdöbben­tő módon – sohasem vizsgálták a búzamentes étrend hatását az emlőrák gyakoriságára, pedig az eredmény könnyen kikövetkez­tethető.

Mitől kezd el nőni a nőies férfikebel?

A férfiak normálisan a nők ösztrogénjének csak a töredékét ter­melik, ezért rendkívül érzékenyek a hormon megemelkedett szint­jére. Minél nagyobb a búzapocak, annál több ösztrogén termelődik a viszcerális zsírszövetben, és ennek hatására szépen elkezd nőni a keblük; létrejön az úgynevezett ginekomasztia. A zsigeri zsír a tejtermelést serkentő prolaktin nevű hormon szintjét is a hétsze­resére növeli, amitől annak rendje és módja szerint beindulhat a tejképződés is.

Jegyezzük meg! A megnövekedett férfiemlő tehát szintén nemcsak kozmetikai probléma, hanem annak a jele, hogy a zsigeri zsír miatt megnőtt az ösztrogén és prolaktin szintje.

A jelenség köré egész iparág épült ki. A plasztikai sebészek jól keresnek a férfimell-kisebbítő műtéteikkel, a ruhagyárak a kelle­metlen függeléket elrejtő ruháikkal vagy kompressziós trikóikkal, a személyi edzők pedig a speciális programjaikkal.

Sok ösztrogén, emlőrák, férfididkó… csupán azoktól a kis fán­koktól, amelyeket a munkahelyen közösen megeszegettünk.